Uluslararası Arıcılık Kongresi ve Bal Yarışması Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Arıcılık Kongresi ve Bal Yarışması Sona Erdi

Sektör temsilcileri, bilim insanları, arıcılık ve arı ürünleri uzmanlarının bir araya geldiği "Uluslararası Arıcılık Kongresi ve Bal Yarışması" sona erdi.

22.05.2015 20:52

Sektör temsilcileri, bilim insanları, arıcılık ve arı ürünleri uzmanlarının bir araya geldiği "Uluslararası Arıcılık Kongresi ve Bal Yarışması" sona erdi.

İTÜ'den yapılan açıklamaya göre, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi gıda mühendisliği bölümleri, İstanbul Kalkınma Ajansı, Selanik Aristotle Üniversitesi Tarım Fakültesi ve CRA-API (Honey Bee and Silkworm Unit of the Council for Research and Experimentation in Agriculture) iş birliğiyle "Kovandan Sofraya 2015 - Uluslararası Arı Ürünlerinin Gıda Güvenliği ve Otantisitesi Kongresi" 21-22 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirildi.

Sektör temsilcileri, bilim insanları, arıcılık ve arı ürünleri uzmanlarının bir araya geldiği kongrede, "bal ve diğer arı ürünlerinde hile" konusu başta olmak üzere tüm gıda güvenliği sorunları ele alındı.

Yarışmada 29 farklı bal yarıştı

Kongre kapsamında "Uluslararası Bal Yarışması" da düzenlendi. Yarışmada biri İtalya'dan olmak üzere 29 bal üreticisinin ürünleri değerlendirildi. Ballar, "Poliflora", "Monoflora" ve "Salgı Balı" olmak üzere 3 farklı kategoride ele alındı.

Yarışmaya Türkiye'den Şile, Kayseri- Develi, Karadeniz Bölgesi, Melendiz Dağı- Niğde, Istıranca Dağları, Karakoçan- Elazığ, Yozgat, Bitlis, Kars, Gökçeada, Artvin, Davutlar- Kuşadası, Çanakkale, Kuşadası- Aydın, Muş, Adana, Muğla, Çankırı, Karakasım-Edirne, Ereğli- Zonguldak, Kaymaklı- Hakkari, Beykoz-İstanbul ve Mersin olmak üzere 23 farklı bölgeden katılım gerçekleşti.

Bazı illerden birden fazla üreticinin katılabildiği yarışmaya yurt dışından tek katılım Piemonte-İtalya'dan oldu.

Yarışmanın jürisinde İtalya, Almanya, İsviçre, Slovenya, Hırvatistan, Rusya, Venezuela, Belçika ve Türkiye'den uzmanlar yer aldı.

"Poliflora" kategorisinde birincilik ödülünü Bitlis'ten gelen bal alırken, ikinciliği Kaymaklı-Hakkari, üçüncülüğü Kars balı elde etti.

"Monoflora" kategorisinde İstanbul'dan kestane balı birinci, Şile'den kestane balı ikinci, İtalya'dan kestane balı üçüncü oldu.

Bir diğer kategori olan "Salgı Balı"nda ise Muğla'dan çam balı birincilik, Adana'dan mezla balı ikincilik, Kuşadası-Aydın'dan çam balı üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Kongreyle eş zamanlı olarak uluslararası sergi de gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Arıcılık Kongresi ve Bal Yarışması Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement