Suriyeliler, "Yeni Kamplarına" Yerleşiyor - Son Dakika
Güncel

Suriyeliler, "Yeni Kamplarına" Yerleşiyor

Suriyeliler, "Yeni Kamplarına" Yerleşiyor

Esra Altınmakas/Duygu Can - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) Suriye vatandaşları için kurulan 4 yeni kampta, başta öğrenci yurtları ve spor salonlarında kalanlar ile sınırda bekleyenler olmak üzere 43 bin kişi...

28.08.2012 15:06

Esra Altınmakas/Duygu Can - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) Suriye vatandaşları için kurulan 4 yeni kampta, başta öğrenci yurtları ve spor salonlarında kalanlar ile sınırda bekleyenler olmak üzere 43 bin kişi barındırılacak.

Gaziantep Karkamış'taki yeni kampa bugün itibariyle 375 Suriyeli alınırken, Kahramanmaraş ve Osmaniye'deki kamplar bu hafta, Adıyaman'daki kamp ise Eylül ayının ilk haftası hizmete açılacak.

AA muhabirinin AFAD'dan aldığı bilgiye göre, Türkiye'de bugün itibarıyla 79 bin 56 Suriye vatandaşı bulunuyor. Suriye vatandaşlarına, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere 8 çadır kent ve Kilis'te 12 bin kişilik konteyner kentte hizmet veriliyor.

-Karkamış'taki çadır kent açıldı-

Suriye vatandaşları için Gaziantep Karkamış'ta yapılan 8 bin kişilik çadır kentin kurulum çalışması ise tamamlandı. 260 bin metrekarelik alana kurulu kampa, bugün itibarıyla 375 Suriye vatandaşı alındı.

2 bin 59 çadır kapasiteli kampta, 50 yataklı sahra hastanesinde 4 doktorla 24 saat sağlık hizmeti verilecek. Kampta, 6 cami, 160 öğrenci kapasiteli 2 kreş, 6 oyun parkı, 3 çok amaçlı dinlenme salonu, çamaşırhane, kuaför, haberleşme birimi gibi sosyal donatıları kurma çalışmaları ise devam ediyor.

Kampta, 24 MOBESE kamerası, Jandarma Komutanlığı'na ait 52 personelle iç ve dış güvenlik sağlanırken, 21 polis memuruyla da kabul ve çıkış işleri yapılacak.

-Adıyaman'da 10 bin kişilik yeni kamp-

Kahramanmaraş merkezde kurulum çalışmaları devam eden 15 bin kişilik çadır kent ise bir-iki gün içinde açılacak. 400 bin metrekareye kurulu 2 bin çadırlık kampta, 1 mobil hastane kompleksi de yer alacak.

Osmaniye Cevdediye'de 400 bin metrekare üzerine kurulacak çadır kentte ise 10 bin Suriye vatandaşı barındırılacak. 2 bin çadır kapasiteli kampta, yine 1 mobil hastane kompleksi bulunacak. Cevdediye'deki çadır kente ise 1 Eylül itibarıyla Suriyeli vatandaşlar alınmaya başlanacak.

Bu kamplara ek olarak Adıyaman'da da yeni çadır kent kurma çalışmaları devam ediyor. Yine 400 bin metrekare üzerine 10 bin kişi kapasiteli yapılacak kamp, Eylül ayının ilk haftası hizmete açılacak.

AFAD tarafından kurulan toplam 43 bin kişi kapasiteli 4 yeni kampa, ilk etapta, başta Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman ve Osmaniye'deki yatılı bölge okulları, öğrenci yurtları ve spor salonlarında barındırılan yaklaşık 10 bin kişi ile Suriye sınırında bekleyen yaklaşık 7 bin kişi alınacak.

- Türk Kızılayı'ndan kamplara ziyaret-

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine, Türkiye'ye gelen Suriyelilere yardım yapılan bölgelerde incelemelerde bulunacağını söyledi.

Yarın Akçakale'den başlayacak ziyaretlerinin 3 gün süreceğini belirten Akar, incelemeler kapsamında bölgedeki idari amirlerle de görüşerek, bilgi almak istediklerini ifade etti.

Akar, sınır bölgesinde de çok sayıda Suriyeli'nin bulunduğuna dikkati çekerek, "Hem mevcut kampların geliştirilmesi hem de yeni kurulacak kampların aciliyet kazanması nedeniyle daha hızlı hareket edilmesi lüzumunu hissettik. O bakımdan bölgeye gideceğiz. Tüm merkezlerimizi gezeceğiz, eksiklik varsa gidereceğiz. Kamplarımızın ihtiyaçlarını ve arkadaşlarımızın isteklerini öğreneceğiz" diye konuştu.

Kamp bölgelerinde 100'ün üzerinde Türk Kızılayı çalışanının görev yaptığını kaydeden Akar, yapacakları incelemenin ardından gerek duymaları halinde başka bölümlerden bölgeye takviye ekip göndereceklerini anlattı.

Akar, AFAD ile yaptıkları program neticesinde yeterli çadır stoğuna eriştiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Çadırla ilgili hiçbir problemimiz yok. Hükümet finansmanını sağlıyor, biz de piyasadan tedarik ederek, gelen Suriyelilere dağıtıyoruz.

Ayrıca, sınırın diğer tarafında olanlara da sınırı geçmeden yardım yapıyoruz. Sınır geçilerek, orada herhangi bir tampon bölge kurulacak mı kurulmayacak mı devletimizin kararıdır. Bu siyasi bir karardır. Buna Dışişleri Bakanlığı ve devlet karar verir. 'Gerekiyor' derlerse biz istedikleri yere gidip, kampımızı kurabiliriz. Eğer karar çıkarsa sınırlarımızın ötesinde de operasyon yapabiliriz."

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeliler, 'Yeni Kamplarına' Yerleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement