32. Uluslararası Halk Dansları Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

32. Uluslararası Halk Dansları Festivali Başladı

32. Uluslararası Halk Dansları Festivali Başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 32'cisi düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı.

13.08.2013 22:30

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 32'cisi düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı.

İlkadım ilçesi DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünden kortej yürüyüşüyle başlayan festivalin açılışı Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türksoy Yönetim Kurulu üyeleri, Nogay sanatçısı Dombıra ustası Arslanbek Sultanbekov, Başkurt sanatçısı ve Başkurt Türkçe Olimpiyat Moskova ikincisi Rida Timershaekhova, Kalmuk sanatçısı Gilyana Bembeeva'nın da katıldığı kortej yürüyüşünde, Türkiye, Bosna Hersek, Ukrayna, Gürcistan, KKTC, Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Osetya, Kazakistan, Kırgızistan, Çuvaşistan, Azerbaycan, Makedonya ve Karaçay ülkelerden gelen halk dansları ekipleri geleneksel kıyafetleriyle korteji renklendirdi. Konuk halk dansları ekipleri, yol boyunca yaptıkları gösterilerle vatandaşların büyük beğenisini topladı. İstiklal Caddesi boyunca devam eden yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu halk dansları festivali olarak tanımlanırsa hep eksik olur diye kaygı duydum ama adını böyle başlattığımız için böyle devam ettiriyoruz. Aslında halk dansları festivali ülkelerinin kültürlerinin festivali, bir anlamda ülkelerin kostümünün festivali, bir anlamda ülkelerin adet, örf ve geleneklerinin festivali, bir anlamda da ülkelerin mutfağının diğer bütün töre, ilişki, davranış biçimlerinin festivalini bir araya getirerek bunu büyük bir şölen havasını oluşturmaya dönük içerik taşıyor. Halk dansları deyince folklor festivalinden ibaretmiş gibi algılanıyor. Aslında biz bir folklor festivalinden çok öteye kültürler arası diyaloğun ve ilişkinin geliştirilmesine dönük bir büyük organizasyona ev sahipliği yapmak üzere her yıl hazırlık yapıyoruz. Geçen sene olumsuz bazı nedenlerle ve yine bu sene yaşadığımız selden dolayı halk danslarını yapamamıştık" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Türksoy arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe arttığını belirten Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise, "Önceki yıllarda ortak birçok faaliyet gerçekleştirdik. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kültür ve sanat çalışmalarına gösterdiği büyük ilgi ve katkı faaliyetleri ileride artmalarını beklemekteyiz. Tüm dünya barış ve dostluk ilişkilerini güçlenmesini arzu eden Türksoy, üye ülkelerinin yönetim sistemlerine hiçbir şekilde müdahil olmamaktadır. Sadece ortak kültürün araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılarak yaşatılması için faaliyetlerini sürdürmektedir" diye konuştu.

Samsun'un kültür ve sanat şehri olma yolunda hızla ilerlediğinin altını çizen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Birçok alanda önemli kültürel etkinlikler ve sanatsal faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu tür organizasyonlar iyi niyetlerle başlar, belirli bir noktaya kadar gelir, çeşitli nedenlerle de sürdürülemez. Ama halk dansları festivalinin 32. kez tekrarlanıyor olması bunun Samsun'da artık gelenekselleştiğinin güzel bir ifadesidir. Festivaller dostluğun, kardeşliğin bir arada bulunduğu ve pekiştiği güzel organizasyonlardır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ülkeler meydana kurulan platformda 3'er dakikalık süre içersinde gösterilerini yaptı. Daha sonra Nogay sanatçısı Dombıra ustası Arslanbek Sultanbekov, Başkurt sanatçısı ve Başkurt Türkçe Olimpiyat Moskova ikincisi Rida Timershaekhova ile Kalmuk sanatçısı Gilyana Bembeeva konser verdi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 32. Uluslararası Halk Dansları Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement