Caretta Carettalar Doğal Ortama Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Caretta Carettalar Doğal Ortama Bırakıldı

Caretta Carettalar Doğal Ortama Bırakıldı

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) iki yıldır bakım ve tedavileri yapılan uydu takip cihazı takılı 4 Caretta Caretta doğal ortamına bırakıldı.

27.08.2012 18:32

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) iki yıldır bakım ve tedavileri yapılan uydu takip cihazı takılı 4 Caretta Caretta doğal ortamına bırakıldı.

İztuzu Plajı'nda denize bırakılan Caretta carettaların doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağaların hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede olduklarının tespit edilmesini sağlayacak.

Caretta carettaların doğal ortamlarına ulaştırılması için İztuzu Plajı'nda düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdür Vekili İlker Uğur, merkezi Manisa'da bulunan Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Uzuner ve Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı katıldı. Carettalar daha sonra doğal ortamlarına kavuşturuldu.

Antalya ve Muğla bölgesinde yaralı bulunan ve tedavileri tamamlanan 4 Caretta carettanın kabuklarına DEKAMER yetkilileri tarafından uydu takip cihazı takıldı. Tek tek uydu cihazları takılan carettalar havuzlara bırakıldı.

Caretta carettalara takılan uydu cihazları hakkında bilgi veren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska; "Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak, bu sene 4 kaplumbağaya cihaz takarak Akdeniz'de nerelere göç ettiğini araştırmaya devam ediyoruz. Bir sponsorun eşliğinde Akdeniz'de nerelere gittiğini az çok anlamaya başlamıştık. Takacağımız uydu cihazları bundan sonra daha da bilgilenmemize neden olacaktır. Yeni bilgiler edineceğiz. Bu yönden bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bir de bu çalışmamızda ilk defa genç bir bireye de cihaz takarak gönderiyoruz. Ergin anne ve babaların nereye göç ettiğini anlama bakımından, genç bireylerinde nerelerde gezip beslendiklerini öğreneceğiz" dedi.

İztuzu Plajı'nda carettaların denize gönderilmesi ile düzenlenen törenden sonra açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun; "Tedavileri tamamlanan 4 Caretta carettaya uydu takip cihazı takıldıktan sonra doğal ortamları olan denize bırakıldı. Kaplumbağaları doğal ortamlarına bırakmanın bakanlık olarak kendilerini çok mutlu ettiğini;

bu işe gönül veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise; Bakanlık olarak deniz kaplumbağalarını korumaya çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yapılan hizmetleri her anlamda destekliyoruz. Bu projelerin üniversitelerimiz tarafından takip edilmesi, öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, bizim için çok önemli. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bu kaplumbağaları korumaları ve sahip çıkmaları gerekiyor. Herkesten deniz kaplumbağalarına sevgi göstermelerini istiyoruz."

DEKAMER Müdürü Yakup Kaska ise Antalya ve Muğla bölgesinde yaralı olarak bulunup Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER)

bakım ve tedavileri yapılan kaplumbağaların tedavileri tamamlandıktan sonra uydu takip cihazı takılarak doğal ortamlarına kavuşturulduğunu söyledi.

Kaplumbağaların kumsalda neler yaptıklarını bildiklerini ancak denizdeki yaşamlarını tam olarak bilmediklerini anlatan Kaska, "Kaplumbağalar denizde nereye gidiyor, hangi mevsimde nerede oluyorlar; bunlar hakkında bilgimiz yoktu. Bu cihazlar sayesinde kaplumbağaların hareketlerini izleyip, nerede olduklarını uydu üzerinden görebileceğiz" dedi.

13 KAPLUMBAĞAYA CİHAZ TAKILDI

Bugüne kadar 13 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı taktıklarını söyleyen DEKAMER Müdürü Yakup Kaska, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kaplumbağaların bir kısmı bu bölgede kaldı; diğerleri

Tunus, Cezayir, Suriye, Mısır, İsrail'e gitti. Onların her hareketini taktığımız uydu takip cihazlarıyla takip ettik. Cihazların süresi ve sinyal göndermesiyle ilgili zaman zaman sıkıntı yaşadık. Ancak, bazı cihazlardan bir yıla kadar bilgi alabiliyorduk"

Konuşmaların ardından DEKAMER yetkililerinden Meryem Tekin, Hennch Milbum ve Joanne Makir denize girerek kaplumbağaların açık denize ulaşmalarına sağladı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Caretta Carettalar Doğal Ortama Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement