Halil İbrahim Başer/Tarık Üzgün - Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan'a, Balıkesir'in Marmara ilçesi Saraylar beldesinden yapılan ve durma noktasına gelen beyaz mermer ihracatında ivmenin, geçen yılın son dönemlerinde yukarıya doğru hareketlendiği bildirildi.
Marmara ilçesinde kurulu Marmara Mermerciler Derneği Başkanı Recep Ayaz, Saraylar beldesinde yılda toplam 200 bin metreküp beyaz mermer üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Bunun ortalama 170 bin metreküpünü ihraç ettiklerini dile getiren Ayaz,
" Suriye, Yunanistan, Arnavutluk ve İsrail gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bunların arasında da en çok ihracat yaptığımız ülkeler, Suriye ve Yunanistan" dedi.
-"2011'de Suriye'ye mermer ihracatı yarı yarıya düştü"-
Suriye ve Yunanistan'ın "şanssız bir dönemden geçmesinin" mermer üreticisini olumsuz etkilediğini vurgulayan Ayaz, şöyle devam etti:
"Suriye bizim en büyük müşterimiz. İhracatımızın yüzde 75'ini bu ülkeye yapıyoruz. Arap ülkelerinde yaşanan olaylar buraya sıçrayınca, satışlarımız düştü. Bir de Suriye devletinin, Türkiye'den alınan ürünlere yüzde 30 vergi getirmesinin ardından, buraya ihracat yapma konusunda sıkıntılar yaşadık. Haziranda Suriye'ye bir kamyon bile mermer gitmedi. 2011'de Suriye'ye ihracatımız yarı yarıya düştü. Ancak yılın sonlarına doğru tekrar eski canlılığı, tam olmasa da yakaladık diyebilirim."
-Yunanistan'a mermer ihracatında ivme tersine döndü-
Suriye'nin ardından yüzde 15 ile en çok ihracat yaptıkları ikinci ülke olan Yunanistan'daki ekonomik krizin Saraylar'daki mermer üreticisini olumsuz etkilediğini ifade eden Ayaz, "Yunanistan'a satışlarımız adeta durma noktasına geldi. 2011'in Ağustos ayına kadar neredeyse hiç satış yapamadık. Ancak geçen yıl son dönemlerinde bir kıpırdanma oldu. Umarım devamı gelir" diye konuştu.
-Yeni pazar arayışı-
Mermer üreticisi firmaların yeni pazar arayışına girdiklerini anlatan Ayaz, şunları kaydetti:
"En önemli müşterilerimizi kaybedince, biz de yeni çareler aramaya başladık. Bunun için maliyetlerimizi düşürmemiz gerekiyor. Diğer ülkelerle rekabet edebilmemiz için bu şart. Çünkü Çin gibi bir gerçek var. Granitin maliyeti Marmara mermerinden çok düşük. Bunun sayesinde de onlar çok ucuz fiyatlara satış yapıyorlar. Granit de oldukça fazla tercih ediliyor. Türkiye bile granit ithal ediyor. Ülke olarak bu kadar ciddi rezervlere sahip olmamıza rağmen, ithalat yapmamız düşünülmesi gereken bir konu."
-Yörede 3 bin kişi mermerden geçimini sağlıyor-
Beldelerinde yaklaşık 3 bin kişinin mermerden geçimini sağladığını belirten eden Ayaz, "Buradakilerin mermerden başka bir geçim kaynağı yok. Burada 3 bin yıldır mermer çıkarılıyor. Ocaklar da yaşlanmaya başladı. Sahip olduğumuz rezervleri çok iyi değerlendirmek zorundayız. En düşük maliyetle, en çok verimi almamız gerekiyor" dedi.
- BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Yunanistan ve Suriye'ye 'Beyaz Mermer' İhracatı Yeniden... - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?