Xi, Sco Semerkant Zirvesinin Sınırlı Katılımlı Oturumuna Katıldı - Son Dakika
Güncel

Xi, Sco Semerkant Zirvesinin Sınırlı Katılımlı Oturumuna Katıldı

Xi, Sco Semerkant Zirvesinin Sınırlı Katılımlı Oturumuna Katıldı

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cuma günü Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen Shanghai İşbirliği Örgütü (SCO) Devlet Başkanları Konseyi'nin 22. toplantısının sınırlı katılımlı oturumuna katıldı.

16.09.2022 23:15

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cuma günü Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen Shanghai İşbirliği Örgütü (SCO) Devlet Başkanları Konseyi'nin 22. toplantısının sınırlı katılımlı oturumuna katıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'un başkanlık ettiği toplantıya aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in de yer aldığı SCO üye ülkelerinin liderleri katıldı. Liderler, SCO'nun gelişimi ile bölgedeki siyasi ve ekonomik durumla ilgili önemli uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında fikir alışverişinde bulundu. Yerel saatle 09.55'te (TSİ 07.55) Semerkant Kongre Merkezi'ne gelen Xi ve diğer SCO üyesi ülkelerin liderleri, Mirziyoyev tarafından sıcak şekilde karşılandı. Liderler, sınırlı katılımlı oturum başlamadan önce aile fotoğrafı çektirdi.

Xi yaptığı açıklamada, ev sahibi Özbekistan'ın Semerkant zirvesi ile başkanlığı süresince SCO'nun gelişimine sağladığı ilerlemeye yönelik yaptığı sıkı çalışmalar ve önemli katkılardan övgüyle bahsetti. SCO'nun yirmi yıldan uzun bir süre önce kurulmasından bu yana, örgütün Shanghai Ruhu'nu koruduğunu ve uluslararası örgütlerin gelişimi için yeni bir yol keşfetmeyi başardığını belirten Xi, "Zengin uygulamalarından öğrenebileceğimiz çok şey var" dedi. Siyasi güven ortamının oluşturulmasının önemli olduğunu ifade eden Xi, SCO üye ülkeleri arasında kalıcı dostluk ve barış tesis etme vizyonuna rehberlik eden üye ülkelerin, birbirlerinin temel çıkarlarına ve kalkınma yolu seçimine saygı gösterdiklerini, ayrıca barış, istikrar, kalkınma ve modernleşme sağlamada birbirlerini desteklediklerini belirtti.

Kazan kazan anlayışına dayalı işbirliğini sürdürmenin önemli olduğuna dikkati çeken Xi, SCO üye ülkelerin birbirlerinin çıkarlarına hizmet ettiğini, ortak yararlar için istişare ve işbirliği ilkesine sadık kaldığını, ilgili kalkınma stratejileri arasındaki sinerjiyi geliştirdiğini ve ortak refah yolunda kazan kazan anlayışına dayalı işbirliğini sürdürdüğünü söyledi. Ülkelerin birbirlerine eşit derecede davranmasının önemli olduğunu belirten Çin Cumhurbaşkanı, SCO üye ülkelerin, büyüklükleri ne olursa olsun, tüm ülkeler arasında eşitlik ilkesine, uzlaşmaya dayalı karar alınmasına ve sorunların dostane istişareler yoluyla ele alınmasına bağlı olduğunu bildirdi. Xi, SCO üye ülkelerin, güçlünün zayıfa veya büyüklerin küçüklere zorbalık yapması anlayışını reddettiğini kaydetti. Açık ve kapsayıcı olma unsurlarını savunmanın önemli olduğuna işaret eden Xi, SCO üye ülkelerinin farklılıkları rafa kaldırarak, farklı ülkeler, milletler ve kültürler arasında uyum içinde birarada yaşama ve karşılıklı öğrenmenin, medeniyetler arası diyalog ve ortak zemin aramanın savunucusu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, "Vizyonumuzu paylaşan diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle ortaklık kurmaya ve kazan kazan anlayışına dayalı işbirliğini geliştirmeye hazırız" dedi.

