Gül: En Büyük Proje Bu! - Son Dakika
Güncel

Gül: En Büyük Proje Bu!

Gül: En Büyük Proje Bu!

Türkiye'nin devlet eliyle olmayan en büyük projesi sizce ne olabilir? Cumhurbaşkanı Gül açıkladı.

12.06.2012 00:06  Güncelleme: 00:16

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin büyükelçiliğinin olmadığı ülkelere Türk bayrağını, Türk okullarının götürdüğünü söyledi ve ''Türk devletinin, devlet eliyle olmayan belki de en büyük projesidir bu" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'e, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle ''Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü'' sunuldu. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü'nün; Türkiye'yi temsil ve tanıtımdaki başarısı, Türk dilinin kullanımındaki hassasiyeti ve Türkçe'nin dünya dili haline gelmesindeki çalışmalara verdiği destek ve katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e sunulduğunu söyledi.

Ödülün sunulmasından önce 10. Türkçe Olimpiyatlarının tanıtım filmi gösterilirken olimpiyatlar için Türkiye'de bulunan öğrenciler de gösteriler sundu. Cumhurbaşkanı Gül ve konuklar; Irak, Kırgızistan, Senegal ve Moldova'dan gelen öğrencilerin seslendirdikleri şarkıları keyifle dinledi.

"TÜRKÇE'YE EN GÜZEL HİZMETİ VERİYORSUNUZ"

Çocukların Türkçe'yi aksansız konuştuğuna dikkat çeken Gül, ''Öğrencilerle Kayseri'den, Yozgat'tan, İstanbul'dan ya da Trabzon'dan gelmişler gibi sohbet ettik" dedi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Güzel Türkçemizi ancak yayarsak, konuşursak zenginleştirebiliriz. Sizin organize ettiğiniz bu güzel Türkçe Olimpiyatları belki de Türkçe'ye en güzel hizmeti yapan bir etkinlik oluyor. Türkçe'ye kimileri romanlar yazarak kimileri şiirler kimileri çok güzel edebi eserler vererek hizmet ediyor. Ama siz de bu şekilde Türkçe'ye en güzel hizmeti veriyorsunuz. Bundan dolayı organizatörleri, teşvik eden, emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik ediyorum''

Türkiye'nin, ülke dışındaki en büyük faaliyetlerinden birisinin Türk okulları olduğuna işaret eden Gül, şöyle konuştu:

''Türk devletinin, belki de devlet eliyle olmayan en büyük projesidir bu diyebilirim. Bugün 135 ülkeden temsilciler var. 140 ülke içerisinde yarışmalar yapılmış ve binlerce öğrenci içinden bin 500 öğrenci Türkiye'ye getirilmiş. Bunlar Türkiye'nin şehirlerinden değil dünya üzerindeki 135 devletten getirilmiş. O bakımdan Türkiye'ye, Türkçemize, Türk milletine en büyük hizmetlerden birisini yapıyorsunuz.

"TÜRK OKULLARI BAYRAĞIMIZI BİZDEN ÖNCE GÖTÜRMÜŞ"

Gittiğim bazı yerlerde, büyükelçiliğimizin olmadığı yerlerde 'Buraya büyükelçilik açalım' dediğimizde aslında oraya Türk bayrağı daha önce götürülmüş, Türk okulu vasıtasıyla. Türkiye, Türk bayrağı ve Türkçe tanıtılmış. Bazı yerlerde okullardan sonra gidip büyükelçilik açtık. Birçok Afrika ülkesinde böyle oldu. Ama gördüğüm şey şu ki orada en güzel şekilde Türkiye'yi temsil ediyorsunuz, Türkçe'yi de en güzel şekilde anlatıyorsunuz, öğretiyorsunuz'' 

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement