CHP Myk Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP Myk Toplantısı

CHP Myk Toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: (Sarıgül'ün CHP'ye katılımı) Partiye üye olmanını koşulları belli, yolu ise açık. Sarıgül de bu süreçlerden geçerse aday adayı olabilir. Aday olması halinde ise tüm CHP'liler adaylarının başarısı için el ele verecektir" (Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi) "Bir tek isim tartışması içine girerek 'cumhuriyetin temel değerleri savunuluyor, savunulmuyor' gibi bir tartışmaya girmek yanlıştır" "(Cumhurbaşkanı Gül'ün Gezi Parkı olaylarına ilişkin sözleri) Cumhurbaşkanı'nın bir açıklama getirmesini istiyoruz. Bu sözleri siz söylediniz. Bu sözleri acaba söyledikten sonra kendi iradenizle mi makamınızın resmi sitesinde yer almasını istemediniz, koydurtmadınız?"

25.09.2013 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye katılımıyla ilgili olarak, partiye üye olmanını koşullarının belli, yolunun ise açık olduğunu vurguladı. Sarıgül'ün de bu süreçlerden geçerse aday adayı olabileceğini belirten Koç, aday olması halinde ise tüm CHP'lilerin adaylarının başarısı için el ele vereceğini belirtti.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Haluk, MYK toplantısı sürerken düzenlediği basın toplantısında MYK'nın gündemi ve güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükümetin varlığını sürdürebilmek için toplumda gerginlik ve husumet yaratan bir çizgiye geldiğini, ülkede derin fay hatları oluşturduğunu ileri süren Koç, üniversitelerin ve statların bile öfkenin hakim olduğu barut fıçısına döndürüldüğünü ileri sürdü.

"Buram buram tezgah kokan, senaryosunu çizenlerin acemiliği ortada olan bir takım olaylar yaşadık" diyen Koç, Dikmen'deki Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara yapılan saldırıya değindi. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in saldırganlara ilişkin "takibimizdeydi" açıklamasını hatırlatan ve emniyet güçlerinin takibinde olan kişilerin böyle bir saldırıyı gerçekleştirmiş olmasına dikkati çeken Koç, AK Parti'nin benzer olaylar sonrasında sürekli mağdur edebiyatı yaptığını ileri sürdü. Bazı iktidar yetkililerinin CHP'yi olayı kınamamakla suçladığını aktaran Koç, "En açık ifadelerle telin ediyoruz. Sadece 'o saldırıyı yapanları takip ediyorduk' diyen İçişleri Bakanının gafletini de gündeme getiriyoruz. Başka takip ettiğin var mı Sayın İçişleri Bakanı söyle de bilelim. Bilelim de önlem alalım" diye konuştu.

Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tezgahı kur, hazırlığını yap. Bilip de önlem almıyorsan bu işlerin tezgahında senin payın var demektir. Hiç kalkıp da CHP'ye dönük suçlamalarda bulunma. Senin boyunu aşar. Malatya'da Başbakan'ın söylediklerini biliyorsunuz. Doğrudan CHP'yi ilişkilendiriyor. Kim? Başbakan. Kimle? Bu işleri tezgahlayan, yapan, sizin bilginiz altında yaptığı İçişleri Bakanının sözlerinden sonra açık seçik belli olan kişilerle, sanki CHP'nin organik bir ilişkisi varmış gibi bir sunum yapıyor. Kim yapıyor? El Nusra'nın, El Kaide'nin hamisi yapıyor."

- "Türkiye de senden büyük Sayın Başbakan"

Başbakan Erdoğan'ın "Dünya, 5 ülkenin dudakları arasına bırakılamaz" ve "Dünya 5'ten büyüktür" dediğini ifade eden Koç, "Peki Türkiye tek bir adamın, senin ağzına bakar hale getirildi ya. Türkiye de birden, senden büyük Sayın Başbakan" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan ve Hükümet sözcülerinin her olayı CHP ile ilişkilendirdiğini de ileri süren Koç, muhalefete alışkın olmadıkları için rüyalarının temel konusunun ve korkularının temelinin CHP olduğunu söyledi.

-"Kendi çıkarı ne gerektiriyorsa o kadar demokratikleşme"

Konuşmasında Demokratikleşme Paketine de değinen ve "Bir diktatörün ortaya sunabileceği demokratikleşme paketi ne getirebilir? Kendi çıkarı ne gerektiriyorsa o kadar demokratikleşme" diyen Koç, paketin içeriği hakkında hiç kimsenin bilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Paketin açıklanmasının ertelenmesinin de dikkat çekici bir durum olduğunu kaydeden Koç, "10 gündür redaksiyon sürüyor. Ne bekliyorsun İmralı'dan, Kandil'den. Son pazarlıklar, son rötuşlar mı yapılıyor? Muhattabın orada. Açık seçik bir koalisyon ortağın var. Sen bu paketi PKK ile hazırlıyorsun. Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit hak ve hukuku paylaşmak isteyen, birlikte yaşam iradesini ortaya koyan Kürt yurttaşlarımızı da bir kere daha kandırıyorsun" şeklinde konuştu.

Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynan derbi maçında çıkan olaylara da değinen Koç, Çarşı taraftar grubunun toplumsal duyarlılığa sahip bir oluşum olduğunu söyledi. Muhalif bir çizgisi olan Çarşı grubuna yönelik açık bir komplo yapıldığını ileri süren Koç, amacın Beşiktaş'ın maçlarını seyircisiz oynamasını sağlayarak, Hükümete yönelik protestoların önüne geçmek olduğunu savundu. Koç, tüm muhalif odakların AK Parti'nin hedefi olduğunu da söyledi.

Koç, Başbakan Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada, gençlere yönelik "pısmayın" ifadesini kullandığını belirterek, "Bu Başbakan'ın ağzından doğrudan şiddete çağrı demektir. Bundan sonra ortaya çıkabilecek her türlü şiddet olayında Başbakan, yaptığı bu çağrı ile hazırlayıcı konumundadır. 'Pısmayın, susmayın' ne demek? 'Kavga, edin, çarpışın' demek" dedi.

-"Aynı malı içeride başka, dışarıda başka ambalajla satmak yakışmıyor"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD'de yaptığı konuşmada, Gezi parkı olaylarına ilişkin "başlangıcı ile gurur duyuyorum" ifadesini kullandığını hatırlatan Koç, bu sözün Cumuhrbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde bulunmadığını söyledi. Koç, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı makamını her ne kadar tartışmaların dışında tutma özeni gösteriyorsak da bazı soruları yöneltmek zorundayız. CHP olarak sayın Cumhurbaşkanı'nın bir açıklama getirmesini istiyoruz. Bu sözleri siz söylediniz. Bu sözleri acaba söyledikten sonra kendi iradenizle mi makamınızın resmi sitesinde yer almasını istemediniz, koydurtmadınız? Yoksa sizin dışınızda bir irade, bir güç mü bu sözlerin yer almasını istemedi? Sayın Cumhurbaşkanı'nın ya da o kurumun sözcüsünün bir açıklama getirmesi gerekiyor. Yoksa Sayın Cumhurbaşkanı'na aynı malı içerde başka ambalajla, dışarıda başka ambalajla satmak hiç yakışmıyor"

-Yerel seçim hazırlıkları

Koç, yerel seçimlere yönelik hazırlıklara da değinerek, aday belirleme kapsamında, hafta sonu 6 ilçede, 5 Ekim'de 6 il ve ilçede, 6 Ekim'de 7 il ve ilçede tüm üyelerin katılımıyla eğilim yoklaması yapacaklarını söyledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, demokratikleşme paketi kapsamında Tunceli'nin isminin Dersim olarak değiştirilmesi tartışmalarına ilişkin soru üzerine, "Bir tek isim tartışması içine girerek 'cumhuriyetin temel değerleri savunuluyor, savunulmuyor' gibi bir tartışmaya girmek yanlıştır" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye katılımına ilişkin sorular üzerine ise Koç, partiye üye olmanını koşullarının belli, yolunun ise açık olduğunu vurguladı. Sarıgül'ün de bu süreçlerden geçerse aday adayı olabileceğini belirten Koç, aday olması halinde ise tüm CHP'lilerin adaylarının başarısı için el ele vereceğini belirtti.

Koç, "Bu muamma ne zaman bitecek?" sorusuna ise "Bu soruların muhattabı herhalde ben değilim. Biz konum olarak açığız. Tüzüğümüz, ilkelerimiz belli, katedilmesi gereken süreç belli" dedi.

-Eğilim yoklaması yapılacak

Öte yandan CHP'nin, 29 Eylül Pazar günü, Bolu ile Mersin'in Mut, Afyonkarahisar'ın Dazkırı, Evciler, Çobanlar ilçeleri ve Dereçine Beldesinde, 5 Ekim Cumartesi günü Giresun'un Bulancak, Görele ve Piraziz, Edirne'nin Süloğlu ile Adıyaman'ın Şambayat ilçelerinde, 6 Ekim Pazar günü ise Malatya'nın Arguvan, Osmaniye'nin Düziçi, Kahramanmaraş'ın Nurhak, Bursa'nın Mudanya ve Balıkesir'in Edremit ilçelerinde yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmaları kapsamında eğilim yoklaması yapacağı öğrenildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement