Suriyelilerin Gözü Cenevre-2 Konferansı'nda - Son Dakika
Güncel

Suriyelilerin Gözü Cenevre-2 Konferansı'nda

Suriyelilerin Gözü Cenevre-2 Konferansı\'nda

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, 22 Ocak’ta yapılması planlanan Cenevre 2 Konferansı'ndan çıkacak somut sonuçlar bekliyor Suriye Türkmen Meclisi Yayladağı Koordinatörü Zohta: "Cenevre 2’de toplanacak devletlerin niyetleri samimiyse ve Suriye halkına yardım etmek istiyorlarsa.

18.01.2014 11:29

ERDAL TÜRKOĞLU - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 22 Ocak'ta düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı'ndan çıkacak somut sonuçlar bekliyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki TEKEL Kampı'nda kalan Suriyeliler, Cenevre-2 Konferansı'nı merak ve kaygı içerisinde bekliyor. Kimisi toplantıdan kendileri adına umut taşımazken kimisi de küçük bir umut da olsa lehlerine çıkacak olumlu bir haber için dua ediyor.

Suriye Türkmen Meclisi Yayladağı Koordinatörü İzzet Zohta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararların hiçbirinin uygulanmadığını, Cenevre-2 Konferansı'nda başta silahların susması gibi birçok önemli kararın alınmasını beklediklerini kaydetti.

Suriye'de 300 bin insanın kayıp olduğunu, binlerce insana ambargo nedeniyle insani yardım ulaştırılamadığını ifade eden Zohta, şunları söyledi:

"Suriye muhalefeti ve Türkmenler olarak en büyük umudumuz Türkiye. Çünkü bugüne kadar Suriye halkına en çok destek olan Türkiye ve Libya halkı oldu. Bu ülkeler bizim demokratik ortamda özgür olmamız için çalıştılar. İnşallah bu toplantı sözde kalmaz, somut adımlar atılır. Cenevre-2'de toplanacak devletlerin niyetleri samimiyse ve Suriye halkına yardım etmek istiyorlarsa bu büyük bir fırsat. İnşallah tüm devletler anlaşır, Esed'siz yetkili bir geçici hükümet kararı çıkar. Suriye halkının bu işkencesini burada bitirirler."

Lazkiye'den 2,5 yıl önce kaçan Muhammed İsmail de ülkenin birçok bölgesinin varil bombalarıyla vurulduğunu, rejimin Suriye halkını terörist olarak görmeye devam ettiğini belirtti.

Üç yıldır Esed'e göz yumulduğunu savunan İsmail, "Bu şartlarda Cenevre-2 Konferansı'nda Suriye muhalefeti ile rejim aynı masaya nasıl oturabilecek? Savaş başlayalı 3 sene oldu. Bizim umudumuz, ne ABD'den, Avrupa'dan ne Araplardan. Bizim umudumuz Allah ve kendimiz. 3 yıldır sürekli Esed'e göz yumuluyor. Bu kadar insan öldürülüyor. Ateşkes olursa çok rahat ederiz. Olmazsa da Allah'a şehit olmaktan başka yolumuz yok" diye konuştu.

Firaz Habrunman ise hiç kimseye güvenlerinin kalmadığını, Suriye muhalefetinin bitirilmek istendiğini anlattı.

Dünyada sadece Türkiye'nin yanlarında durduğunu ifade eden Habrunman, sadece Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'a güvendiklerini kaydetti.

Lazkiye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesinden bir yıl önce kaçan Abit Muhammed (77) de Cenevre toplantısından sonra evlerine dönmek istediklerini ifade etti.

Bu savaşın artık bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Muhammed, "İnşallah Cenevre toplantısında böyle bir karar çıkar. Bizi vatanımıza geri döndürürler. Allah'tan bunu istiyoruz, diğer toplantılar gibi kararların havada kalmasını istemiyoruz" dedi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyelilerin Gözü Cenevre-2 Konferansı'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement