Yozgat haberleri | Yozgat'ta Yaşayan Teneke Ustası, Baba Mesleğini Gelecek Nesillere Öğretmek İçin 40 Yıl Sonra Tezgahın Başına Geçti - Son Dakika
Yerel

Yozgat haberleri | Yozgat'ta Yaşayan Teneke Ustası, Baba Mesleğini Gelecek Nesillere Öğretmek İçin 40 Yıl Sonra Tezgahın Başına Geçti

Yozgat yerel haberi: Yozgat’ta yaşayan 63 yaşındaki Ayhan Gökgül, çocukluk yıllarında babasından öğrendiği tenekeden idare lambası, soba, boru, çatı oluğu ve yağmurluk yapımını gelecek kuşaklara aktarabilmek için 40 yıl sonra Halk Eğitim Merkezi’nde tezgahın başına geçti.

11.10.2022 15:49  Güncelleme: 15:58

Yozgat'ta yaşayan 63 yaşındaki Ayhan Gökgül, çocukluk yıllarında babasından öğrendiği tenekeden idare lambası, soba, boru, çatı oluğu ve yağmurluk yapımını gelecek kuşaklara aktarabilmek için 40 yıl sonra Halk Eğitim Merkezi'nde tezgahın başına geçti.

Yozgat'ta bir zamanlar tarihi Tol Çarşı içerisinde el emeği göz nuru ile tenekeye şekil verip, idare lambası, soba, boru, çatı oluğu, yağmurluk, banyo tasları, kumbara gibi malzemeler üreten Muhlis Gökgül'ün yanında yetişen oğlu 63 yaşındaki Ayhan Gökgül, Halk Eğitim Merkezi'nin daveti üzerine unutulan mesleğin inceliklerini gelecek kuşaklara aktarabilmek için 40 yıllık bir aradan sonra tezgah başına geçti.

"BABAMDAN ÖĞRENDİM, USTAM BABAM BENİM"

Çocuk yaştan itibaren, amcası ve babasının yanında çıraklık yaparak alet kullanmadan tenekecilik mesleğinin inceliklerini öğrendiğini belirten Ayhan Gökgül, tenekeye şekil vermek için kullandığı çekiç, makas ve lehim aletinin de babasından kalma olduğunu kaydetti. Ayhan Gökgül, şöyle konuştu:

"40 sene önce babamdan öğrendiğim tenekecilik sanatını Yozgat Halk Eğitim Merkezi'nde müdürüm ve Derya (Yılmazer) Hocamın ricasıyla burada gönüllü olarak bunu yapmaya başladım. Bu Yozgat'ta idare, ışık, ilikmen diye geçer. Bazı köylerde hepsinin değişik değişik isimleri vardır. Bunu süs eşyası olarak yapmaya başladık ama tekrardan kullanılabilir, fitil takılıp. İçine gazyağı konarak istenilen yerde kullanılır. Yozgat Halk Eğitim Merkezi bize bu fırsatı verdi. Ben de yapıyorum, yardımcı oluyorum. Onlar da artık nasıl derlerse öyle devam edeceğiz. 40 senenin ürünü bu. 40 sene sonra tekrar elime aldım. Babamdan öğrendim, ustam babam benim" dedi.

"GÖNÜLLÜ OLARAK BURADAYIM. GÖSTERECEĞİM, ÖĞRENMEK İSTEYENLERE"

Bunun yanı sıra değişik teneke işleri de yapıyorum, hiç aletsiz sadece el emeği ile. Böyle şekerlikler, banyo tasları, kumbaralar. Bunlarda da alet kullanmadan sadece çekiç makas ve lehim olayıyla yapıyorum. Geleneksel el sanatları. Gönüllü olarak buradayım. Göstereceğim, öğrenmek isteyenlere."

Yozgat haberleri | Yozgat\'ta Yaşayan Teneke Ustası, Baba Mesleğini Gelecek Nesillere Öğretmek İçin 40 Yıl Sonra Tezgahın Başına Geçti
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat haberleri | Yozgat'ta Yaşayan Teneke Ustası, Baba Mesleğini Gelecek Nesillere Öğretmek İçin 40 Yıl Sonra Tezgahın Başına Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement