TBMM Başkanlığı Seçiminde 2. Turda da Sonuç Çıkmadı - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanlığı Seçiminde 2. Turda da Sonuç Çıkmadı

TBMM Başkanlığı seçiminde birinci tur oylamada hiçbir adayın başkan seçilebilmesi için yeterli oyu almamasının ardından 2. oturumda da sonuç çıkmadı. 3'üncü tur oylama işlemlerine başlandı.

22.11.2015 17:45  Güncelleme: 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 318 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 126 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 39 oy aldı.

Adayların hiçbiri ikinci turda da TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.

Düzenlenen ilk tur oylamada;

CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan 127 oy, AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 316 oy, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 41'er oy aldı. Hiçbir adayın ilk tur için gerekli olan oyu alamaması üzerine ikinci tur oylama yapıldı.

İkinci tur oylamada;

CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan 126 oy, AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 318 oy, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu 39 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Böylece adaylardan hiçbiri 2. turda da başkan seçilebilmek için yeterli oyu alamadı.

Anayasa gereği TBMM'de düzenlenen üçüncü tur oylamada Meclis Başkanı adaylarından 276 oy alan aday Meclis Başkanı olarak seçilebilecek. 3 oturma başlandı.

MECLİS'TE KRİTİK GÜN

TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı seçimi bugün gerçekleştiriliyor. Başkanlık yarışı AK Parti'den İsmail Kahraman, CHP'den Gülsün Bilgehan, HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP'den Yusuf Halaçoğlu arasında geçiyor. Genel Kurul'u geçici başkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetiyor. TBMM'de 317 milletvekiliyle temsil edilen AKP'nin adayı İsmail Kahraman'ın TBMM Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Meclis'te CHP 134, MHP 40, HDP ise 59 milletvekiline sahip.

HDP'Lİ BALUKEN AÇLIK GREVİNDEKİ VEKİLLERİ HATIRLATTI, GERGİNLİK ÇIKTI

Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan HDP'li 4 milletvekili oylamaya katılamıyor. Meclis oturumunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. HDP Mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu dile getiren Baluken, uygulamaların darbe uygulaması olduğunu söyledi. Bu uygulamaların Meclis gündemine alınmasını isteyen Baluken'e Baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, elbette önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.

AK PARTİLİ VEKİLLERDEN ALKIŞLI TEPKİ

HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.

LEYLA ZANA YEMİN ETMEYE GELMEDİ

Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu. Meclis'teki yemin töreninde 'Türk milleti' kısmını 'Türkiye' milliyeti olarak değiştirdiği için yemini geçerli sayılmayan HDP'li Leyza Zana, bugün de yemin etmeye gelmedi.

DAVUTOĞLU VE KILIÇDAROĞLU ARKA ARKAYA OY KULLANDI

Meclis Başkanlığı seçimlerinin ilk turu için oy kullanmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arka arkaya sıraya girdi. Oy kullanma kabinine giren liderler, daha sonrada oylarını kullandı. Daha sonra sırası gelen AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı adayı İsmail Kahraman oy kullandı.

İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Meclis başkanı seçilecek.

AK PARTİ'NİN ADAYINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

AK Parti'nin milletvekili sayısı dikkate alındığında Kahraman'ın üçüncü turda seçilmesi bekleniyor. Yeni başkan teşekkür konuşmasının ardından görevi geçici başkanlık yapan Deniz Baykal'dan devralacak.

GÖZLER HÜKÜMETE ÇEVRİLECEK

Başkanın seçilmesi ile birlikte gözler hükümete çevrilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın bir araya gelerek yeni hükümetin açıklanması bekleniyor.

SALONA İLK GELEN VEKİL

AK Parti'nin Meclis Başkanı Adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılacağı Genel Kurul salonuna giren ilk milletvekili oldu.

Genel Kurul salonu açılmadan önce salona giren AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, gazetecilere el sallayarak hatırlarını sordu.

KILIÇDAROĞLU'NUN ARDINDAN BAHÇELİ GİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.

EN SON DAVUTOĞLU GELDİ

Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. AK Partili milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. Davutoğlu, AK Parti sıralarında TBMM Başkanı adayı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ile birlikte oturdu.

TBMM Başkanlığı Seçiminde 2. Turda da Sonuç Çıkmadı

Son Dakika Güncel TBMM Başkanlığı Seçiminde 2. Turda da Sonuç Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Ham yobaza: 550 kişilik kukla tiyatrosu açılıyor 10 7 Yanıtla
  • alp: hadi ya.ulkede baska tir baska silah yok yani oylemi.Hem onlar erzak degilmiydi. 1 2 Yanıtla
  • Other side: Paralaldir paralel..... 1 0 Yanıtla
  • ANTİ AKP: ORTADOĞU VE TÜRKİYE ÜZERİNDE OYNANAN BU KİRLİ VE CAN YAKICI OYUNUN ESAS ALT YAPISINDA OLAN DÜŞÜNCE YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARIDIR RANTİYECİ SİYONİST İSRAİL VE AMERİKA NIN BÜYÜK İSRAİL PROJESİ OLAN İLLUMİNATİ YÖNETİM SİSTEMİDİR... 1 0 Yanıtla
  • pancar7: mhp niye yoruyor mv.lerini bir daha ver olsun bitsin.yazık ama diğer arkadaşlara 0 0 Yanıtla
  • gönder: hdp nin adayı ilginç akp den neden istifa etti bu sebep hdp için önemli değil herhalde.mhp adayıda dini inancını akp ne dere indirgemişti oysa 17 25 varken neyin inancı . hangi ülkede yaşadıklarından habersiz.Burası LaikTürkiye Cumhuriyeti Devleti. 0 0 Yanıtla

Advertisement