CHP'li Kart'tan "Bayraktar" Yorumu: "Erdoğan Bayraktar, "Bizi Öyle Harcayamazsın" Diyor" - Son Dakika
Güncel

CHP'li Kart'tan "Bayraktar" Yorumu: "Erdoğan Bayraktar, "Bizi Öyle Harcayamazsın" Diyor"

CHP\'li Kart\'tan "Bayraktar" Yorumu: "Erdoğan Bayraktar, "Bizi Öyle Harcayamazsın" Diyor"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifasına ilişkin, "Milletvekilliğinden istifa etmeyi bunu bir erdemli davranış olarak görüyorum" derken, "Erdoğan Bayraktar, diyor ki, "bizi öyle harcayamazsın' diyor.

25.12.2013 15:54

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifasına ilişkin, "Milletvekilliğinden istifa etmeyi bunu bir erdemli davranış olarak görüyorum" derken, "Erdoğan Bayraktar, diyor ki, "bizi öyle harcayamazsın' diyor. "Bizi tek tek hedef göstererek harcayamazsın' diyor. Diyor ki, "bu işten sıyrılacaksak hep beraber sıyrılabiliriz yoksa bizi, birilerini feda ederek bu işin üstünü örtemezsin' diyor" dedi.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Kart, 19 Ekim 2011'de başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu sürecinin 25 Aralık 2013 tarihi itibarıyla sona erdiğini belirterek, "2 yıl 2 ay gibi bir süre devam eden komisyon çalışmaları 25 Aralık 2013 tarihi itibarıyla sona ermiştir" diye konuştu.

-"ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU SONA ERDİ"-

Ak Parti'nin mazeretsiz olarak üç kez toplantıya katılmadığına işaret eden Kart, "Bugün de üçüncü tutanağı tuttuk. Ve komisyonun görevinin sona erdiğini, komisyonun kendiliğinden dağılmış hale geldiğini tutanağa bağladık. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AKP'nin diğer siyasi partilerin iradesini yok sayan tutumu sebebiyle amacına ulaşamamıştır. 21. yüzyıl değerleriyle barışık demokratik bir anayasanın yapılamamasının siyasi sorumluluğu AKP'ye aittir. AKP'nin mazeretsiz olarak katılmaması sebebiyle komisyon sona ermiştir" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in mektubuna CHP, MHP ve BDP'nin genel başkanlarının yanıt verdiğini ifade eden Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu mektuba yanıt vermediğini söyledi. Bunun bir anlamı olduğunu belirten Kart, "AKP Genel Başkanı diyor ki, TBMM Başkanı'na yönelik olarak "ben seni kaale almıyorum' diyor" diyerek şöyle devam etti:

"AKP Genel Başkanı anayasa yapım sürecini sabote etmiştir. TBMM Başkanı ise bu süreçte demokrasiye sahip çıkamamıştır."

-"ANAYASA YAPIM SÜRECİ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR"-

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de, dört siyasi partinin iradesiyle kurulmuş bulunan Anayasa Uzlaşma Komisyonunun bir siyasi partinin iradesiyle sona erdirildiğini belirterek şöyle dedi:

"Anayasa yapım süreci bir şekilde devam edecektir. Meclis'in Ek Binası'ndaki oda kapatılsa bile o binanın dışında anayasa yapım süreci devam etmek zorundadır."

-"BÜTÜN MESELE HÜKÜMET AÇISINDAN BU SORUŞTURMANIN YUKARILARA TIRMANMASINI ÖNLEMEK"-

"Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifasını açıklarken Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiğini ifade etti, ne diyorsunuz?" sorusuna Kart, şu yanıtı verdi:

"İçişleri Bakanı, Başbakan'ın kendisine verdiği talimat doğrultusunda 8 gün boyunca o kadro değişikliklerini yaparak daha öte müdahalelerin de olduğunu biliyoruz. Soruşturmayı akamete uğratma noktasında epey görev yaptı. O görevini tamamladıktan sonra İçişleri Bakanı istifa etmek noktasına geldi.

Bütün mesele hükümet açısından bu soruşturmanın yukarılara tırmanmasını önlemek. Hükümet bir hafta boyunca bunun tedbirini aldı. Erdoğan Bayraktar'ın söylediğini de bu şekilde okumak gerekir.

Türkiye'de enerji, maden ve imar rantı çevre ile ilgili imar planı düzenlemeleri hele hele İstanbul ile ilgili olanlar Başbakan'ın bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. O sebepledir ki bu yolsuzluk ilişkilerinin içinde Başbakan'ın ve yakın çevresinin doğrudan ilişkisinin olduğuna dair ciddi bulguların varlığı sebebiyledir ki hükümet panik halinde soruşturmanın üstünü örtme çalışmaları içindedir."

-"MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ETMEYİ BUNU BİR ERDEMLİ DAVRANIŞ OLARAK GÖRÜYORUM"-

"Erdoğan Bayraktar aynı zamanda milletvekilliğinden de istifa etti, ne diyorsunuz?" sorusuna Kart, "Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan Bayraktar da daha pek çok bilgi var. Ben inanıyorum ki milletvekilliğinden istifa etmeyi bunu bir erdemli davranış olarak görüyorum. Sadece bakanlık değil, milletvekilliğinden de istifa etmeyi gerçekten erdemli bir davranış olarak görüyorum, bu boyutuyla ben takdir ediyorum" derken, "Bu istifayı yapan birilerinin devamın da kamu yönetiminde Katar ve Suudi Arabistan ilişkilerinden başlayarak oradaki gayri resmi Cumhurbaşkanı düzeyinde, Başbakan düzeyinde, bakanlar düzeyinde yapılan gayri resmi ziyaretlerden başlayarak bildiklerini kamuoyuyla paylaşması gerekir" dedi.

-"KENDİSİNİ AŞAN BİRTAKIM YUKARI YERLERE ÇIKIYOR, BUNU SÖYLEMEK İSTİYOR"-

Türmen de, Bayraktar'ın istifası ve açıklamasına ilişkin, "Önce Başbakan'ın yorumlaması lazım, Erdoğan Bayraktar'ın bu sözlerini. Demek ki Erdoğan Bayraktar öyle bilgilere sahip ki ve o bilgiler sadece kendisiyle sınırlı kalmayıp kendisini aşan birtakım yukarı yerlere çıkıyor, bunu söylemek istiyor. O zaman bu ağın içinde olan ve ağın tepesinde olan kişilere de düşen de yapılması gereken bazı şeyler var demek, istiyor" dedi.

-"ERDOĞAN BAYRAKTAR, DİYOR Kİ, "BİZİ ÖYLE HARCAYAMAZSIN' DİYOR"-

Kart da, Bayraktar'ın açıklamasıyla bir mesaj verdiğini belirterek şöyle dedi:

"Aslında bir mesaj veriyor Erdoğan Bayraktar, diyor ki her ne yaptıysak yolsuzluk anlamında, usulsüzlük anlamında her ne yapılmış ise bu bakanların bireysel tasarrufu ile yapılmamıştır, diyor. Başbakan'ın bilgisi dahilinde yapılmıştır, diyor. Erdoğan Bayraktar'dan evvel hükümetin, Başbakan'ın hem siyasi anlamda hem adli anlamda hem anayasal anlamda sorumluluğu var. Erdoğan Bayraktar aslında bu yönüyle bence en doğru mesajı veriyor. Bir anlamda da aslında şu mesajı da veriyor Erdoğan Bayraktar, diyor ki, "bizi öyle harcayamazsın' diyor. "Bizi tek tek hedef göstererek harcayamazsın' diyor. Diyor ki, "bu işten sıyrılacaksak hep beraber sıyrılabiliriz yoksa bizi, birilerini feda ederek bu işin üstünü örtemezsin' diyor. Burada da ayrı bir "pazarlık' süreci söz konusu."

-"TÜRKİYE BİR PATAGONYA, MUZ CUMHURİYETİ GÖRÜNTÜSÜ VERİYOR"-

Bir başka soruya da Kart, "Türkiye kanun devleti dahi değildir artık, şu 10 gün içerisinde yaşananları söylüyorum. Türkiye bir üçüncü dünya ülkesi, bir Patagonya, muz cumhuriyeti görüntüsü veriyor. İktidarın bu müdahalesi sebebiyle. Bir kabile devleti tablosu sergiliyor. Bu iktidar kamu yönetiminde, devlet yönetiminde bir fetret dönemini başlatmıştır" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Kart'tan 'Bayraktar' Yorumu: 'Erdoğan Bayraktar, 'Bizi Öyle Harcayamazsın' Diyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement