Orman Köylüsüne Kredi Desteği - Son Dakika
Yerel

Orman Köylüsüne Kredi Desteği

Orman Köylüsüne Kredi Desteği

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3 köydeki 14 vatandaşa sera kredisi verildi.

19.01.2013 09:57  Güncelleme: 10:08

Foto: Yakup Kütük

===

Orman köylüsüne kredi desteği

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı tarafından orman köylülerini kalkındırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında Antalya'nın Kaş İlçesi'nde 3 köydeki 14 vatandaşa sera kredisi verildi. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nce yönlendirilen krediler, Dirgenler Köyü'nde 3, Kemer Köyü'nde 4, Palamut Köyü'nde ise 7 çiftçiye verildi. Her çiftçiye sera kurmaları için 14 bin lira kredi verildi. Çiftçileri kredileri 2 yıl sonra 4 eşit taksitle ödeyecek.

Orman köylülerine kredileri 2 taksitte ödendi. İlk taksit, seranın demir aksamını kurulunca, ikinci taksit ise sera tamamlandıktan sonra verildi. Orman İşletme Müdürü Selami Koşar, "Kredinin amacı, orman köylüsünü kalkındırmak. 2012 yılında sadece sera kredisi verildi. 2013 yılında kredi verilen üretici ve köy sayısı artırılacak. Seracılığın yanında hayvancılık ve arıcılık gibi alanlarda da kredi vereceğiz. Daha çok orman köylüsüne iş ve AŞ olanağı yaratacağız" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Seralardan foto

===

Öğrenmenin yaşı yok

KORKUTELİ'nde oturan emekli öğretmen 73 yaşındaki Şeref Ülker, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı bilgisayar kursuna kayıt yaptırarak eğitim almaya başladı. HEM Müdürü M. Harun Topay, bilgisayar kursuna başlayan emekli öğretmen Şeref Ülker'i ziyaret ederek sohbet etti. Azminden dolayı Ülker'i tebrik eden Topay, HEM kurslarının 7'den 77'ye bütün vatandaşlara açık olduğunu hatırlattı.

Topay, "Hayat boyu öğrenmeye ve halkın eğitimine büyük önem veriyoruz. Bu yüzden bilgisayar kurslarını önemsiyoruz. Halkımızı her türlü kurs için halk eğitimi merkezlerine bekliyoruz" dedi. Çağın gerisinde kalmak istemediği için kursa gittiğini anlatan Ülker, "Çocuklarım, torunlarım hep bilgisayar kullanıyor. Onlarla daha iyi iletişim kurmak için bilgisayar öğreniyorum" dedi

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan foto

===

İbradı'da koruma planı devrede

ANTALYA Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İbradı'nın 03 Temmuz 2012'de 'kentsel sit' alanı ilan edilmesi üzerine askıya alınan imar planının yerine 'koruma amaçlı imar planı' hazırlanıncaya kadar geçerli olacak 'Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarını' belirledi. Kurulun 17 Ekim 2012 tarihli ve 1059 Sayılı Kararı gereğince, koruma amaçlı imar planı yaptırma görevini İbradı Belediyesi yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi.

TESCİLLİ YAPILAR İZİNLE ONARILACAK

Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarına göre, İbradı merkezinde 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edilen yapıların çatı ve oluk onarımı, boya ve badana gibi tadilat işleri, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü izniyle yapılacak. Bu yapıların kapsamlı onarımı ise röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ise Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandıktan sonra yapılacak.

YENİ YAPILAR İKİ KATLI OLACAK

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parsellerinde ilave yeni yapıya sınırlama getiren Kurul, İbradı'da 'kentsel sit' alanında yer alan tescilsiz yapıların bakım ve basit onarımlarının da Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün izniyle yapılmasını istedi. Yeni yapı projeleri, yapının parsel içindeki yerleşimi ve kot alma noktasının tespit edilebilmesi için parsel ve çevresindeki yapılarla dokuya ilişkin vaziyet planı, silüet ve fotoğraf albümünün yer aldığı bir etüdle İbradı Belediyesi'nin imar biriminin görüşüyle birlikte kurulun onayına sunulacak.

Kurulun onayıyla inşa edilecek yeni yapılara, yine Koruma Kurulu'nun uygun görüşüyle yapı kullanma izni verilecek. İbradı'da yapılacak her türlü altyapı uygulaması öncesinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 'uygun' görüşü alınacak. İbradı Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapım çalışmalarının başlaması için İbradı Belediyesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Bakanlık planı kendi yaptırabileceği gibi plan için gerekli kaynağı İbradı Belediyesi'ne tahsis ederek sadece denetimini yapabiliyor.

Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)

Foto: İbradı'dan foto

===

Vergi mahkemesi istiyor

ISPARTA Barosu ilde vergi uyuşmazlıklarına ilişkin davaların görüldüğü bir vergi mahkemesi kurulması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, Burdur ve Isparta'nın vergi davalarının Antalya'da görüldüğüne dikkati çekerek, iki ilin dava sayısının Isparta'da kurulacak vergi mahkemesi için yeterli olduğunu söyledi. Gökmenoğlu, vergi mahkemesi talebini Adalet Bakanlığı'na ve Isparta milletvekillerine ilettiklerini kaydetti.

ISPARTA İDARE MAHKEMESİ'Nİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Yasal düzenleme çerçevesinde Isparta'da 2006 yılında iş yoğunluğu ve coğrafi konum dikkate alınarak Burdur'un da bağlı olduğu Isparta İdare Mahkemesi'nin kurulduğunu anımsatan Gökmenoğlu, yine ilgili yasa uyarınca idare mahkemeleriyle vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri, Maliye ile Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nın görüşleri alındığına dikkati çekti. Gökmenoğlu, İdare Mahkemesi'nin kuruluşunda ilgili bakanlıklarında görüşün olumlu yönde olduğunu hatırlattı.

Isparta'da 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren İdare Mahkemesi'nin altyapısının tam anlamıyla oturduğunu vurgulayan Gökmenoğlu, "Hem hizmet binası hem de personel açısından Isparta ve Burdur'un bağlı olduğu Isparta İdare Mahkemesi, Antalya Bölge İdare Mahkemesi'nin iş yoğunluğunun azalmasını sağladı. Isparta ve Burdur'daki vatandaşların adalete erişimini ön sıralara çıkardı" diye konuştu.

Isparta ve Burdur'un halen Antalya vergi mahkemelerinde görülen vergi uyuşmazlıklarına ilişkin dava sayısının Isparta'da kurulacak bir vergi mahkemesi için yeterli olacağını savunan Gökmenoğlu, "Isparta'da fiziki altyapısı ve kadrosu hazır İdare Mahkemesi bulunuyor. Burdur'un da bağlandığı Isparta Vergi Mahkemesi'nin kuruluşunun gerçekleştirilmesini arzuluyoruz. Vergi mahkemesi Isparta ve Burdur'daki meslektaşlarımızı, vatandaşları ve aynı zamanda Antalya'da bulunan vergi mahkemesini rahatlatacaktır" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Gökmen Gökmenoğlu

===

Erkmen Belediyesi'nde sözleşme sevinci

AFYONKARAHİSAR'ın merkeze bağlı Erkmen Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçi ücretlerine ilk yıl için yüzde 15, ikinci yıl için yüzde 12 oranında zam yapılmasına karar verildi. Zam oranı işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Toplu iş sözleşmesi, Erkmen Belediye Başkanı Memduh Kuş ile Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Yücel Şahin arasında, belediye binasında imzalandı.

Belediye Başkanı Kuş, işçi ücretlerine ilk yıl için yüzde 15, ikinci yıl için ise yüzde 12 olmak üzere 2 yıllık toplam yüzde 27 oranında zam yapılmasına karar verildiğini söyledi. Belediye personelinin mağdur olmaması için maaş ve ikramiyelerini göreve geldiği 2004 yılından beri gününde ödendiğini belirten Kuş, "Belediye Başkanı'nın yüzünü güldüren ve başarısını arttıran personelidir. İmzaladığımız sözleşme hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.

Belediye-İş Sendika Başkanı Yücel Şahin ise Erkmen Belediyesi'nde çalışan 17 işçi ile ilgili gerekenin en iyisinin yapıldığını ifade etti. Başkan Şahin, personeline büyük önem veren ve sözleşme şartlarına harfiyen uyan Erkmen Belediye Başkanı Memduh Kuş'a teşekkür etti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplu foto

===

Kaçakçığına geçiet verilmedi

AFYONKARAHİSAR'da Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Yerel Eylem Planı toplantısı Vali Yardımcısı Ali Şanlıer'in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Şanlıer, 2012'in ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan son 3 aylık dönemde polis bölgesinde 14 olaya müdahale edildiğini açıkladı.

Aynı dönemde gerçekleşen olaylarda 19'u erkek toplam 20 şüphelinin adli makamlara sevk edildiğini açıklayan Şanlıer, "Bu operasyonlarda 191 bin 261 paket gümrük kaçağı sigara, 10 bin adet makaron (sigara filtresi), 49 kilogram kaçak tütün ele geçirildi. Ayrıca 25 şişe viski, 22 şişe votka, 15 şişe ise farklı türlerde olmak üzere toplam 62 şişe kaçak içki ele geçirildi" dedi.

POLİS 1 YILDA 55 KAÇAK VAKASINA MÜDAHALE ETTİ

Emniyet ekiplerinin 2012 yılında kaçak tütünle ilgili istatistiki bilgilerini de veren Şanlıer, bir yıllık dönem içerisinde 55 olayın incelendiğini belirtti. Operasyonlarda 89'u erkek toplam 92 şüphelinin adli makamlara sevk edildiğini vurgulayan Şanlıer, toplamda 664 bin 738 paket gümrük kaçağı sigara, 62 şişe kaçak içki, 6 milyon 760 bin makaron ve 1 ton 159 kilo tütün ele geçirildiğini söyledi.

JANDARMA 2012'DE 57 BİN PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRDİ

İl Jandarma Komutanlığı'nın 2012 yılındaki çalışmaları hakkında veren Şanlıer, yıl boyunca 57 bin 637 paklet kaçak sigara ile 27 kilo kaçak tütün ele geçirilirken, 35 olayla ilgili 38 şüphelinin gözaltına alındığını aktardı. Şanlıer, "2012'nin son 3 ayında meydana gelen 8 olayda, 7 şüpheli gözaltına alındı. 14 bin 930 paket kaçak sigara ile 14 kilogram kaçak tütün ele geçirildi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan ve Şanlıer'in tek fotosu

===

Projeyi getir, krediyi kap

BURDUR'da yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesi, gelir ve istihdam imkanlarının artırılması amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) hibe destek projeleri tanıtıldı. TKDK Burdur İl Koordinatörlüğü binasındaki toplantıda konuşan İl Koordinatörü Hüseyin Şengün, amaçlarının tarım sektörünün genelinde olduğu gibi kırsal alanda yaşayanların gelir düzeyinin yükselmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin insanlara yansıtılması olduğunu söyledi.

Burdur'da 42 uzmanla çalıştıklarını belirten Şengün, Türkiye genelinde destekleme çalışmaları kapsamında toplam 250 projenin destek almaya hak kazandığını dile getirdi. Burdur'da ise 60 projeye destek verildiğine değinen Şengün, "Bu kapsamda süt, et, meyve ve sebze üreten, pazarlayanlar ile kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi konularında hibe destekleri sağlanacaktır" dedi. Şengün, konu başlığına göre 5 ile 3 milyon Euro arasında kredi verdiklerini söyledi.

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ise TKDK projelerinin vatandaşlara önemli destek sağlayacağını ve istihdama katkıda bulunacağını belirtti. Süt, sucuk ve tavuk işleyen işletmelerinde destek programlarından faydalanabileceğine işaret eden Vali Yılmaz, "Eskiden esnafa işletmeni büyüt diyordunuz, onlarda 'sermaye yok, banka kredilerine girersek işin içinden çıkamayız' diyorlardı. Şimdi alın size inanılmaz bir destek. Karşılığında para da istemiyoruz" diye konuştu.

Burdur Ticaret Odası Başkanı Yusuf Keyik ise, yatırım desteklemeleri konusunda girişimcinin iyi bilgilendirmesi ve yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Keyik, doğru yönlendirilmenin desteklerin başarılı bir şekilde üretime dönüştürülmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. Toplantıya, Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay katıldı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Geleceğin aşçıları yetişiyor

DEMRE Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 'Aşçı Çırağı Kursu' açıldı. Kursa, 13'ü kadın olmak üzere 16 kursiyer katılıyor. Yunus Emre İlköğretim Kurumu'ndaki teorik eğitimin ardında, kursiyerlere uygulamalı eğitim ise Demre Öğretmenevi'nde veriliyor. Usta öğretici Ümran Tutar tarafından verilen kursta, kursiyerler toplam 276 saat eğitim alacak.

Kursta öncelikle kişisel bakım, temizlik, kritik anlarda tehlike analizi, besin grupları, bulaşık yıkama konuları işleniyor. Kursiyerlere tatlı ve garnitür hazırlamaları konusunda da eğitim veriliyor. Uygulamalı eğitimlerde kursiyerler yaptıkları yemekleri birlikte yiyor. Demre HEM Müdürü Haydar Yalçın, kursa daha çok iş hayatına atılmak isteyen kadınların geldiğini söyledi.

