Yılda Kişi Başı 88 Limon Tüketiyoruz - Son Dakika
Yerel

Yılda Kişi Başı 88 Limon Tüketiyoruz

Kerem Kocalar - C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri açısından zengin bir meyve olan limonun Türkiye'deki yıllık tüketiminin 650 bin ton civarında seyrettiği, kişi başına düşen yıllık tüketim miktarının ise 88 adet olduğu bildirildi.

01.01.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kerem Kocalar - C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri açısından zengin bir meyve olan limonun Türkiye'deki yıllık tüketiminin 650 bin ton civarında seyrettiği, kişi başına düşen yıllık tüketim miktarının ise 88 adet olduğu bildirildi.

AA muhabirinin Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye genelinde yıllık 1 milyon 100 bin ton civarında gerçekleşen limon üretiminin yüzde 60'ını Mersin karşılarken, diğer bölümünü ise Adana, Hatay, Antalya ve İzmir yöreleri üretiyor.

Yıllık üretimin 450 bin tonunu dış pazarda değerlendiren sektör, yaklaşık 650 bin tonunu ise iç pazarda tüketiciyle buluşturuyor. Her limonun ortalama olarak 100 gram olduğunu belirtilirken, 650 bin tonluk iç tüketim ile yaklaşık 6,5 milyar adet limon doğrudan ya da çeşitli ürünlerin içerisinde tüketiciye ulaşıyor.

Limonda kişi başına yaklaşık yıllık tüketim ise 88 adet olarak gerçekleşiyor.

-Tüketim teşvik edilmeli-

MERTUB Başkanı Ahmet Dursen Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 450 bin ton civarındaki limon ihracatının, bu yıl 500 bin tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Bu yüzden sevinçli olduklarını ifade eden Şahin, ancak, üreticinin limonu kilosu 50 kuruştan satması nedeniyle sıkıntılı olduklarını ve maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını vurguladı.

İç piyasaya sunulan limonun birçok alanda değerlendirilebildiğini anlatan Şahin, "Buna rağmen iç piyasadaki tüketim halen yetersiz. Çünkü limon C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri açısından çok zengin. Her derde deva olan limonu, özellikle kış aylarında sofradan eksik etmemek gerekiyor. Başta çocukların sağlığı için, herkes birbirini limon tüketimine teşvik etmeli. Bu noktada özellikle velilerin daha hassas olmasını istiyoruz" dedi.

Şahin, Türkiye'nin çoğu Avrupa ülkesine göre daha az limon tükettiğine dikkati çekerek, "Ülkelerin limon tüketimine ilişkin elimizde sağlıklı bir veri yok. Ancak, gözlemlediğimizde, Türkiye sanayisinde kullanılan limon, İspanya'dakinin beşte biri. Bu noktada devletin de tüketimi artırıcı bazı teşvikler gerçekleştirmesi gerekir. Çünkü sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan limonun fazla tüketilmesiyle, sağlık harcamalarında da tasarruf sağlanabilir" diye konuştu.

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yılda Kişi Başı 88 Limon Tüketiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement