Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYONKARAHİSAR İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr.

28.11.2012 09:58

Foto: Afiş

===

Kaçak et kesiminde

verem riski yüksek

AFYONKARAHİSAR İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, veremin halk sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olduğunu belirtti. Akgün, veremden uzak durmanın bir yolunun da kaçak kesilen etleri tüketmemek olduğunu vurguladı. Akgün, veremin, insandan insana, hayvandan insana geçebildiğine işaret etti.

Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde ve hasta hayvanların tüketilmesiyle vereme yakalanmanın daha sık görüldüğünü kaydeden Akgün, "Beslenme, verem hastalığının önlenmesinde çok önemli. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenenlerde görülme sıklığı daha fazladır. Kalabalık ortamlarda bulunma risk faktörlerindendir" dedi.

Akgün, hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşmasını önlemek için besicilik yapanların hastalıklı hayvanların muayene ve tedavilerini yaptırmaları, bu hayvanların bakımı sırasında bariyer önlemleri (maske, eldiven, elbise gibi) almaları gerektiğini bildirdi. Akgün, tanı konulan hayvanlar için uygun karantina tedbirleri alınmasını önerdi.

Akgün, şu önerileri sıraladı: "Sütlerinizi iyice kaynatmadan, pastörize etmeden tüketmemeliyiz. Kaynamamış süt içmeyiniz, çocuklara içirmeyiniz. Tüketeceğiniz sütleri kaynamasından itibaren en az 5-10 dakika daha fazla karıştırarak kaynatınız. Hayvan tipi verem, insanlara çiğ etle de bulaşır. Bu nedenle kaçak kesilen ve veteriner kontrolünden geçmemiş etlerin satılmaması ve tüketilmemesi gerekir."

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Lütfi Akgün

===

Jandarmadan gece tonaj uygulaması

KORKUTELİ İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Tim Komutanlığı ekipleri, yük kamyonlara tonaj uygulaması yaptı. Korkuteli'nin değişik bölgelerinde uygulama yapan ekipler, trafik ve tescil belgelerinin araçla eşleştirilmesi, sigorta ve diğer belgelerin bulunup bulunmadığını kontrol etti. Kontrollerde tonaj sınırını aştığı belirlenen 3 kamyona idari para cezası kesildi.

Trafik Tim Komutanlığı ekipleri, yollarda meydana gelen bozukluklara karşı kamyon sürücülerine uyarılarda bulunulduğunu belirterek, kontrollerin aralıklarla devem edeceğini, sürücülerin tonaj sınırını aşmamalarını istediler. Yetkililer, aşırı yüklenen kamyonlar yüzünden Yazır ve Güzle köyleri arasındaki yolda çöküntüler oluştuğuna işaret ettiler.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Denetimden

===

Erken doğuma karşı uyarı

KORKUTELİ Özel Medi Yaşam Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, erken doğumların bebek hayatını tehdit ettiğini söyledi. Normal bir gebeliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü ve gebeliğin 37. haftasından önceki doğumlara 'Erken doğum', bu şekilde doğan bebeklere ise, 'Prematüre bebek' denildiğini dile getiren Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, bu tür bebeklerin doğum ağırlıklarının da 2 kilo 500 gramdan az olduğunu kaydetti.

Erbay, gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, miyomlar, vajinal kanama, kansızlık, tansiyon yüksekliği, önceki gebelikte erken doğum hikayesi, 17 yaş altı 35 yaş üstü anne adayları, düşük kilolu anne adayları, stres altında yoğun şekilde çalışma çalışanlar, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması, sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımının erken doğum riski yarattığını bildirdi.

Gebelik öncesinde doktora mutlaka başvurulması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Erbay, gebelik öncesi muayene ile erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanması ve tedavisinin önemli olduğunu söyledi. Erbay, "Bel kasık ağrısı, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi öncü belirtilerinin hasta tarafından erken fark edilmesi ve doktora başvurması, erken doğumu engellemede önemli ölçüde rol oynar. Rutin gebelik takiplerinde ultrason ile gebeliğin 24. haftasında rahim ağzı uzunluğuna mutlaka bakılmalıdır" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

===

Hükümet Konağı inşaatı sürüyor

AFYONKARAHİSAR Valisi İrfan Balkanlıoğlu, hükümet konağı olarak kullanılacak bina ile Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi'nde incelemelerde bulundu. Afyonkarahisar Kent Meydanı projesi kapsamında Hükümet binasının yıkılacak olması sebebiyle, Valilik birimleri eski Belediye Binasına taşınacak. Bu nedenle yeni hükümet binasındaki gerekli tadilat, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sürüyor.

Binadaki restorasyon ve güçlendirme çalışmalarını inceleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu çalışmalar hakkında bilgi aldı. Eski Belediye binasının, yeni hükümet binasına çevrilirken tarihi dokusunun korunacağını belirten Balkanlıoğlu, "Tadilat, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları, tarihi binanın aslına uygun olarak gerçekleştiriliyor. Çalışmalar kısa süre içinde tamamlanacak" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: İncelemeden

===

Otogarda ihale

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Belediye tarafından yaptırılan Yeni Otogar'daki işyerleri açık arttırma usulü ile ihaleye çıkarılacak. Yeni otogarın yapılmasıyla 2000 yılında duble yol olan Sandıklı İlçesi çevre yolunda arka planda kalan eski otogarda yaşanan otobüs giriş-çıkışlarındaki sıkıntı aşılmış olacak. Ulaşım şartlarına göre otogarların kavşakta olma zorunluluğuyla Yeni Sanayi Sitesi Kavşağı'na yapılan otogarda 6 bilet gişesi, iki market, bir kafeterya, bir taksi durağı, bir dolmuş durağı, bir çay ocağı, bir berber, kadın-erkek tuvaletleri, mescit ve bekleme salonu bulunuyor.

Ocak ayında hizmete girmesi planlanan yeni otogarda işyeri kiralayan seyahat firmalarına şehir merkezinde irtibat bürosu açma ve şehir içine yolcu servisi yapma zorunluluğu getirileceği bildirildi. 600 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 2 bin 888 metrekarelik alanı olan yeni otogardaki işyerlerinin ihalesi 30 Kasım Cuma günü Belediye Başkanlığı'nda yapılacak. Bilet gişeleri, market, taksi durağı, çay ocağı, dolmuş durağı, kafeterya, berber dükkanları ile bay-bayan tuvaletlerinin ihalesine katılmak isteyenler detaylı bilgiyi Sandıklı belediyesi Gelir şefliğinden öğrenebilecek.

Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol, eski otogarın işlevsiz hale geldiğini ve şikayetlere konu olduğunu belirterek, bazı vatandaşların yeni otogarın küçük olduğunu ve köy garajı gibi olduğunu söylediklerine işaret ederek, "Otogara giren otobüs ve firma sayısı belli. Ben 37 yaşındayım, bugüne kadar 5-6 otobüsün otogarda yan yana durduğunu görmedim. Yeni otogar ilçemizin ihtiyacını uzun süre karşılayacak kapasiteye ve teknik şartlara sahip" dedi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Otogar ve Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol

===

Yeşilova'da aşure ikramı

BURDUR'un Yeşilova İlçesi'ne bağlı Niyazlar Köyü'nde, Muharrem ayı dolayısıyla aşure ikramında bulunuldu. Yaklaşık 500 kişiyi ağırlayan Niyazlar Köyü'ne CHP Burdur İl Başkanı Süleyman Erman, Burdur Belediye Meclis Üyesi Binnur Çığrı, Burdur CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Yeşilova CHP İlçe Başkanı Okan Kurd, Burdur CHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Gök, Çavdır CHP İlçe Başkanı Osman Erçiftçi çevre köylerin muhtarları katıldı. Misafirler aşure yedikten sonra Niyazi Baba Türbesi'ni ziyaret etti.

Yavuzkan AKDOĞAN/YEŞİLOVA, (DHA)

Foto: Aşure dağıtımı ve türbe ziyareti

===

Noel pazarı geliriyle seyyar asansör alınacak

ALANYA Belediyesi Yabancılar Meclisi'nin 9 Aralık Pazar günü 3'üncüsü düzenleyeceği Noel Pazarı'ndan elde edilecek gelirle Alanya Engelsiz Kent Merkezi'ne maliyeti 18 bin TL olan seyyar asansör alınacak. Alanya'da 22 ülkeden sivil toplum örgütünün temsilcilerinin yer aldığı Yabancılar Meclisi 9 Aralık'ta 3'üncüsü düzenlenecek Noel Pazarı'nın son hazırlıkları için bir araya geldi.

Alanya Belediyesi'nde yapılan toplantının ardından konuşan Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, geçen yılki Noel Pazarı'ndan elde edilen gelirle 35 engelliye tekerlekli sandalye aldıklarını hatırlattı. Bu yıl da Alanya Engelsiz Yaşam Merkezi'ne maliyeti 18 bin TL olan seyyar asansör almak istediklerini belirten Karaoğlu, "Bu asansör sabit olmadığından istenilen her yerde kullanılabilecek. Noel Pazarı'nda çok farklı aktivite ve etkinlikler yer alacak" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Toplantıdan fotolar

===

Belediyeler Birliği'nin bütçesi tamam

BURDUR Belediyeler Birliği'nin ikinci olağan meclis toplantısında 2013 mali yılı hazırlık bütçesi görüşüldü. Toplantı, Burdur Belediyesi Susamlık Tesislerinde Burdur Belediye Başkanı ve Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Sebahattin Akkaya başkanlığında yapıldı. Birliğe üye Belediyelerin başkanları ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda Burdur Belediyeler Birliği Plan ve Bütçe Komisyonunun Raporu hakkında birlik müdürü Bahattin Üzgaş tarafından meclis üyelerine bilgi verildi.

Burdur Belediyeler Birliği'nin 2013 Mali yılı Hazırlık Bütçesi 150 bin TL olarak oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu tarafından Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen TUSELOG (Türk-İsveç Yerel Yönetimler Ortaklığı Programı), Temizlik İşleri Müdürü Şaban Kırcı tarafından ise yapımı devam eden Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında meclis üyelerine bilgi verildi.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Karadeniz meyvesini Akdeniz'de üretti

TÜRKİYE'de genelde Karadeniz ikliminde yetişen kivi meyvesi, Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Çukurbağ Köyü'nde üretildi. Kaş'ın Çukurbağ Köyü'nde oto tamirciliği yapan 39 yaşındaki Erol Bozdağ, günlük yaşamında çok sevdiği ve tükettiği kivi meyvesini köyünde üretmek için araştırmalar yaptı. Bölgede kivi yetişebileceğini danıştığı kişilerden öğrenen Bozdağ, beş yıl önce üç dekarlık arazisine kivi fidanları dikti. Diktiği kivi fidanlarından geçen yıl az da olsa meyve alan Bozdağ, bu yıl ise her fidandan ortalama 10-12 kilogram kivi ürünü aldı.

Ürettiği kiviyi, akraba, arkadaş ve dostlarına dağıtan Erol Bozdağ, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya'yı ziyaret ederek, kivi yetiştirme denemesini anlattı. Kaymakam Kapankaya, Kaş Turizm Müdürü Mustafa Aydın'la beraber kivi bahçesini inceledi. Üretilen kivilerin tadına baktı. Erol Bozdağ, kiviyi çok sevdiğini belirterek, "Kendi bahçemde kivi üretmeye karar verdim. Araştırdım; yetişeceğini ve verimli olacağını öğrendim. Denedim ve oldu. İki yıldır meyvesini alıyorum. Karadeniz'i, Akdeniz'e taşıdım. Bunu için çok mutluyum" dedi.

Kaş'ın ilk kivi bahçesini inceleyen Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Çukurbağ Yarımadası'nda kivi bahçesi kurulabileceğini gördüğüne değinerek, "Kivinin tadına baktık. Gayet güzeldi. Bundan sonra biz hem bu vatandaşımıza destek olacağız. Hem de yeni kivi bahçeleri oluşturmak için çalışmalara, bugünden itibaren başlayacağız. Bu bahçede, Kaş'ta kivi yetiştirilebileceğini gördük" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kaymakam Kapankaya kivi bahçesinde

===

Demre'de Öğretmenler Günü kutlaması

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde Öğretmenler Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Demre Öğretmenevi'ndeki kutlamalarda emekli öğretmenler adına Ahmet Acar, yeni göreve başlayan öğretmenler adına 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Kurumu Türkçe Öğretmeni Hilal Kolak birer konuşma yaptı. Kutlamalarda Güneydoğu Anadolu'da şehit edilen 20 öğretmen anıldı. Şehit öğretmenler anısına 20 mum yakıldı ve 20 karanfil konuldu.

Beymelek İlköğretim Kurumu Öğretmeni Hakan Aydın'ın sazı, Emre Solakoğlu'nun neyi eşliğinde, beş öğretmen şehit öğretmenler için şiir okudu. Öğretmen Murat Taşçı da ağıt ve türküler okudu. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün sekiz öğretmenden kurulu Öğretmen Tuğrul Uzunbacak'ın hazırladığı zeybek ekibi, İzmir yöresi zeybek oyunlarını oynadı. Gündoğdu, Yün Entari, Kostak Ali, Al Yazma ve Yund Dağları zeybekleri ile, meslektaşlarını coşturdular.

Demre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenler arasında düzenlediği kompozisyon ve şiir yarışması ile öğretmenlere, öğretmeni anlattırdı. Kompozisyon yarışmasında Demre Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Özcan Kocaöz, şiir dalında da Yusuf Özek İlköğretim Kurumu Öğretmeni Yusuf Şimşek birinci oldu. İki yarışmada da ilk üç dereceye giren öğretmenlere ödüllerini Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman verdi. Bu yıl göreve yeni başlayan yedi öğretmen, göreve başlama andı içti.

Demre İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal da yaptığı konuşmada, "Hepimiz Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim neferiyiz. Bu ülkenin kalkınması yolunda, çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırma yolunda kol kola, el ele yürüyen birer eğitim savaşçısıyız. Eğitimde bir başarı varsa, bu hepimizin ortak eseridir" dedi.

Kutlamanın sonunda 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Kurumu Müzik Öğretmeni Sinan Baştuğ yönetimindeki koro, öğretmenlikle ilgili türkü ve şarkılar söyledi. Demre Anadolu Lisesi öğrencisi Egemen Aydın'ın verdiği bağlama konseri öğretmenleri coşturdu. Kutlamalara Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aydın,İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, İlçe Sağlık Müdürü Yusuf Günay, daire amirleri ve öğretmenler katıldı.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kutlamalardan

===

HGS Gazipaşa'da satışa çıktı

HIZLI Geçiş Sistemi (HGS) Gazipaşa PTT Şubesi'nde satışa sunuldu. Hem hızlı hem de ucuz olduğu bildirilen HGS elektronik yapışkan etiket 5 TL bedelle satılıyor. PTT Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma çerçevesinde yürürlüğe konulan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ilgili bilgi veren Gazipaşa PTT Müdürü Meryem Altay, otoban ve köprülerde hızlı geçiş sisteminde kullanılacak yapışkan tipi etiket ve kart tipi elektronik etiketlerin tüm PTT merkezlerinde olduğu gibi Gazipaşa'da da satışa sunulduğunu söyledi.

Talep sahiplerinin kimlik ve araç ruhsatları ile PTT şubesine giderek başvuru dilekçesi ve HGS elektronik yapışkan kart talep formunu dolduracaklarını söyleyen Altay, "Bireysel başvurularda HGS ürün satışı kişinin kendisine yapılacak, başka bir kişi adına satış yapılamayacak. Kurumsal müşterilere yapılacak satış işlemlerinde ise temsil belgesi fotokopisi alınacak ilgili kurumun vergi numarası beyan edilen belge üzerinden kontrol işlemi gerçekleştirilecek" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: PTT Müdürü Meryem Altay, PTT genel resimler

===

4+4+4'ü en iyi Isparta uyguluyor

ISPARTA Valisi Memduh Oğuz 12 yıllık zorunlu eğitim sistemini en iyi uygulayan ilin Isparta olduğunu söyledi. Okul ziyaretlerini sürdüren Vali Memduh Oğuz, son olarak Kamile Gürkan İlkokulunu ziyaret etti. Isparta'nın eğitimdeki başarısının sebeplerinden birinin de velilerin okula ve öğrenciye olan ilgisi olduğunu ifade eden Vali Oğuz, "Biz zaten Isparta'nın eğitimde başarılı olmasının unsurları üçlü diyoruz. Bir öğrenci, iki milli eğitim teşkilatı yani öğretmenlerimiz, bir de veliler" dedi.

Isparta'daki velilerin öğrenci ve okula yönelik ilgilerinin istenilen düzeyde olduğuna değinen Vali Oğuz, "Çocukların Türkiye genelinde başarılı olması, Isparta'nın ülke genelinde ilk üçe giriyor olması sizin bu yüksek ilginizden kaynaklanıyor. Durum böyle olunca da valinin, milli eğitim teşkilatının sorumluluğu daha da artıyor. Madem sizi bu kadar ilgilisiniz o zaman bizimde size buna uygun hizmet etmemiz lazım" diye konuştu.

Velilerin çocuklarını kendi semtlerinde okutma isteğinin haklı bir talep olduğunu belirten Vali Oğuz, "Yeni eğitim yılı başlarken burayı ilkokul ve ortaokul olarak yeniden bakanlığa teklif edelim ve çocuklarınız kendi mahallenizde okusun. Gerekirse arsa durumuna göre buraya ihtiyacı karşılayabilecek şekilde yeni bir okul yapalım. Çok şükür bu konuda Ispartalı hayırseverler çok ilgililer, yeter ki bize arsa gösterin diyorlar. Türkiye'de 4+4+4 eğitimini en iyi uygulayan il Isparta'dır. Bunu ben söylemiyorum, Milli Eğitim Bakanlığı söylüyor" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Valinin ziyaret fotosu - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement