Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nükleer santrale karşı çıkanları eleştirerek, "Türkiye enerji ithalatına 59 milyar dolar harcıyor. Bugün yapılacak 2 nükleer santralde üretilecek 85 milyar kilovat saat elektrik enerjisini doğalgazla kullanmaya kalksak yıllık maliyeti 5 milyar dolar. Nükleerle yaparsanız sadece 300 milyon dolar" dedi.
Bakan Çağlayan, Mersin'deki programı kapsamında Mersin Ekonomi Platformu'nun (MEP) "1. Mersin Ekonomi Çalıştayı" toplantısına katıldı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde yapılan toplantıda Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin milletvekilleri ve iş dünyasının temsilcileri yer aldı. Toplantının açılışında konuşan MEP Dönem Sözcüsü Servet Özkaya, platformun 24 sivil toplum kuruluşunun 2 bine yakın üyesiyle kurulmuş bir oluşum olduğunu söyledi. Özkaya, Bakan Çağlayan'dan Çukurova Havalimanı, Tarsus Kazanlı turizm yatırımı, organize lojistik ihtisas bölgesi, tarım gıda teknoparkı ile ilgili gelişmelerle ilgilenmesini, Adana'dan Silifke'ye uzanan hızlı tren projesinin önümüzdeki dönem planlamada değerlendirilmesini ve Mersin'e ikinci bir kamu üniversitesi kazandırılmasını istedi.
Bakan Çağlayan da yaptığı konuşmada, MEP'in ortaya koyduğu birliktelikle Türkiye'ye örnek teşkil edecek bir yapı olduğunu dile getirdi. "Ekonomi platformunun emrinde hizmetlisi olmaya talibim" diyen Çağlayan, Mersin'le ilgili kararları birlikte alacaklarını vurguladı. Ekonomik ve siyasi istikrarla yakaladığı başarı sayesinde Türkiye'nin bugün dünyada parmakla gösterilir hale geldiğine işaret eden Çağlayan, "Başbakanımızın önderliğinde ülkemizin bir adım daha ileri gitmesi, 1 dolar daha büyümesi için 24 saat durmaksızın, hastalık dinlemeden yoğun bir koşuşturma içindeyiz. Yeni ortaya çıkan teşvik sistemiyle birlikte bizzat ben ve ekibim dünyanın her yerinde önemli toplantılar gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en önde gelen firmalarının CEO'larına Türkiye'deki yatırım olanaklarını anlatıyoruz" diye konuştu.
Geçmişte kimsenin gelip geçmediği bir ülke olan Türkiye'ye bugün artık tüm dünyadan yatırım için gelenlerin Türkiye'nin gelecekteki konumunu, stratejisini, dünya ekonomisindeki yerini bilerek geldiklerini kaydeden Çağlayan, "Bugün AB'nin önemli komisyon raporları, ABD kongre üyelerinin çıkardığı raporlar, 'bu ekonomik krizden sıhhatli çıkmak ve dünyada daralan iş hacminden pay almak, Kafkas coğrafyası, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da iş yapmak istiyorsanız birlikte iş yapmak için gidebileceğiniz tek ülke Türkiye' diyorlar. Kimse tesadüfen gelmiyor. Türkiye'nin geleceğini görerek geliyorlar. Ülkemize 2002'ye kadar toplam dünyadan gelen uluslararası doğrudan sermaye 14,5 milyar dolardı. 2002'den bugüne kadar ülkemize gelen toplam doğrudan sermaye tutarı ise 120 milyar dolara ulaştı. Cumhuriyet tarihine rekor kırdıran 152 milyar dolar ihracatı biz yapmıyoruz, bu başarıyı Türk özel sektörü gerçekleştiriyor. Türkiye'ye gelenler ülkenin en az 15-20 yılına güvenerek geliyor. Biz 2023'ü planlarken bizim bu stratejimizi dünyanın en büyük ekonomistleri bunları onaylar şekilde raporlar yayınlıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin bugün geldiği seviyenin önemli olduğunu ama yeterli olmadığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye 350-400 beygirlik bir otomobile benziyor. Bizim Anadolu'ya girişimizin yıl dönümü olan 2071'i planlıyor olmamız lazım. Yerimizde durmuyoruz, durmayacağız. Türkiye krizden fırsat çıkarmış olan ülke haline gelecek. Çin başbakanı, Japonya'nın eski başbakanı, Fransa, Portekiz başta olmak üzere birçok ülkelerin yetkilileri 3. ülkelerde iş yapmak için Türkiye ile ortaklık yapmak istediklerini ifade etti. Nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi biliyoruz."
"BUGÜN TÜRKİYE'NİN BELİNİ BÜKEN TEK ŞEY DIŞ TİCARET AÇIĞIDIR"
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali ve nükleer karşıtlarının eylemlerine de değinen Bakan Çağlayan, nükleer santralle ilgili etkinlikler gerçekleştirildiğini, herkesin demokratik hakkını kullanmakta özgür olduğunu söyledi. Bugün Türkiye'nin belini büken tek şeyin dış ticaret açığı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, şunları ifade etti:
"Türkiye'nin ithalatının 54 milyar doları, bu yıl 59 milyar doları dışarıdan ithal etmek durumunda kaldığımız enerji. Enerji ithalatı yapan bir ülke olmasak, kendi enerji kaynaklarımızı kullansak cari açık kelimesini çöpe atarız. Ama niye cari açık veriyoruz? Petrol yok, doğalgaz yok. Dünyada doğalgaz kaynaklarına sahip olan ülkelerden daha fazla miktarda doğalgazı elektrik enerjisi üretiminde kullanıyoruz. Türkiye'nin elektrik enerjisi kullanım kapasitesi 57 bin megavat. Doğalgazın elektrik üretimindeki payını yüzde 52'lerden yüzde 45'lere düşürdük. Doğalgazda Türkiye'yi kimse birkaç ülkenin iki dudağının arasına bırakamaz."
Bugün biri Mersin'de olmak üzere yapılacak 2 nükleer santralde 85 milyar kilovat saat enerji üretileceği bilgisini veren Çağlayan, "Bu 2 nükleer santralde üretilecek 85 milyar kilovat saat elektrik enerjisini doğalgazla kullanmaya kalksak yıllık maliyeti 5 milyar dolar; nükleerle yaparsanız sadece 300 milyon dolar harcayacağız. Kimin cebinden çıkıyor bu para, kimin cebine giriyor? Ülke insanının kişi başına gelirini aradan geçen 10 yılda 3,5 kat artırmış, gelecek 10 yılda 3 kat daha artırmak isteyen bir hükümet nükleer kötü olsa yaptırır mı? Bu konuda safsatalara kulak tıkayın. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını kırmak mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.
Mersin'de yapılacak Çukurova Havalimanı ihalesini alan firmanın şu anda uluslararası bankalarla kredi görüşmelerinde son noktaya geldiğini de belirten Çağlayan, havalimanının temelini en fazla 2 ay içinde atacakları müjdesini de verdi. - MERSİN
Son Dakika › Politika › Çağlayan'dan Nükleer Santral Savunması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?