Kursun ilk aşamasının 'aşçı çırağı' olduğunu anlatan Yalçın, "Bu aşama şubat ayının sonunda bitecek. Ardından devam edenlere aşçı yardımcısı kursu verilecek. Gelecek yıl da aşçı kursu açacağız. Aşçı çırağı ve aşçı yardımcısı kursunu bitiren kadın kursiyerler, mutlaka turistik işletmelerde ve sektörde iş bulabilecek seviyeye gelecek. Kursta başarılı olan kursiyerlerimize başarı belgesi ve sertifika vereceğiz" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE; (DHA)

Foto: Kurstan

===

Kemerli kadın çiftçiler yarıştı

KEMER İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kadın Çiftçiler Yarışıyor bilgi ve proje yarışması düzenlendi. Kemer Turizm Eğitim Merkezi Phaselis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen yarışmaya Tekirova Beldesi, Beycik ve Ulupınar Köyleri ile Kuzdere Mahallesi'nden 6 kadın çiftçi katıldı.

Yarışmanın jüri üyeliklerini Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ulvi Büyüksoy ile ziraat mühendisleri Menderes Kasap, Ebru Kara Sogay ve Kamil Kuten Çekem'in yaptığı yarışmayı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Zeytinciler de izledi. Yarışma öncesi sahneye çıkan Ali Toprak, bağlamasıyla türküler söyledi.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ulvi Büyüksoy, amaçlarının kadınları ön plana çıkarmak olduğunu belirterek, "Antalya olarak bu yarışmada birçok şehirden ilerideyiz. Yarışmacı sayısında 200'ün altına hiç düşmedik. 4 kez bölge, 2 kez de Antalya birincisi olduk. Yarışmanın bölge finali Burdur'da, Türkiye finali ise Balıkesir'de yapılacak. Hedefimiz Türkiye birincisi olmak" dedi.

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Yarışmada 6 kadın çiftçiye tarım ve hayvancılık konularında 15 soru soruldu. 15 soruya 11 doğru cevap vererek 110 puan alan Tekirova'dan Türkan Adaletli birinci, Kuzdere Mahallesi'nden Nuray Özdemir ikinci, Beycik'ten Rukiye Şevik üçüncü oldu. Birinci Antalya il finalinde Kemer'i temsil etme hakkı kazandı. Yarışma sonunda kadın çiftçilere katılım belgesi ile çeşitli hediyeler verildi.

Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)

Foto: Birinci olan Türkan Adaletli ve toplu foto

===

Fazla tonaja af yok

KORKUTELİ İlçe Jandarma Trafik Tim Komutanlığı tarafından tonaj uygulaması yapıldı. İlçenin farklı bölgelerinde yapılan uygulamada, fazla tonajdan dolayı sürücülere ceza kesildi. Jandarma trafik ekipleri, uygulama sırasında araçların trafik tescil, sigorta ve diğer belgelerinin bulunup bulunmadığını da inceledi.

Uygulamalarda, istiap haddine uymayan ve takografı çalışmayan sürücüler uyarıldı, haklarında cezai işlem uygulandı. Kontrollerde ağır tonajlı araçların tonaj ve hız standartlarına uygun hareket ettiği bildirildi. Ekipler, yollarda meydana gelen bozukluklara karşı kamyon sürücülerine uyarılarda bulunulduğunu belirterek, kontrollerin aralıklarla devem edeceğini, sürücülerin tonaj sınırını aşmamalarını istedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Korkuteli İlçe Jandarma

===

Burdur'da baz istasyonu tepkisi

BURDUR'da bir binanın çatı katındaki baz istasyonunun kaldırılması yönünde Yargıtay'ın verdiği kararın ardından vatandaşlar bölgedeki diğer 2 baz istasyonun da kaldırılması için eylem yaptı. Bahçelievler Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, yaklaşık 2 yıl önce 3 katlı bir binanın çatısındaki 3 baz istasyonundan birinin kaldırılması için Burdur 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 5 Haziran 2012'de 'Baz istasyonunun faaliyetinin durdurulması' yönünde karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14'üncü Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Kararın kesinleşmesi üzerine söz konusu baz istasyonunun 1 ay içinde kaldırılması istendi. Yargıtay kararının ardından binanın önünde toplanan bir grup vatandaş, çatıdaki diğer 2 baz istasyonunun da kaldırılmasını istedi.

'Baz istasyonu istemiyoruz', 'Sağlığımızı tehlikeye atmayın' diye slogan atan gruptakiler, baz istasyonları kurulduktan sonra hastalıkların arttığını iddia etti. Mahalle sakinleri baz istasyonların özellikle meme kanseri, kalp hastalıkları ve baş ağrısına yol açtığını ileri sürdü. Gruptakiler, diğer 2 baz istasyonunun da kaldırılması için dava açtıklarını aktardı. Eylem sırasına polis güvenlik önlemi aldı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Baz istasyonu eyleminden - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Orman Köylüsüne Kredi Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement