14 Mart Tıp Bayramı - Son Dakika
Yerel

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile sağlık çalışanlarını kutlayan İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin şiddete maruz kalan bütün sağlık çalışanlarının hukuki işlemlerini takip ettiklerini, şiddeti yapanın ise en ağır cezayı alması için her türlü legal ve...

14.03.2013 13:10

14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile sağlık çalışanlarını kutlayan İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin şiddete maruz kalan bütün sağlık çalışanlarının hukuki işlemlerini takip ettiklerini, şiddeti yapanın ise en ağır cezayı alması için her türlü legal ve hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı törenine Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurtoğlu, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.

İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin törende yaptığı konuşmada, hekimliğin, hakkında 'kutsallık' vasfedilen tek meslek olduğunu belirterek, mesleği özünde insana karşılıksız,beklentisiz hizmet ve fedakarlık olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık politikalarının temelinde de insan olduğunu kaydeden Bilgin, sağlıkta dönüşüm programı kapsamında hızla reformlar yapılarak vatandaş odaklı sağlık stratejileri geliştirildiğini hatırlattı. Öncelikle parçalı ve dağınık olan sosyal güvenlik sisteminin tek hatla toplandığını belirten Bilgin, sosyal devletin gereği olarak her vatandaşa aynı koşullarda eşit ve adil bir sağlık hizmeti sağlandığını bildirdi.

AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETİNDEN MEMNUNİYET YÜKSEK

Gereksiz sevk, uzun bekleme süreleri ve nöbetli durumların önüne geçildiğini ifade eden Bilgin,"Bakanlığın 2005 yılında geliştirdiği en son ilimizin de içerisinde olduğu aile hekimliği modeline Aralık 2010 yılında Antalya'da da geçilmiştir. İlimizde 187 aile sağlığı merkezinde 557 aile hekimi görev yapmaktadır. Sosyalizasyon kanunundan sonra aile hekimliği pilot uygulama yasası çıktı. O yasadan sonra televizyonlarda, açık oturumlarda, toplantılarda bu tamamen sağlığın özelleşmesi ve korucu sağlık hizmetlerinin dibe vurması olarak eleştirildi. Bu işin Türkiye'de tutmayacağı söylendi" dedi. Günümüzde aile hekimliği hizmetindeki memnuniyetin yüksek düzeyde olduğunu kaydeden Bilgin Antalya'da 112 istasyon sayısının da 47'ye çıktığını söyledi.

ŞİDDETİN KABUL EDİLEBİLİR HİÇ BİR TARAFI OLAMAZ

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli ölçütlerden bir tanesinin anne ve bebek ölüm oranı olduğunu kaydeden Bilgin, "Ülkemizde yıllardır yürütülen hizmetler, alınan önlemler ve sağlık personelinin yoğun çabaları sonucu bu hızlar oldukça aşağıya çekilmiştir. 2000'li yıllarda yüzde 70'lerden yüzde 7.2'ye düşmüş durumdayız" şeklinde konuştu. Antalya'da 14 kamu, 2 üniversite, 27 özel hastane ve diğer sağlık kuruluşları ile toplam 17 bin 665 sağlık personelinin görev yaptığını söyleyen Bilgin sağlık personellerinin maruz kaldığı şiddete de değindi. Bilgin, "Sağlık personellerinin sıklıkla maruz kaldığı şiddetin sona ermesi konusunda atılacak somut adımlar var. Şiddetin hak verici hiç bir bahanesi ve kabul edilebilir hiç bir tarafı olamaz. Şiddete maruz kalan tüm sağlık çalışanlarımızın hukuki takipleri tarafımızdan takip edilmekte ve şiddeti yapanın en ağır ceza alması gerekli her türlü legal ve hukuki girişimlerde bulunulmaktadır. Çünkü bir doktor kolay yetişmiyor. Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 80 TIP FAKÜLTESİ VAR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç ise son dönemlerde tıp eğitiminde ciddi gelişimler görüldüğünü belirterek, bugün Türkiye'de 80'e yakın tıp fakültesi olduğunu belirtti. Her yıl 5 bin civarında öğrencinin bu fakülteye başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Dinç, 10 bine yakın da eğitmenin olduğunu ifade etti. Türkiye'de yeni eğitim araçlarının on-line ulaşım sistemleri ile standardize olunmasının etkin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dinç, "Akdeniz Üniversitesi'nde Avrupa standartları ile tıp eğitimi sürdürülmektedir. Üniversitemiz bir çok ilkleri yaşamaktadır. Bu başarı hepimizin. Bugün modern binalarda modern cihazlarla çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı'nın 'Yılın Doktoru' seçtiği Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Görevlisi Doç.Dr.Mustafa Emmiler'e çiçek verildi.

Tören, Antalya Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Atilla Kadri Şendil'in bestelediği 'Bilim 2013' adlı eserini, konservatuvar 3'üncü sınıf öğrencisi Ilgaz Namlı klarneti ile yorumladı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 14 Mart Tıp Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement