TOBB İstişare Toplantısı - Son Dakika
Güncel

TOBB İstişare Toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (3) "Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve yargının herhangi bir grubun ipoteği altına girmemesi, bütün bu ekonomik kalkınma ve siyasi demokratikleşme çabalarının en önemli ayağıdır" "Yargı mensupları dün kullandıkları hür iradeleriyle bu konudaki en güzel mesajı toplumumuza vermişlerdir.

13.10.2014 12:49

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yargının bağımsızlığının ve yargının herhangi bir grubun ipoteği altına girmemesinin, ekonomik kalkınma ve siyasi demokratikleşme çabalarının en önemli ayağı olduğunu vurgulayarak, "Yargı mensupları dün kullandıkları hür iradeleriyle bu konudaki en güzel mesajı toplumumuza vermişlerdir. Kendilerine gerçekleştirdikleri demokratik seçim dolayısıyla ve yargının önümüzdeki dönemde adaleti tesis etme konusundaki kararlılığını teyit etmeleri dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

TOBB'da düzenlenen İstişare Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, Kobane'deki gelişmeleri bahane eden "teröristlere, vandalizm ve şiddet meraklılarına" karşı verilecek en güzel cevabın milletin birbiriyle dayanışması olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, selam vermenin güzelliklerini anlatarak, farklılıklarına bakmaksızın, herkesi milli birlik ve kardeşlik adına birbiriyle selamlaşmaya davet etti ve "selam kampanyası" başlatılması konusundaki çağrısını yineledi.

-"Zararlar tazmin edilecek"

Şiddet olaylarında zarar gören kamu binaları ile işyerlerinin en kısa sürede daha iyi şekilde ihya ve inşa edileceklerini bildiren Davutoğlu, vatandaşların zararlarının tazmin edileceğini ifade etti. Davutoğlu, "En kısa zamanda tahrip edilen işyerleri eskisinden daha iyi hale getirilecek. Kamu otoritesi ve kamu düzeni bir daha sarsılmayacak şekilde korunacak, güçlendirilecek" dedi.

Davutoğlu, bu konuda atılacak adımları Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında gözden geçireceklerini söyledi.

Çözüm sürecinde sadece milleti muhatap aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Entegre bir kalkınma stratejisiyle bütün Türkiye'yi kuşatan yepyeni bir dönemin başlaması konusunda kararlıyız. Türkiye'nin kalkınmasında İstanbul ile Diyarbakır arasında, Konya ile Muş arasında, İzmir ile Van arasında hiçbir fark olmayacak. Bütün Türkiye, yeni Türkiye ideali etrafında, ortak bir projede ayağa kaldırılacak. Türkiye yükselen küresel ekonominin öncüsü olarak uluslararası alanda hak ettiği itibarı kazanacak. Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda atacağı adımlar hiçbir şekilde vandalizme feda edilmeyecek. Kalkınan Türkiye'nin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bağlamında yansımaları da önümüzdeki dönemde çok açık şekilde görülmeye başlanacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi aslında Avrasya'nın medeniyet tarihi bakımından en zengin, ekonomik bakımdan en önemli coğrafyalarından birini oluşturur. Akdeniz, Hazar, Körfez ve Karadeniz arasındaki geçiş hatları bizim Doğu ve Güneydoğu Anadolumuzdan geçer. Bütün ulaştırma, enerji koridorları Doğu ve Günedoğu Anadolumuzun güzel coğrafyasından geçer. Bu coğrafya aynı zamanda çok köklü medeniyetlerin merkezini teşkil edecer. Bakü-Tiflis- Kars, Bakü-Tiflis- Erzurum, Bakü-Tiflis-Ceyhan ki Kerkük-Yumurtalık... Bütün bu önemli enerji ve ulaştırma koridorları ülkemizin can damarları olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizden geçerek hedeflerine ulaşır.

Birileri Doğu ve Günedoğu Anadolu bölgelerine yönelik hesaplar içerisinde olabilir içeride ve dışarıda. Tahrikkar bir tutumla bu bölgelerin altyapısını yok etmeye yönelebilirler, buraya gelen yatırımları engellemeye çalışabilirler, buraya gelecek turistleri korku içinde bırakabilecek şekilde bu tür vandalizmin içinde olabilirler. Bunlar tahrip ve yıkıcı faaliyet içinde olanlar. Biz ise Doğu ve Güneydoğu Anadolumuzdaki her bir yatırımı bu bölgelerimizin, sadece Türkiye için değil çevre bölgelerin de yükselen bir havzası olarak üretiyoruz. Akdeniz, Karadeniz, Hazar, Basra Körfezi'ni içeren jeopolitik kuşak üzerinde, diğer taraftan Kafkasya, Mezopotamya ve Levant hattı üzerinde bu coğrafyayı biz yeni bir medeniyetin ihyasında merkez coğrafya haline getireceğiz."

-"Doğu ve Güneydoğu olmadan kalkınma olmaz"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin kalkınmasının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmadan gerçekleşemeyeceğini, gerçek hedefine ulaşamayacağını vurgulayarak, bu bölgelerin kalkınması için ne yapmaları gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Herkesin hesabı olabileceğini ve birilerinin tahrip etmeye yönelebileceğini belirten Davutoğlu, "Bizim için ise geleceğe dönük olarak rüyalarımız var, hedeflerimiz var. Demokratik bir Türkiye'nin inşası konusunda kararlı şekilde yürüyen siyasi hareket, hükümet olarak, Türkiye'nin kazandığı demokratik kazanımları riske etmeden güvenliğimizi teminat altına almaya kararlıyız" diye konuştu.

-HSYK seçimleri

Davutoğlu, HSYK seçimleri dolayısıyla da yargı mensuplarını tebrik ederek, "Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve yargının herhangi bir grubun ipoteği altına girmemesi, bütün bu ekonomik kalkınma ve siyasi demokratikleşme çabalarının en önemli ayağıdır" dedi.

Yargı mensuplarının dün kullandıkları hür iradeleriyle bu konudaki en güzel mesajı topluma verdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Kendilerine gerçekleştirdikleri demokratik seçim dolayısıyla ve yargının önümüzdeki dönemde adaleti tesis etme konusundaki kararlılığını teyit etmeleri dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-"Bu ülkeyle ilgili hayalimiz var"

Türkiye'nin her iline ilişkin rüyaları bulunduğunu belirten Davutoğlu, her ilin ekonomik ve kültürel açıdan kalkınmasına yönelik temennilerini dile getirdi.

"Bütün Anadolu coğrafyasını öylesine zihnimize kazımışız ki onların her biriyle ilgili gece rüya görür, gündüz icraat yaparız. Onlar ise gündüz tahrip ederler gece, bu rüyaları yok etmeye çalışırlar" diyen Davutoğlu, bu nedenle ülkenin önüne büyük hedefler koyduklarında, "Bunlar hayalperesttir" denildiğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, "Evet, bu ülkeyle ilgili bir hayalimiz var bizim. Bu ülkeyi dünyanın en büyük 10 gücü arasına sokma hayali. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle ilgili hayalimiz var. Bu bölgeleri tarihte olduğu gibi medeniyet merkezi yapma hayalimiz var" dedi.

-"Hayali olmayanlar utansın"

Türkiye'nin bütün şehirlerini ayağa kaldıracak hayalleri bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hayali olmayanlar utansın, bu hayalleri yıkmaya çalışanlar, bu hayallerin yerine şiddeti, vandalizmi getirmeye çalışanlar utansın. Biz öylesine bir aşkla bağlıyız ki bu ülkeye Diyarbakır'a gittiğimizde Diyarbakırlıyız. Van'a gittiğimizde Vanlıyız, İstanbul'a gittiğimizde İstanbulluyuz. Tek tek saymayayım ama nereye gitsek oranın toprağına da insanına da aşığız biz aşığız. Bizde aşk ve muhabbet var, onlarda şiddet ve nefret var. Aramızdaki fark bu. Bizde vizyon var, onlarda tuzak var. Kısa dönemde tuzaklar bazı zararlar verebilir ama uzun dönemde hiç şüpheniz olmasın mutlaka vizyon, mutlaka aşk, mutlaka muhabbet kazanacak.

Şimdi bu tahribatı yapanların ağababalarını çekip sorsanız, senin bu ülkeyle ilgili hayalin nedir? Bu şehirle ilgili ne düşünüyorsun diye. Acaba kaç kelime sarf edebilecekler? Kobani'den ki aziz Kobani'ye her türlü yardımı yapacağımızı da söyledim. Onları bahane ederken kendi şehirlerini yıkanlardan bu ülkeye bir hayır gelebilir mi? Bunlar olurken, bunlar yaşanırken dönüp bu vandallara uyarıda bulunmak yerine kendi ülkesini 'IŞİD'le iş birliği yapıyor' diye, hiçbir delile dayanmadan, iftira ederek suçlayan bir anamuhalefet partisinden fayda gelebilir mi? Aramızdaki fark bu. Birileri tahrip eder, birileri 'Bu tahribattan siyasi olarak ne rant elde edebilirim' diye düşünür. Biz ise geleceği vizyonumuzla belirlemeye çalışırız."

-"Yaraları saracağız ve yolumuza devam edeceğiz"

Salondakilerden şehirlerine döndüklerinde selamlarını iletmelerini isteyen Davutoğlu, en kısa zamanda kendisinin de bütün Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu ziyaret edeceğini, ülkenin her şehrinde icraatlarla izlerini bırakacaklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gelecek aylarda bütün bakanlarla doğu ve güneydoğudaki şehirleri gezeceklerini ve zararları tespit edeceklerini bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaraları saracağız ve yolumuza devam edeceğiz. Böyle bir kaostan, kargaşadan medet umanlar da görecekler ki Türkiye'de güçlü bir milli irade var. Türkiye'nin ve bu ülkenin her bir santimetrekaresiyle ilgili hayali, iddiası olan Hükümet var ve o Hükümetle birlikte hareket etmeye kararlı bir millet var. Bunu gördükçe onlar da tuzaklarının fayda getirmeyeceğini anlayacaklar.

Bütün üyelerinize, döndüğünüzde bütün hemşehrilerinize bu selamlarımızın yanında şu mesajları da iletin; Devletlerine güvensinler, hiç tereddüt etmesinler. İnşallah bütün bu yaraların sarılması yanında, kamu düzeni ve çözüm süreci bağlamında atacağımız adımlarla parlak bir gelecek onları bekliyor. Bu parlak geleceğin en önemli inşa edicileri olarak sivil toplum kuruluşlarımızı, odalarımızı, sendikalarımızı görüyoruz. Bir kez daha teşekkür ve minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. Böyle bir kritik dönemde bizlerle beraber olduğunuz ve bu güçlü mesajı verdiğiniz için."

Bütün şehirleri aşkla muhabbetle kalplerine yazdıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Hiçbirini unutmayız. Ancak bu vandalizmi yayanların özellikle tahribe yöneldikleri şehirlerimize öncelik verdim. Yoksa bütün vilayetlerimiz, 81 vilayetimiz bizim gözümüzün nuru, gönlümüzün sürurudur. Oraların her bir karışında, her bir santimetrekaresinde huzur, kalkınma hakim olana kadar da gece gündüz çalışmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TOBB İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement