Kesme Boğazı HES Projesine Tepki - Son Dakika
Güncel

Kesme Boğazı HES Projesine Tepki

Kesme Boğazı HES Projesine Tepki

Antalya'da Kesme Boğazı'na yapılmak istenen HES için 'yasal zorunluluk' olan ÇED toplantısı yapılamadı.

24.07.2013 17:50  Güncelleme: 10:20

Halk KATILMADI, ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI

Antalya'da 32'si endemik 111 bitki türüne ev sahipliği yapan Kesme Boğazı'na yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) için 'yasal zorunluluk' olan Çevresel Etki Değerlenlendirme (ÇED) toplantısı yapılamadı. Halkın katılımı öngörülen toplantıya kimse katılmadı. Şirket yetkileri boş salon için sinevizyon hazırlarken aralarında 3 yıldır bölgede yaşayan Amerikalı Catherine Cupper'in de bulunduğu çevreciler dışarıda HES'i protesto etti.

Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Aslanbucak Mahallesi sınırlarında, ilçe merkezinden 5 kilometrelik bir yolculuğun sonunda ulaşılan Kesme Boğazı'na yapılmak istenen HES'le ilgili olarak bugün gerçekleştirilecek ÇED toplantısı halkın katılımı olmaması nedeniyle yapılmadı. Kesme Boğazı'nda HES'e talip olan şirket yetkilileri Kemer Belediye Kültür Salonu'nda boş sıralar için sunum yapmaya hazırlanırken binanın dışında 50 kadar çevreci Kesme Boğazı'na yapılacak HES'i protesto etti.

Kemer'de süreci en yakın takip eden isimlerden CHP Kemer eski İlçe Başkanı ve avukat Umut Güneş, HES yapılmak istenen bölgenin Kemer'in içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığını söyledi. Bölgenin 32'si endemik olmak üzere 111 bitki türüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Güneş, bölgenin yoğun turizm faaliyetine de konu olduğunu oldu.

İPTAL DAVASI AÇILDI

Bölgeye ilk HES projesinin, Kemer ve beldeleriyle birlikte önemli turizm merkezlerinin altyapısından sorumlu Güney Antalya Turizm Altyapı Birliği (GATAB) tarafından gündeme getirildiğini kaydeden Umut Güneş, "Birliğin başkanı AKP'li Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, birlik tüzüğünde yer almamasına rağmen buraya HES projesi yapılması kararı aldı" dedi. HES projesini 'rant projesi' olmakla itham eden Umut Güneş, buna karşı CHP Kemer İlçe Başkanlığı olarak iptaliyle ilgili dava açtıklarını söyledi. Güneş, bu dava henüz devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 Temmuz tarihli ilanıyla Kesme Boğazı'nın Ege Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi A.Ş.'ne teknik raporunu verdikten sonra HES kurma girişimini başlatmış olduğunu öğrendiklerini söyledi.

'BURAYA İZİN VERİLMİŞTİR'

Bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Henüz izin verilmedi" açıklamasının çok anlamlı olmadığını kaydeden Umut Güneş, şunları söyledi:

"Bakanlığa bugüne kadar 35 bin ÇED'le ilgili müracaat söz konusu olmuş ve bunun 75'e yakın bir sayısı onay görmemiş. Bakanlık genel uygulama olarak bütün raporları onaylamış. Bakanlık tarafımızca buraya izin vermiştir. Bakanlığın ifadesi yanıltmadan ibaret. Teknik bir terim kullanıp ÇED raporundan sonra projenin önünde hiçbir engel kalmıyor."

OLİMPOS SAFRANI'NIN YURDU

Bugün HES yapılmak istenen Kesme Boğazı, kısa adı WWF olan Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nca desteklenen Antalya'nın 5'i Bir Yerde' projesi kapsamında koruma altına alınan Olimpos Safranı'nın tek yurdu. Çevreciler HES'in yapılması halinde bu türünden yok olacağından endişe duyarken Türkiye'de HES'lere karşı uzun süredir mücadele veren Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz de Kemer'de gerçekleştirilecek ÇED toplantısı için ilçeye geldi. Gündüz, ÇED toplantılarının yasal bir zorunluluğu yerine getirmekten öte bir anlamı olmadığını söyledi. "Bu toplantı HES'e 'yürü ya kulum' demenin bir yolu" şeklinde konuşan Hediye Gündüz, "Bu toplantının yapılması veya yapılmamasının çevrenin korunması açısından hiçbir önemi yok. Yapılsa da meşru kabul etmiyoruz yapılmasa da kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Hediye Gündüz, ayrıca ÇED raporu tamamlanmış HES'e talip olan şirket tarafından aynı zamanda Beydağları Milli Park sınırları içinde yer alan kanyonun tahrip edildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi. Gündüz, "Buraya HES yapıp kıymanın mantığı yok. Bu insanlığımıza sığmaz, reddediyoruz" dedi.

ÇEVRECİLER EYLEM YAPTI

Kemer'de saat 14.00'te başlayacak ÇED toplantısından yaklaşık bir saat önce çevreciler bina etrafında toplanmaya başladı. Toplantı öncesi Kültür Salonu etrafında polis güvenlik önlemi alırken aralarında Hediye Gündüz ve Umut Güneş'in de bulunduğu isimler bir noktada ÇED toplantısında izleyecekleri stratejiyi tartıştı. Saatler 14.00'e yaklaştığında çevreciler 'Su Haktır Su Candır Su Sensin', 'Suyumuza Sulanma', 'Su Yaşam Hakkıdır Satılamaz', 'HES'sizlik Lütfen', 'Diren Kesme', 'Dereler Özgür Aksın' yazılı pankart ve dövizlerle eyleme geçti. Yaklaşık 50 eylemci arasında 3 yıldır Kesme Boğazı'na yakın köyde kendine bir hayat kuran ve şalvarıyla yöre köylülerinden artık bir farkı kalmayan Amerikalı Cathiren Cupper, "Su hayattır. Yapılırsa bizim hayatımız olmaz o zaman nehrimiz olmaz" diyerek tepkisini dile getirdi.

GAZETECİ TARTAKLANDI

Eyleme çocuğuyla birlikte katılan Aslı Yüce ise dehşet içinde olanları izlediklerini söyledi, "Yıllardan beri karış karış toprakların ve ormanlarının satıldığını görüyoruz. Gerçekten zaman hayır deme zamanıdır. Çocuklarımız için buradayız" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamalarının ardından çevreciler binanın içine girdi. Buradada eylemlerini sürdüren ve HES'i desteklemeyen herkesini salon dışına çıkarak toplantının yapılmamasını sağlamaya çalışan çevreciler amaçlarına ulaştı. Bu sırada bir gazeteci ısrarlı soruları karşısında eylemcilerin saldırısına uğradı. Tartaklanarak bina dışına çıkarılan yerel Akdeniz Manşet Gazetesi'nden Şükrü Ağırman, polis nezaretinde bölgeden uzaklaştırılırken, Kemer Polis Merkezi'nde kendisine saldıranlardan şikayetçi oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kesme Boğazı HES Projesine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement