Aydın'da Kümelenmenin Önemi Tartışıldı - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Kümelenmenin Önemi Tartışıldı

Aydın\'da Kümelenmenin Önemi Tartışıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 3. Bölge İl Müdürleri İstişare Toplantısı, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

17.12.2013 14:59

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 3. Bölge İl Müdürleri İstişare Toplantısı, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Halis Peker, Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Hülya Öztoprak Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden, Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri, Aydın İl Ticaret Müdür V. Şeref Yazıcı, İl Yenilik Platformu yürütücüsü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımları Prof. Dr. İsmail Böğrekci, Prof. Dr. Yunus Çerçi, Aydın KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Turgut Gözen ve konuk İllerin KOSGEB Müdürleri, TSE İl Koordinatörleri, GEKA Planlama Birim Başkanı Barış Kıyak, Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Merkezi Koordinatörü Reyha Türkmen, Aydın Kırsal Kalkınma Koordinatörü Erhan Çiftçi, Astim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Tikbaş, Aydın OSB Bölge Müdürü Ali Eycellioğlu, Astim OSB Bölge Müdürü Erdem Bilgili, Çine OSB Bölge Müdürü Adem Yaman ve çok sayıda davetli katıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Kümelenme konusundaki desteklerinin anlatıldığı toplantının açılışında konuşan, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, tarımın başkenti olmayı hak eden, binlerce dönüm verimli tarım arazisine sahip, bir o kadar çeşitli tarımsal ve hayvansal ürünler elde edilen Aydın'da, satın aldığı ürünün önce nerede üretildiğine baktığını, Aydın'da üretilmemişse rafa geri koyduğunu ancak, tüm marketi dolaştıktan sonra rafa koyduğu ürünü satın almak zorunda kaldığını, bu İlin sanayisinden sorumlu bir il müdürü olarak bunun içini acıttığını ve kendisini suçlu hissettiğini söyledi.

Görgülü, Aydın'lı vatandaşlarımızın hergün yaşadığı bu olayın, Aydın'da pazarlama ve markalaşma sürecinde birlikte hareket etme, işbirliğini geliştirme kültürünün zayıf olmasından kaynaklandığını, Kümelenmenin Aydın için en iyi rol model olduğunu, pazarlamadan markalaşmaya, karlılık oranının artırılmasından girdi maliyetlerinin düşürülmesine, ortak laboratuvarların, kalite merkezlerinin kurulmasından, birbirinin tedarikçisi olan firmaların bir araya getirilmesine kadar sayısız avantajlar sunan Kümelenme birlikteliklerinin biran önce Aydın'da hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

Vali Yardımcısı Halis Peker de, sanayiciler arasında daha etkin bir iletişim kurulmasının önemine değinerek, Aydın'lı sanayicilerin bazı yan ürünleri yaptırmak için başka illere gitmemesi gerektiğini, fabrikasının yakınında bulunan veya küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren firmaların bu işi yapabileceğini ve bunun da iyi bir iletişim ağı ile sağlanabileceğini söyledi.

Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Belge ise, yaptığı konuşmada; "üniversite olarak tarım, turizm ve yenilenebilir enerji konularını öncelikli alanlarımız olarak belirledik, bu alanlarda ihtiyaç duyulan elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim programlarını devreye soktuk. Teknopark sürecinde sona gelindi ve şimdiden bölgede yer almak istediğini bildiren firmalar var. Üniversite olarak patent konusunu çok önemsiyoruz, bugüne kadar 6 adet patent aldık" dedi.

Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer de, markalaşmanın kaliteli ürün üretmek kadar önemli olduğunu, elinizde kimselerde olmayan bir ürün de olsa markalaşamadığı sürece yeteri kadar pazar şansı ve katma değer yaratılamayacağını, Enstitü olarak her firmanın markasına yaratmasına, ulusal ve uluslar arası patentler almasını çok önemsediklerini, yakın bir tarihte patent alma süresini azami 6 aya düşüreceklerini, bu konuda çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise; 12 ayrı kurumun 50 farklı desteği olduğunu ve bu desteklerden etkin faydalanabilmek için ara yüzlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Ülken, görülen lüzum üzerine Aydın Ticaret Odasında kurdukları yeni bir birimde her hafta 1 gün proje ve destekler konusunda üyelerine hizmet vereceklerini ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Kümelenme Politikaları, Uygulamaları ve Destek Konuları hakkında Bakanlık adına sunum yapan İzmir-Atatürk OSB Bölge Müdür Yardımcısı Ayşe Avanoğlu da, şunları söyledi: "Küme nedir, belirli bir bölgede ortaya çıkmış birbirleri ile işbirliği yapan aynı zamanda rekabet eden firma ekonomik aktör ve kurumlar bütünüdür. Kümeler aslında coğrafi yoğunlaşmadır. Kümelenme de hammadde nitelikli işgücü, firma stratejileri ve pazar talep koşulları önem arz etmektedir. Kamu kurumları da hem teknik hem de finansal olarak destekleyici öneme sahiptir. Kümelenmeye dayalı işbirliklerine baktığımızda burada sadece bir sektör değil bir çok sektörü içine alan zincir yaklaşımı vardır. Kümelenme işletmelerin rekabet gücünün arttırılmasında önemlidir. Üniversite ve araştırma kuruluşları ile işbirliği söz konusudur. Kümelenme destek programımızın hedefi Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin yükseltilmesi, dünya ihracatından daha fazla pay alınması, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesidir. Program süresinde bu girişimlerden en az 30 adet üniversitenin yer almasını sağlamak ve toplamda en az 1000 adet işletmenin yer alması hedefimizdir" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Kümelenmenin Önemi Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement