Mersin 4. Narenciye Festivali Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Mersin 4. Narenciye Festivali Başladı

Mersin 4. Narenciye Festivali Başladı

70 ton narenciye ürünleri kullanılarak hazırlanan festival, Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın katılımıyla başladı Festivalin yapıldığı alanı gezen Çağlayan'a narenciyeyle süslenen çeşmeden narenciye...

16.11.2013 14:39

70 ton narenciye ürünleri kullanılarak hazırlanan Mersin 4. Narenciye Festivali, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla başladı.

Çağlayan, 29 ülkeden bin 500 kişilik dans gösteri grubunun katıldığı festivalin açılış konuşmasını greyfurt ve limonlardan süslenmiş kürsüde yaptı.

Avrupa'da, dünyanın birçok yerinde soğuk hava şartları yaşanırken Mersin'de bahar havasının yaşandığını belirten Çağlayan, "Bu festivalleri yapan birçok ülkede bu ayda yapılabilecek bu festivaller ısıtılmış kapalı salonlarda yapılabilirken biz güneşli bir günde açık alanda yapıyoruz. Bu festivalin yapımında bizi yine diğer ülkelerden önemli şekilde ayırt eden önemli bir özellik daha var. Fransa da bu festivali yapıyor ancak festivalde sergilediği narenciye ürünlerinin önemli kısmını İspanya'dan ithal ediyor. Mersin ise hiçbir yerden ithal etmeden kendi doğasından elde ettiği narenciyelerle yapıyor. Mersin için bir kazanç. Ülke için bir kazanç" diye konuştu.

Birçok ülkede illerin farklı zenginliklere sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, "Nasıl bazı ülkelerin petrolü varsa, altını varsa Mersin'in de narenciyesi var. Narenciyede Mersin'in altını. Adeta narenciyenin başkenti olan bir ilde bu etkenliği gerçekleştiriyoruz" dedi.

Türkiye'nin büyük bir sanayi ülkesi olduğuna değinen Çağlayan, Türkiye'nin dünyadaki krize meydan okuyan bir ekonomiye sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasını yaptığı Avrupa'da yoğun ekonomik kriz yaşandığını, böyle bir ortamda Türkiye ekonomisinin işvereniyle işçisiyle tüm katmanlarıyla sağlam olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin krize rağmen başarılı şekilde yolunda ilerlediğini vurguladı.

Türkiye'nin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Gerek nüfusun tarım içindeki payı gerek tarımın ihracat ve ekonomideki payını dikkate alınca Türkiye bu konuda gelecek dönemde stratejik avantajını koruyacak. 16 milyar dolarlık tarım ihracatı içinde yaş meyve sebze ihracatı anlamlı bir yer tutuyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar üzerinde yaş meyve sebze ihracatı yaptı. Senede bazı ürünlerde iki kez ürün aldığımız böyle güzel Mersin'de tarımsal ürünler ihracatında yaş meyve sebze ihracatında, narenciye ihracatında Türkiye'de ayrıcalıklı bir paya sahip. 3,1 milyar dolarlık toplam tarım sektöründeki ihracatın yaklaşık 1 milyar doları narenciye ve bunun yaklaşık yüzde 40'ı Mersin'den yapılan ihracat."

Yüksek katma değerleri ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bundan sonra Mersin'in yapması gereken gerek Akdeniz İhracatçılar Birlikleri (AKİB) gerek Narenciye Tanıtım Grubuyla bakanlığımın desteğiyle yapılan narenciye ihracatına yeni ürünler kazandırmak. Artık bu limonu, portakalı, greyfurtu, yaş meyve sebzenin tamamını fabrikalarda yüksek katma değerli hale getireceğiz. Bu ürünlerin de ürünlerini gerçekleştirerek gerek Mersinliye iş sağlanması gerek bu değerlerin daha yüksek değerle değerlendirmesi için sanayileşme için önemli adımlar attığımız bir dönemdeyiz. Mersin her alanda gelişiyor büyüyor. "

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Mersin'in ekonomik, sportif ve sosyal anlamda gün geçtikçe kendisini geliştiren bir kent haline geldiğini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da Mersin'de düzenlen festivalin kentin tanıtımına büyük katkı sağladığını kaydetti.

Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise narenciyenin sağlık demek olduğunu, narenciye satışıyla sadece bir ürün değil siğlakı sattıklarını dile getirdi.

Bakan Çağlayan, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer ile narenciye festivalinin düzenlendiği alanı gezdi.

Çağlayan'a narenciye ürünleriyle süslenen çeşmeden narenciye suyu ikram edildi. Festivale katılan dans gruplarıyla bir süre sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektiren Çağlayan daha sonra festival kortej yürüyüşünü izledi.

Çağlayan, festivalin ardından Mersin Cemevi'nde düzenlenen aşure etkinliğine katıldı. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz ile sohbet eden Çağlayan, kendisine ikram edilen aşureyi tattı. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mersin 4. Narenciye Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement