Türkiye'de IŞİD Protestoları - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de IŞİD Protestoları

Yurdun bazı bölümlerinde IŞİD'e tepki göstermek bahanesiyle toplanan guruplar ortalığı savaş alanına çevirdi.

07.10.2014 09:42  Güncelleme: 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurdun çeşitli illerinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek bahanesiyle toplanan guruplar çöp konteynırlarını, araçları, banka ATM’lerini ateşe vererek polisle çatıştı.

HDP'NİN SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISINA CHP'DEN DESTEK

IŞİD'in Kobani'ye girdiği haberleri üzerine HDP bir açıklama yaparak sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. HDP'nin bu çağrısına CHP'den de destek geldi. Çağrılar üzerine sokağa çıkan gruplar IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenledi. İstanbul'da bir AK Parti bürosu ateşe verildi.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Gazi Mahallesi'nde IŞİD'i protesto ve Kobanililere destek gerekçesiyle toplanan bir grup, yolu trafiğe kapattı. Yola kurdukları barikatları ateşe veren gruptakiler, kendilerini uyaran polise havai fişek, molotofkokteyli ve taşlarla saldırdı.

OTOBÜS ATEŞE VERİLDİ

Yunus Emre Mahallesi son durak mevkisinde seferini tamamlayarak garaja giden 34 JY 5851 plakalı İETT otobüsü kırmızı ışıkta beklediği sırada ellerinde pompalı tüfek ve silah olan bir grup tarafından durduruldu. Şoförü indiren gruptakiler, otobüsü molotofkokteyli ile ateşe verdi.

OKMEYDANI'NDA MOLOTOFLU SALDIRI

Okmeydanı Şark Kahvesi çevresinde toplanan göstericiler, Darülaceze Caddesi'nde önlem alan polis ekiplerine, taş ve molotofkokteyli attı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli park halindeki otomobile isabet etti. Alevler TOMA tarafından söndürülürken, araç çekiciyle bölgeden götürüldü.

ESENYURT'TA AKARYAKIT İSTASYONU ATEŞE VERİLDİ

Esenyurt'ta IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen kalabalık grup ortalığı adeta savaş alanına çevirdi. Esenyurt Meydanınta toplanan kalabalık grup, Esenyurt TEM bağlantı sapağından Tem otoyoluna inerek yolu bir süre trafiğe kapattı. Grup, İETT'ye ait 2 adet otobüs ve belediyeye ait bir çöp kamyonunu molotof kokteyli atarak ateşe verdiler. Yanan 2 otobüs ve çöp kamyonu kullanılamaz hale geldi. Kalabalık grup daha sonra Yenikent Mahallesi Doğan Araslı Bulvarına yöneldi. Grup yol üzerinde bulunan çok sayıda banka ve ATM cihazlarına zarar verdi. Daha sonra benzin istasyonunda park halinde bulunan bir İETT'ye ait bir otobüse zarar verdikten sonra yol üzerinde bulunan bir otomobil ile park halindeki başka bir otomobili ateşe verdi. kalabalık grup daha sonra Esenyurt Belediye binasının girişinde bulunan bekçi kulübesini ateşe verdikten sonra ara sokakta bulunan bir iş makinesini de yaktı. Bir süre slogan atan kalabalık grup daha sonra dağıldı. Yanan kulübe olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Grup, yol kenarındaki akaryakıt istasyonunu da ateşe verdi.

KADIKÖY VE TAKSİM'DE EYLEM

Kadıköy Boğa Meydanı'nda toplanarak slogan atan bir grup, polisin dağılmaları yönünde yaptığı uyarılara taş atarak karşılık verdi. Buradan Kadıköy İskelesi'ne doğru ilerleyen gruptakilere polis ekiplerince tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup da terör örgütü PKK lehine slogan atarak oturma eylemi başlattı. Çevik kuvvet ekipleri, eylem yapan grubun çevresinde güvenlik önlemi aldı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.

VATANDAŞLARDAN GÖSTERİCİLERE TEPKİ

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup da terör örgütü PKK lehine slogan atarak oturma eylemi başlattı. Çevik kuvvet ekipleri, eylem yapan grubun çevresinde güvenlik önlemi aldı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu. Gruptakiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Bu sırada biber gazından etkilenerek fenalaşan bir polise meslektaşları tarafından ilk müdahale yapıldı. Bu arada, çevredeki vatandaşlardan bazıları gruptakilere tepki gösterdi.

Değişik noktalarda toplanan bir grup, Aksaray'dan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçti. Slogan atan ve terör örgütünü simgeleyen bez parçaları taşıyan gruptakiler, zaman zaman yolu trafiğe kapattı.

BAĞCILARDA POLİSE ATEŞ AÇILDI

Bağcılar'da bir grup yoldan geçen halk otobüsünü taşladı. Maddi hasar oluşan otobüs, polis merkezi önüne çekildi.

Bağcılar Evren Mahallesi Ceylan Sokak'ta toplanarak slogan atan bir gruba, bölgede önlem alan çevik kuvvet ekipleri, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Bu sırada gruptan polisin bulunduğu alana ateş açılması sonucu, bir çevik kuvvet polisi ayağından yaralandı.

Yaralı polis, meslektaşları tarafından Bağcılar Tekden Hastanesi'ne götürüldü. İlk müdahalesinin ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralı polisin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Okmeydanı Şark Kahvesi çevresinde toplanan göstericiler, Darülaceze Caddesi'nde önlem alan polis ekiplerine, taş ve molotofkokteyli attı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli park halindeki otomobile isabet etti. Alevler TOMA tarafından söndürülürken, araç çekiciyle bölgeden götürüldü.

Uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere, biber gazıyla müdahale edildi. Ara sokaklara kaçarak kurdukları barikatları ateşe veren göstericiler, zaman zaman polise taş atıyor.

DİYARBAKIR, BATMAN VE ŞIRNAK DA KARIŞTI

HDP'nin Kobani (Ayn el Arap) kentinde durumun acil olduğu açıklaması ve "sokağa çıkma çağrısını" bahane eden gruplar, Diyarbakır, Şırnak, ve Batman'da izinsiz gösteri yaptı.

Diyarbakır'da Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde toplandıktan sonra yola barikat kuran göstericiler, uyarılara taş ve havai fişekle karşılık verdi. Bunun üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Batman'da 10 Nisan Polis Merkezi ve İl Jandarma Komutanlığına göstericiler taşla saldırdı. Grup içerisinden silahla polis merkezine 3 el ateş edildi. Bunun üzerine güvenlik güçleri müdahale ederek, grubu dağıttı. İpragaz ve Yavuzselim mahalleleri başta olmak üzere kentin farklı bölgelerinde izinsiz gösteriler sürerken, Atatürk Parkı'nda bir grup oturma eylemi başlattı.

Şırnak'ta Hacıbekir, Aydınlıkevler ve Gündoğdu mahalleleri ile Ömer Kabak Meydanı'nda yürümek isteyen gruplara polis izin vermedi. Bunun üzerine yüzü maskeli kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

ALIŞVERİŞ MERKEZİNİ ATEŞE VERİP, POLİSLE ÇATIŞTILAR

Şırnak’ın Cizre İlçesinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup bir alışveriş merkezini ateşe verip, polisle çatıştı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını kınayan bir gurup ilçe genelindeki cadde ve yolları karayolunu trafiğe kapatıp izinsiz gösteri yapmak istedi. Gösteri yapan gurup Nusaybin Caddesi üzerinde içinde iki kişinin bulunduğu alışveriş merkezine Molotof kokteylleri atarak ateşe verdi. Göstericilerin ateşe verdiği alışveriş merkezin içerisinde bulunan iki personel ölümle burun buruna geldi. Alevler içinde kalan iş yerinde kurtarılmayı bekleyen iki kişi olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı.

Öte yandan Kale Mahallesinde bulunan Ak Parti Bürosuna saldıran göstericilere partililer silahla havaya ateş açınca eylemciler ara sokaklara kaçtı. Havaya sıkılan kurşunlar bazı araçlara isabet etti. Araçlarda maddi hasar oluştu.

Yaşanan olaylardan sonra olay yerine sevk edilen polis Araçları ve Toma’lara göstericiler Taş, Ses bombası, Havafişek ve Molotof Kokteylleri ile saldırdı. Polis göstericilere basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin attığı Molotof kokteyllerinin isabet ettiği bazı polis zırhlı araçlar yanma tehlikesi geçirdi. Yanma tehlikesi geçiren zırhlı araçlara olay yerindeki Toma araçları tazyikli su ile müdahale etti. Polisle göstericiler arasındaki olaylar devam ediyor.

ESKİŞEHİR’DE ‘KOBANİ’YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Eskişehir’de Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden bir grup, yürüyüş düzenledi.

Porsuk Bulvarı Adalar mevkiinde bir araya gelen yaklaşık 200 kişilik grup, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etti. Burada konuyla ilgili açıklamada bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir Başkanı Enver Tek, IŞİD’in Kobani’ye saldırdığını belirterek, “IŞİD vahşeti ve katliamıyla karşı karşıyayız. Kobani düşerse ne olur? Kobani düşerse insanlık ölür, Kobani düşerse Türkiye zarar görür. Dolayısıyla Kobani’nin düşmemesi için sağduyulu olmalıyız, biz ayrılamayız ama ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Amacımız Türkiye’yi, Ortadoğu’yu kurtarmak. Bürokratik olaylara gelmeyeceğiz, hepimiz sağduyulu davranacağız. Amaç bu yangının önüne geçmek, hükümete çağrımız; bu Kobani’deki ambargoyu bir an önce kaldırmak, halkları huzura kavuşturmaktır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup, sloganlarla İsmet İnönü Caddesi üzerinden bir Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Protesto, grubun AVM önünde bir süre yaptığı oturma eyleminin ardından olaysız olarak dağıldı.

VAN'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Van'da Kobani'deki olayları bahane ederek eylem yapan göstericiler ile polis arasında gerginlik çıktı. Kobani'de yaşanan olayları protesto etmek isteyen bir gruplar kentin birkaç yerinde ateş yakarak yollara barikat kurdu. Polisin dağılın uyarısına uymayan göstericiler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Çıkan olaylarda göstericiler birçok işyerinin camını kırdı. Kentte gerginliğin devam ettiği bildirildi.

YALOVA'DA IŞİD PROTESTOSU

IŞİD'in Kobani'ye girdiği iddiası üzerine Yalova'da bir grup sokağa dökülerek yürüyüş yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşü uykudan uyanan vatandaşlar ise şaşkın gözlerle izledi.

Kobani'de çatışmalar sürerken, IŞİD'in Kobani'yi ele geçirdiği haberleri üzerine Yalova'da bir grup sokağa dökülerek yürüyüş yaptı. Önce ellerindeki pankart ve dövizlerle Uğur Mumcu Kültür merkezi önüne gelen ve burada oturma eylemi yapan grup daha sonra İstanbul Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü. Gecenin geç saatlerinde gerçekleşen bu eylem nedeniyle uykudan uyanan vatandaşlar ise yürüyüşü şaşkın gözlerle izlediler. Grubu çok sayıda polis takip ederken herhangi bir tatsız olay yaşanmaması için yoğun çaba harcadılar.

ÇANAKKALE'DE IŞİD PROTESTOSU

IŞİD’in Kobani'ye yönelik saldırıları, Çanakkale’de protesto edildi. İskele meydanında toplanan bir grup, mum yakıp slogan attı.

İskele Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, burada oturma eylemi yaptı. Yere serdikleri ‘Kobani'de katliam var’ yazılı pankartın etrafında mum yakarak bir süre oturan grup, daha sonra ‘Her yer Kobani, her yer direniş’ ‘Kobani IŞİD'e mezar olacak’ şeklinde sloganlar attı. Demokratik Bölgeler Partisi Çanakkale Başkanı ABDULLAH GÜLER, genel merkezinin almış olduğu karar doğrultusunda eylemlerin devam edeceğini belirterek, “Genel merkezin almış olduğu karar doğrultusunda burada toplanmış bulunuyoruz. IŞİD'in Kobani'ye girmesi, gerçekten kabul edilemez. Ne Türkiye'de ne dünyada kabul edilecek bir durum değil. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Yarından itibaren, genel merkezlerimizle yapacağımız istişare doğrultusunda, ne gerekiyorsa uygulamaya koyacağız” dedi. Grup, eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.

SİİRT’TE IŞİD PROTESTOSU

Siirt'te Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde toplanan bir grup, IŞID’ın Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Kobani’ye saldırısını protesto etti.

Aralarında Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan BDP Siirt il Başkanı Ata İnan'ın da bulunduğu grup, burada Öcalan lehine sık sık slogan attı. BDP Siirt İl Başkanı Ata İnan Kürtçe bir konuşma yaptı.

Daha sonra KESKE bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Siirt Şubesi Başkanı Serdar Batur, Sivil toplum örgütü olarak Kobani halkının direnişini selamladı.

Batur, “İnsanlık düşmanı çeteci barbar IŞID’e karşı Kobali ve Rojova halkını Botan’dan selamlıyoruz. Gelen haberler ne kadar kötü olsa bile karamsar değiliz. Zaferle ayrılacağımıza inanıyoruz. Bir hafta 10 gün buradan ayrılmayacağız.” dedi

Grup daha sonra sabaha kadar oturma eylemi kararı aldı.

ADIYAMAN’DA KOBANİ GERGİNLİĞİ

Kobani’de yaşayan olaylar nedeniyle Adıyaman’da eylem yapan gurup, lastik yakıp caddeyi trafiğe kapattı.

BDP’nin Karapınar Caddesi üzerinde Kobani halkına yardım için kurulan çadırın önünden toplanan BDP ve HDP’liler gece eylem yaptı. Çadır önünden toplanan kalabalık sloganlar atarak, Gölbaşı caddesi üzerinde bulunan Ak Parti binasının önüne kadar geldi.

Burada Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, özel hareket polisleri ve zırhlı araçlarla kalabalığı durdurmak istedi. Kalabalık burada kısa süreli oturduktan sonra yürümeye devam etti.Atatürk caddesi üzerindeki Demokrasi Parkı’na kadar yürüdü. Burada oturma eylemi yapan gruptan zaman zaman taşkınlık yapanlar oldu. Kalabalıktan bazı kişiler taşkınlık yapanları uyararak, sakinleştirdi. Polis ekipleri slogan atan ve açıklama yapan kalabalığa sağ duyulu yaklaşarak müdahale etmedi.

Kalabalık içerisinde yüzleri maskeli olan kişiler sokakta bulunan araba lastiklerini cadde ortasında yaktı.

Kobani eylemi sabaha kadar devam etti.

Türkiye\'de IŞİD Protestoları
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de IŞİD Protestoları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatan: ne olacak chp nin içinde hain yokmu verecek desteği mhp de bunlarla iltifak yapıyor oyuna gelmeyin bozun bu oyunu 2 20 Yanıtla

Advertisement