Günümüzde dünyanın barışçıl bir yer olmadığını vurgulayan Xi, birlik olma ya da bölünme, işbirliği ya da cepheleşme gibi iki politika seçeneği arasındaki rekabetin daha da şiddetlendiğine dikkati çekti. Xi, bunun da dünya barışı ve istikrarını sarsarak, bölgenin uzun vadeli kalkınmasına zarar verdiğini belirtti. Xi, bu karmaşık durum karşısında SCO üye ülkelerini örgütü doğru yolda tutmaya, çeşitli alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye ve üye ülkelerin gelişimi ve modernleşmesi için elverişli bir ortamı teşvik etmeye çağırdı. Xi, konuşmasında ileriye dönük birkaç önceliği de sıraladı. İlk olarak Shanghai Ruhu'na bağlı kalınarak, dayanışma ve işbirliği geliştirilmeli. SCO'nun kuruluş misyonuna sadık kalması, karşılıklı güveni artırması ve dış ortamdaki karmaşık değişikliklerle başa çıkmak için güçlerini birleştirmesi önemli. Üye ülkelerin, birbirlerinin temel çıkarları ve büyük kaygılarıyla ilgili konularda birbirlerine destek olmaya devam etmeleri, ayrıca birbirlerinin kalkınması ve modernleşmesine güçlü şekilde destek olması gerekli.

İkinci olarak, stratejik bağımsızlık sürdürülerek bölgesel istikrar korunmalı. Üye ülkeler ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik vizyonunu savunmaları ve blok çatışması yaratma ve bölgesel istikrara zarar verme amaçlı her türlü girişimi reddetmeli. Bölge ülkelerinin güvenlik ihtiyaçları göz önüne alındığında, güvenlik alanında işbirliği konusunda uzlaşma sağlanmalı ve bölgede kalıcı istikrar ve güvenliği korumak için birlikte çalışılmalı. SCO, kolluk kuvvetleriyle işbirliğini geliştirmeli, ayrıca terörist ve aşırılık yanlısı güçlerin bölgesel güvenliği tehlikeye atmasını önlemeli. Üçüncüsü, kalkınma işbirliğini teşvik etmede kapsayıcılık ve ortak fayda ilkeleri takip edilmeli. Üye ülkeler, bölgede daha fazla ekonomik entegrasyon ve kalkınma yaratmak için ticaret ve yatırımın serbestleştirilip kolaylaştırılmasını aktif şekilde desteklemeli, sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarlı ve sorunsuz işleyişini sağlamalı ve kaynak ve üretim faktörlerinin düzenli akışını teşvik etmeli. Üye ülkeler, katılımcı ülkelerin büyüme dinamizmini teşvik etmek amacıyla Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile diğer ulusal kalkınma stratejileri ve bölgesel işbirliği girişimleri arasındaki bütünlüğü destekleme çabaları iki katına çıkarmalı.

Dördüncü olarak SCO genişleme süreci ilerletilerek örgütün kurumları güçlendirilmeli. SCO ailesine katılmak için giderek artan sayıda ülke başvuruda bulunuyor. Bu, SCO'nun sahip olduğu vizyonun gücünü ve geleceğine dair yaygın şekilde paylaşılan güveni tam olarak yansıtıyor. SCO, uluslararası eşitlik ve adalet için bu fırsatı değerlendirmeli ve işbirliği yaptığı grupları genişletmek ve gücünü etkili şekilde artırmak için çalışmalarını hızlandırmalı. Xi, Çin Komünist Partisi'nin çok yakında 20. Ulusal Kongresi'ni Çin'in gelişimine ilişkin bir sonraki aşamanın ne olacağıyla ilgili bir plan hazırlamak için toplayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Xi, uluslararası konjonktür ne olursa olsun, Çin'in barışçıl, açık, işbirliğine dayalı ve ortak gelişime olan bağlılığını sürdüreceğini ve SCO'yu diplomasisinde öncelik olarak görmeye devam edeceğini belirtti. Xi, bölge ülkelerinin kalkınmasına ve bu ülkelerdeki halkların daha iyi bir yaşam sürmesine katkıda bulunmak için Çin'in kendi kalkınmasından yararlanmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi de toplantıda hazır bulundu.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Xi, Sco Semerkant Zirvesinin Sınırlı Katılımlı Oturumuna Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement