İit 12. Dönem Zirvesi - Son Dakika
Güncel

İit 12. Dönem Zirvesi

İit 12. Dönem Zirvesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12.Dönem Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "cehalet, israf ve yolsuzlukla mücadele yolunda gereken kapsayıcı reformları gerçekleştirmekte gecikilen"...

07.02.2013 14:57

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. Dönem Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "cehalet, israf ve yolsuzlukla mücadele yolunda gereken kapsayıcı reformları gerçekleştirmekte gecikilen her dakikanın, uzlaşmazlığı, radikalleşmeyi ve şiddeti araç edinmiş mihraklara zemin kazandıracağını" söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, cehalet, israf ve yolsuzlukla mücadele yolunda gereken kapsayıcı reformları gerçekleştirmekte gecikilen her dakikanın, uzlaşmazlığı, radikalleşmeyi ve şiddeti araç edinmiş mihraklara zemin kazandıracağını söyledi. "Bundan ancak radikalleşme ve şiddeti İslam'a mal etmek isteyenler kazançlı çıkacaktır" diyen Gül, şöyle devam etti:

"Bizim projemiz, uzlaşı ve hoşgörü temelinde, dünya Müslümanlarına umut vadeden girişimlerle, küresel sorunların çözümünde saygın ve etkin bir ortak olduğumuzu her vesileyle gösterebilmektir. Benim bu konudaki ilk önerim, bugünden demokratik tekamül ve barışa yatırım yapmamızdır.

Bunu bildik söylemlerimizi tekrar ederek değil, ülkelerimiz arasında ve bölgemizde karşılıklı anlayış ve güveni artıracak, mütevazi, fakat etkin adımlar atmaya başlayarak yapabiliriz.

Güvenlik alanında diyalog ve ortaklık ilkelerinin getirdiği refah ve dayanışmadan, Avrupa ülkelerinin sağladığı faydalar hepimizin malumudur.

Üstelik bu süreçleri, İkinci Dünya Savaşı'nın büyük yıkımının ardından ve Soğuk Savaş'ın en kesif günlerinde gerçekleştirdiklerini unutmayalım.

İkinci önerim, ekonomik alanda ülkelerimizi ve halklarımızı birbirine bağlayacak, yapılandırılmış ve dinamik bir entegrasyon mekanizmasının hayata geçirilmesidir. Kalkınma, sadece bir hedef değil, dayanışmamızın ortak paydası haline gelmelidir"

-"Temel hak ve özgürlükler"-

İSEDAK Başkanı olarak, geçen dönem ortaya konulan stratejiye ve bu hedefe yönelik ortak çabalara etkinlikle hizmet edeceğini vurgulayan Gül, "Temel hak ve özgürlüklerin, insan onuruna yakışır standartların hayata geçirilmesi ve güçlendirilmesi için ortak çabalarımızı güçlendirelim" dedi.

İİT bünyesinde "Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu"nun çalışmalarına başlaması gibi kurumsal adımların, bu yönde sağlam bir başlangıç oluşturduğunu hatırlatan Gül, şunları söyledi:

"Üyelerimiz arasında insan haklarının korunmasına ve demokratik standartların yükseltilmesine dair işbirliği mekanizmalarının ihdas edilmesi, halklarımızın huzur ve mutluluğuna doğrudan katkıda bulunacaktır.

İnsan hakları ve demokrasi alanında kendi evimizi düzene koyduğumuz takdirde, hem halklarımız, hem de uluslararası camia nezdinde meşruiyet ve saygınlığımız yükselir. Demokratik standartlar konusundaki eksikliklerimizi zaaf olarak algılamadan, tüm samimiyet ve kararlılığımızla gerekli iyileştirmeleri hayata geçirmeliyiz.

Kendi ülkelerimizde yaşayan bireylerin inancına, düşünce ve etnik kökenlerine bakmadan, insanlık onuruna yakışan tüm hak ve özgürlüklerini güvence altına almalıyız. Ancak bu takdirde, diğer ülkelerdeki Müslüman azınlıkların haklarını tam bir tutarlılık içinde savunabiliriz.

Nihai tahlilde, ister büyük olsun, ister küçük; ister gelişmiş olsun, ister az gelişmiş; tüm Müslüman ülkelerin büyük bir potansiyeli vardır. Bu potansiyeli harekete geçirmek, ancak iyi hukuki ve iktisadi kurallar ile bu kuralları uygulayacak iyi yönetimler sayesinde mümkün olabilir"

-"Küresel strateji ihtiyacı"-

Gül, Soğuk Savaş'ın son bulmasıyla birlikte uluslararası örgütlerin misyon ve vizyonlarını yeniden tanımladıklarını, küreselleşme gerçeğini hesaba katarak yeni stratejiler oluşturduklarını belirterek, benzer çalışmaların Teşkilat bünyesinde yapıldığını hatırlattı.

Bugün de, önümüzdeki on yıl içindeki meydan okumaları, fırsat ve beklentileri karşılayacak bir "küresel strateji" ihtiyacının kendini gösterdiğini belirten Gül, şunları ekledi:

"Yeni küresel stratejimizin temel parametreleri arasında, bugüne kadar fazlaca üzerinde durmadığımız, ancak Teşkilat'ın küresel erişim ve iletişimi bakımından kritik bir vazife göreceğine inandığım, ortaklıklar konusu gelmektedir.

Dışa açılmalıyız. Bunun en iyi yolu, diğer örgüt ve ülkeleri, belirli parametre ve hedefler çerçevesinde, ortaklarımız olarak tanımlayabilmektir. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, MERCOSUR, ECOWAS, ASEAN ve diğerleriyle eşitlik ve müşterek fayda temelinde, ortaklık kurmamızın yararına inanmaktayım.

Yapacak çok işimiz var. Ama her zorlu görev, her uzun yol, birlikte atacağımız ilk adımla başlar. Bunun da ilk şartı, göstereceğimiz iyi niyet ve samimi iradedir. Toplantılarımız, ziyaretlerimiz ve mesajlarımız güven tesis etmeli, bize yönelik algıları sistemli ve olumlu biçimde güçlendirmelidir.

Türkiye olarak bu ortak küresel iletişim çabalarımıza katkıda bulunacak bir medya merkezine İstanbul'da evsahipliği yapmaya hazır olduğumuzu bu vesileyle teyit etmek isterim.

Ayrıca, önümüzdeki son derece kritik dönemde tüm İslam alemine daha iyi hizmet edebilmek amacıyla, Türkiye'nin 13. İslam Zirvesi'ne ev sahipliğine ve 2015-2016 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu siz değerli kardeşlerimim dikkatine getirmek isterim.

Söz konusu adaylıklarımızın kardeşlerimizce destekleneceğine inancımı sizlerle paylaşıyor ve desteğiniz için teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na da, Teşkilat'ın dönüşümü ve yenilenmesindeki rolü başta olmak üzere, "görevi süresince yapmış olduğu kıymetli katkılar nedeniyle" teşekkür ederek, bu göreve Suudi Arabistan tarafından aday gösterilen Dr. İyad Emin Medeni'yi desteklediklerini belirtti.

Gül, konuşmasını "Önümüzdeki yılların bir buçuk milyarlık Müslüman dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması" temennisiyle tamamladı.

(Bitti)

Muhabir: İsmail Fidan-Mehmet Kemal Firik-Ahmet Esad Şani

Yayıncı: Ogün Duru - KAHİRE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İit 12. Dönem Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement