Yeşilay Rize Temsilcisi Bayram Ali Kavalcı, Türkiye'de sigaranın neden olduğu hastalıklardan yılda 165 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kavalcı, yaptığı yazılı açıklamada, alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerin bağımlılık yapıcı olduğunu, yapılan mücadeleye rağmen her geçen yıl sigara, içki ve uyuşturucunun meydana getirdiği tahribatın büyük boyutlara ulaştığını belirtti.
Sigara kullanma yaşının 18, içki kullanma ve tiner koklama yaşının ise 11'lere kadar düştüğünü savunan Kavalcı, şunları kaydetti:
"Zararlı alışkanlıklar kadınlar arasında da süratle yaygın hale gelmeye başlamıştır. Ülkemizde yaklaşık 21 milyon insan sigara kullanmaktadır. Sigaranın neden olduğu hastalıklardan yılda 165 bin kişi hayatını kaybediyor. Geçen yıllara göre ülkemizde sigara kullanımında büyük artışlar olmuş, bu oran yüzde 50'yi aşmıştır. Alkolün sebep olduğu tahribat da sigaradan geri kalmamaktadır. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 60'ından fazlası, alkollü araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Uyuşturucu ve tiner bağımlılığındaki artışlar da dikkat çekicidir."
Alkol, sigara ve zararlı maddelere başlamaya özellikle gençlerde merak, arkadaş baskısı, arkadaşlar tarafından kabul görme, bir gruba ait olma isteği, sorunlardan uzaklaşma ve kendini ispat etme fikrinin neden olduğunun görüldüğünü ifade eden Kavalcı, şöyle devam etti:
"Zararlı maddelerin kullanımına ilişkin alışkanlıklar vücudumuzun tüm organlarına zarar vermektedir. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol sağlımıza zararlarının yanında kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup, ilgilenmeleri gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir."
Kavalcı, Rize'de Yeşilay Haftası kutlamaları kapsımında ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik sigara ve sağlık konulu konferans, eğitim ve çeşitli kutlama programları düzenleneceğini kaydetti.
- RİZE
Son Dakika › Yerel › Yeşilay Haftası Kutlamaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.