Zeytinyağı Tüketiminde Yeni Hedef 5 Kilogram - Son Dakika
Yerel

Zeytinyağı Tüketiminde Yeni Hedef 5 Kilogram

Zeytinyağı Tüketiminde Yeni Hedef 5 Kilogram

Zeytincilik sektörü, Türkiye'de 1-2 kilogram arasında olan kişi başı zeytinyağı tüketimini ise 5 kilograma çıkarmayı hedefliyor.

28.11.2013 10:00  Güncelleme: 09:58

Zeytincilik sektörü, Türkiye'de 1-2 kilogram arasında olan kişi başı zeytinyağı tüketimini ise 5 kilograma çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye'de son 10-15 yıllık süreçte yapılan dikimlerde zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkaran zeytincilik sektörü, 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı üretimiyle dünyada ikinci sırayı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi ile ise dünya birinciliğini hedefliyor. Zeytincilik sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi ise 3.8 milyar dolar. Artan üretime paralel iç tüketimi de arttırmak isteyen Türk Zeytincilik Sektörü, tanıtım çalışmalarına hız veriyor. Ekonomi Bakanlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğinde 2007 yılında kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, zeytin ve zeytinyağının sağlıklı ürün özelliğini öne çıkararak Türkiye'de zeytinyağı tüketimini kişibaşı 5 kg'a çıkarmak için tanıtım çalışmaları organize ettiği gibi, diğer kurumlarla tanıtım çalışmalarında işbirliğine de gidiyor.

İstanbul Ticaret Borsası, "Zeytin ve Zeytinyağının Ülkemizde ve Dünyada Önemi" isimli bir panel düzenlerken, panelin moderatörlüğünü Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken üstlendi. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelecek vizyonu bu panelde tartışılacak.

Kadir Has Üniversitesi Haliç Yerleşkesi Kongre Merkezi'nde 03 Aralık 2013 Salı günü düzenlenecek olan "Zeytin ve Zeytinyağının Ülkemizde ve Dünyada Önemi" panelinde İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ç. Ali Kopuz ve Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Atilla Adalı açılış konuşmalarını yapacak. Zeytin ve zeytinyağının ekolojik sisteme katkıları, sağlımıza katkıları ve ekonomiye katkıları başlıklı oturumlarda ise konularında otorite isimler görüşlerini paylaşacak.

Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin kişibaşı 1-2 kilogram arasında kaldığına dikkati çeken Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, İstanbul Ticaret Borsası'nın düzenlediği "Zeytin ve Zeytinyağının Ülkemizde ve Dünyada Önemi" isimli panel ve benzeri etkinliklerle farkındalık yaratıldığını, halkımızın zeytinyağı konusunda bilinçlendirildiğini kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağı tanıtımında çeşitli kurumların makro düşünerek ortak hareket etmelerinin çok anlamlı ve önemli olduğunu kaydeden Ölken, "Ülkemizde kişi başı tüketim yılda 1-2 kilo arasında iken bu rakam diğer üretici ülkelerde en az 10 kilodur. Bizim mutlak surette sağlıklı bir nesil için ve de ülke ekonomisine katkı için iç tüketimi arttıracak çalışmalara ihtiyacımız var. İstanbul Ticaret Borsası'na böyle bir zemini hazırladığı için çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Zeytin ve Zeytinyağının Ülkemizde ve Dünyada Önemi" panelinin ilk oturumunda, "Zeytin ve Zeytinyağının Ekolojik Sisteme Katkıları"nı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İhsan Kara, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya aktaracak.

"Zeytin ve Zeytinyağının Sağlığımıza Katkıları" ise ikinci oturumda konuşulacak. Düzen Labarotuvarlar Grubu Kurucusu Prof. Dr. Yahya Laleli, "Sağlık İçin, Niçin, Neden, Nasıl Zeytinyağı?" başlıklı sunumunu yaparken, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar "Zeytinyağı Sağlığı Nasıl Korur?" isimli bilgilendirmede bulunacak.

"Zeytin ve Zeytinyağının Ekonomiye Katkıları" başlığı ise üçüncü oturumun konusu olacak. Bu bölümde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye-ABD İş Konseyi Üyesi Hakan Özdolgun ve İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu "Zeytin ve Zeytinyağının Ekonomiye Katkıları"nı panele katılacaklara anlatacak. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zeytinyağı Tüketiminde Yeni Hedef 5 Kilogram - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement