Urfa'da 'Kara Ölümler' Protesto Edildi - Son Dakika
Yerel

Urfa'da 'Kara Ölümler' Protesto Edildi

Urfa\'da \'Kara Ölümler\' Protesto Edildi

Şanlıurfa merkez ve tüm ilçelerinde düzenlenen eylemlerle Soma'da yüzlerce işçinin ölümü ile sonuçlanan katliam protesto edildi.

16.05.2014 11:54

Soma'da hayatını kaybeden işçiler için Şanlıurfa'da Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Karakoyun İş Merkezi önünde basın açıklaması yapıp oturma eylemi düzenledi. HDK, BDP ve HDP'nin destek verdiği açıklamada "Kaza değil cinayet, yüreğimiz Soma'da" ve "İşçi katliamlarına sesiz kalmayacağız" pankartları açıldı. Yüzleri siyaha boyalı ve kask takmış eylemciler, "Yanan bizdik siz kömür sandınız", " Dersim, Roboski, Reyhanlı, Soma= Katliam", "Bedava dağıtılan kömürler bedava alınmış ömürler demekmiş" ve "Dikkat bu ülkede kader var" dövizlerini açarken, ilk açıklamayı BDP İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen yaptı. HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da hazır bulunduğu açıklamada Erkmen, genel merkezlerinin talimatı doğrultusunda anadil bayramına ilişkin açıklamayı iptal ettiklerini, Soma'da yaşananın bir katliam olduğunu ve bir hafta süreyle yas tutacaklarını belirtti. Erkmen, "Dil gibi onursal ve kültürel bir değerin bayramını Soma'daki maden faciasından dolayı yas günü ilan ediyoruz. Soma halkının acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyoruz. Barış ve Demokrasi Partisi, halk ve hareket olarak Soma halkının yanında olduğumuzu önemle vurguluyoruz. Türkiye şu anda ucuz iş gücü ve güvencesiz iş ülkesi olma konumuyla birçok katliama neden olmuş, buna benzer facialara sessiz kalmayı tercih etmiştir. Roboski katliamını gerçekleştiren ve dil gibi varlık olma gerekçesinin inkâr eden zihniyet ile Soma'daki maden faciasına sebebiyet veren zihniyet aynı zihniyettir. İnsan ve emekçi olma değerlerini bu kadar ucuzlaştıran ve köle muamelesi uygulayan bu kapitalist anlayışı kınıyor, işçi ve emekçi kıyımına karşı mücadelemizi büyüteceğimizi biliyoruz. Bu vesileyle Soma'daki faciaya sebep olanlara karşı duyarsız kalmayacağımızı belirtir, herkese duyarlılık çağrımızı yeniliyoruz" dedi.

'GÖZ GÖRE GÖRE GELEN BİR CİNAYETTİR'

Arkasından konuşan Enerji, Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası (ESM) Şube Başkanı Servet Yazar, Soma'da yaşanan acıyı yüreklerinde hissettiklerini, çünkü bölgenin yoksullarının tarım işçiliği adı altında mevsimlik köle olarak benzeri ölümleri her yıl parça parça yaşadıklarını belirtti. Gerek Soma'da gerekse de diğer alanlarda yaşananların kader değil cinayet olduğunu söyleyen Yazar, "Bakanlar Faruk Çelik ve Taner Yıldız başta olmak üzere hükümet yetkililerini istifaya davet ediyoruz. Göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz" dedi. Yazar, " Manisa'nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding'e bağlı Soma Kömür A.Ş'ye ait bir ocakta meydana gelen trafo patlaması sonucunda 300'e yakın işçi hayatını kaybetmiş, 100'ü aşkın işçi yaralanmıştır. Halen ulaşılamayan onlarca işçinin maden ocaklarında kaldığı sanılıyor. Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma'da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye'de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır" diye konuştu. Açıklamanın ardından kitlenin önüne bir çuval kömür boşaltılırken, 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

SİVEREK'TE TABUTLU EYLEM

Siverek'te de Demokrasi ve Emek Platformu bileşenleri üyeleri omuzlarında taşıdıkları siyah bezle sarılmış tabutu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilçe müdürlüğünün önüne bıraktı. "Bin TL'den 700 işçi bir kol saati eder" dövizinin dikkat çektiği eylemde platform adına açıklamayı Eğitim Sen ilçe Yöneticilerinden Mehmet Yüzel yaptı. Yücel, yaptığı açıklamada Soma'da yaşanan katliam olduğunu ve sorumlularının bir an önce hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

SURUÇ

Suruç'ta Demokrasi Platformu bileşenleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldiler. "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Soma'nın kömürü AKP'yi yakacak" sloganlarını attan emekçiler adına, Genel İş'in ilçe temsilcisi Mustafa Coşkun açıklama yaptı. BDP ve belediye çalışanlarının da destek verdiği açıklamada Coşkun, "Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma' da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye' de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem almamış, göstermelik denetimler yapılmıştır. Madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunları göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır" dedi.
Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminden sonra bitirildi.

VİRANŞEHİR

Viranşehir ilçesinde de BDP İlçe Örgütü 'Maden İşçileri Yalnız Değildir. Hepimizin Başı Sağ Olsun' yazılı bir pankart açarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. Açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Halis Aktaş ve TZP-Kurdi temsilcisi Ayşe Sürücü, 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olduğunu fakat Soma'da yaşanan facia nedeni ile kutlama yapmayacaklarını söylediler. Ardından BDP, Genel-İş, Tüm Bel-Sen Eğitim Sen, bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte bazı işçilerin yüzlerini siyaha boyadığı, bazılarının ise madenci kıyafeti giydiği gözlendi. "Soma Unutma", "Kimisi için Sadece (k)ömür" ve "İşçiler yalnız değildir" yazılı dövizler açan emekçiler, eski PTT caddesinden, "AKP halka hesap verecek" sloganları ile Ceylanpınar Caddesinde bulunan maliye parkına geldi. Burada 3 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan Viranşehir Genel İş Temsilcisi Hikmet Burun, facianın bir kaza değil katliam olduğunu söyledi. Burun, bunun sorumlularının açığa çıkarılması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamanın ardından 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleşti.

Diğer yandan Viranşehir Belediyesi'nin anneler günü için planladığı anneler günü kutlamaları iptal edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan kadın meclisinden Zühre Tatlı, böylesi bir durumda annelerin kutlama yapmasının mümkün olmadığını bu nedenle kutlamaların iptal edildiğini söyledi. Bir diğer anne İde Vural annelerin yüreklerinin yandığını, İzmir Kırıklar cezaevinde bulunan oğlunun hücreye atıldığını bunun acısı ile uğraşırken madencilerin acılarının yüreğini dağladığını söyledi.

BİR AÇIKLAMA DA HARRAN ÜNİVERSİTESİ'NDE YAPILDI

Harran Üniversitesi Demokratik Yurtsever Öğrenci Meclisi (HRÜ-DEMYÖM), Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen faciada yaşamını yitiren maden işçilerine ve Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Osmanbey Kampüsü'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Merkezi Kafeterya önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, "Doh Roboski iro Soma insanlık ölüyor sessiz kalma" yazılı pankartı ile "Kaza değil cinayet" , "(K)ömür bitti" , "AKP=Ölüm" ve "Demek ki neymiş güzel kardeşim, o dağılan kömür bedava değilmiş" dövizlerini taşıdı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan öğrenciler adına açıklama yapan DEMYÖM Üyesi Hamza Özer ilk olarak Kürt Dil Bayramına ilişkin basın metnini Kürtçe okudu. Kürt dilinin önemine değinen Özer, Kürt Halkını anadillerini sahiplenmeye çağırdı. Daha sonra, Soma'da yaşanan maden faciasında yaşamını yitirenleri anan Özer, "Kürt'ü, Laz'ı, Türk'ü ile Türkiye'deki işçiler sadece Türk burjuvasının değil, uluslararası sermayenin de en karlı sömürü nesnesi haline gelmiştir" dedi.
Ardından Merkezi Kafeterya önünden, Festival alanına doğru yürüyüşe geçen öğrenciler burada beş dakikalık oturma eylemi yaptı.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLER İÇİN HATİM İNDİRİLECEK
''Peygamberler Şehri'' Şanlıurfa'da, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenler için hatim indirilecek. İl Müftüsü İhsan Açık, yaptığı açıklamada, maden ocağındaki faciada vefat edenlere Allah'tan rahmet diledi.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan facia ülkenin dört bir yanında üzüntü ile karşılandı. Faciada resmi rakamlara göre 282 kişi açıklanırken, Urfa Müftüsü İhsan Açık, yaşamını yitirenler için hatim indirileceğini açıkladı.

Türkiye'nin büyük bir imtihandan geçtiğini vurgulayan Müftü Açık, toplumda büyük bir acının yaşandığını ifade etti. Hayatını kaybeden işçiler için kent genelinde sala okunduğunu belirten Açık, şöyle konuştu: ''Rabbim bu acıyı büyütmesin. Halen göçük altında olan kardeşlerimiz var. Yüce Allah onlarında kurtulmalarına vesile kılsın. Şanlıurfa olarak da acıları hissettik. Vefat eden madencilerin ruhlarına Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı. Cuma günü hatim duası yapacağız."

HALFETİ'DE İŞÇİLER İŞ BIRAKTI

Halfeti Belediyesi çalışanları ve Belediye Eş Başkanları, Manisa Soma'da ki katliamı kınayarak basın açıklaması yaptı. Belediye önünde bir dakikalık saygı duruşu yaparak Soma'da Meydana gelen olayın kaza değil bir katliam olduğunu dile getiren işçiler, sorumluların bir an önce bulunarak hesap sorulması gerektiğini dile getirdi. Soma'da ki katliamda sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin istifa etmesi gerektiğini söyleyen işçiler, bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.

Burada bir basın açıklaması yapan Halfeti Belediyesi Eş Başkanları Mustafa Bayram ve Ayşe Durmuş, olayın kaza değil katliam olduğunu belirtti. Eş Başkanlar ortak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Soma'da gerçekleşen faciada yüzlerce işçi kardeşimizi kaybettik, yüzlercesi halen madende. Acılı ailelerimize başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hala madende olan işçi kardeşlerimizi umutla bekliyoruz. Madenlerde, fabrikalarda, tersanelerde yaşanan ölümlere kader diyenler bu katliamın sorumlularıdır. Sorumlu ortadadır. Meclis kürsülerinde AKP'yi işçi düşmanı gösteremezsiniz diyerek her ölümün ardından kader diyerek üzerini örtmeye çalışanlar yüzlerce işçinin katilidir. AKP açgözlü sermayenin karı için tüm alanlarda özelleştirme ile azgın sömürünün önünü açtı. Kamu işletmelerini bir bir özelleştirdi. İşçilerin tüm güvenceleri ellerinden alındı. Özelleştirilen madenlerde daha çok sömürü ve kar elde edilip, bir avuç sömürücü işçinin emeği ve kanı üzerinden zenginleştirildi. .
Yapılması gereken açıktır. Bir saniye bile beklemeden istifa etmektir."

MAZLUMDER: OLAYIN CİNAYET OLDUĞU ORTADADIR

Gün boyu basın kuruluşlarına gelen maillerde ortak fikirlerden en önemlisi ise şüphesiz olayın kaza olmadığı yönündeki görüşler oldu. Benzer ifadelerin kullanıldığı MAZLUMDER Şubesi'nde başkan Meral Drevişoğlu, "Bu ülkemizdeki ilk maden kazası olmamakla beraber, bu boyutta büyük can kaybı açısından yaşanan ilk kazadır. 2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81 işçinin, 2013 yılında ülke genelinde 1235 emekçinin ve 2014 yılının daha ilk dört ayında en az 369 emekçinin ağır ve denetimsiz çalışma koşullarında hayatını kaybettiği bilinmekle beraber, bunun bir kaza olmanın ötesinde adeta cinayet olduğu ortadadır.

Küresel sermayenin pençesinde kıvranan ülkemiz insanı bir lokma ekmek için insan onurunu zedeleyen uygulamalara tabi tutulmakta, çalışma koşulları, tedbirler, iş hukuku gibi unsurlar göz ardı edilmektedir. Daha fazla para kazanma hırsı yüzünden çalışanların yaşam hakkını riske koyan uygulamalara göz yumulmaktadır" dedi.

KARAKÖPRÜDEKİ TÜM KUTLAMALAR İPTAL EDİLDİ

Karaköprü İlçe Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Manisa Soma'daki üzücü olaydan dolayı yapılacak olan tüm kutlama törenlerini iptal ettiğini duyurdu.

Yaşanan maden faciası nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan edilirken Karaköprü İlçe Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Belediye tarafından yapılacak olan bazı etkinliklerin iptal edildiğini dile getirerek şunları söyledi; "Ülke olarak üzüntülüyüz gerçekten vefat edenlere Allahtan rahmet diliyoruz. Tüm halkımızın üzüntüsünü paylaşıyoruz bilindiği gibi ulusal yas ilan edildi. Vefat edenlerin Ailelerine de baş sağlığı diliyoruz. Karaköprü Belediyesi olarak 20-26 Mayıs 2014 tarihleri arasında Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle gençlerimize yönelik spor şöleni anlamında Liseler arası futbol turnuvası ve 7 Haziran günü Belediyemizin kuruluş yıldönümü nedeni ile Şanlıurfa'lı sanatçı Ferhat Göçer'in katılımı ile hem konser hem de 7 adet bitmiş olan tesisimizin açılış töreni ve etkinlikler vardı. Bizler Manisa Soma'daki üzücü olaydan dolayı tanıtımlarını, ilanlarını, duyurularını önceden yaptığımız programların tamamını iptal ettik" dedi.

BİR AÇIKLAMA DA KALEMDER'DEN

Soma'daki facia ile ilgili bir diğer açıklamanın yapıldığı Kalem Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği'nde ise Dernek Başkanı Abdullah Göçmez şu ifadelerine yer verdi: "Manisa'nın Soma ilçesinde bir kömür madeni ocağında meydana gelen trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrasında birçok işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, bazı işçi kardeşimiz ise maden ocağında hala mahsur, kurtarılmayı beklemektedirler. Yüreğimizi dağlayan ve bizi derinden özen bu olayda şehit olan madencilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, mahsur durumda bulunan madencilerimizin ise bir an önce sağ salim kurtulmasını temenni ederiz. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar dileriz.

Memleketimizde son yıllardaki tüm olumlu gelişmelere rağmen iş güvenliği konusu istenilen düzeyden çok uzaktır. Maalesef dünyada iş kazalarına en çok kurban veren ülkeler sıralamasında üst sıralardayız. İnşallah bu elim olay bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına bir vesile olur. Allah bu tür acıları bir daha milletimize yaşatmasın."

GAZETECİLİK YARIŞMASI ÖÜL TÖRENİ İPTAL EDİLDİ

Bu arada Şanlıurfa Gazeteciler Birliği ise yarın akşam düzenlemeyi planladığı "4. Geleneksel Gazetecilik Yarışması" törenini Soma'daki facia nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. Birlik yönetim kurulu açıklamasında; "Soma'daki maden ocağında yaşanan elim kaza sonucu yüzlerce kardeşimizin ölümü, bütün milletimizi yasa boğmuştur. Bu kazada, yaşamını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, tüm milletimize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Halen maden ocağında mahsur kalan kardeşlerimizin de bir an evvel sağ salim ailelerine kavuşmaları için dua ediyoruz.
"4. Geleneksel Gazetecilik Yarışması"nın 17 Mayıs Cumartesi günü yapılacak ödül dağıtım törenlerini, bu büyük acıdan dolayı ileriki bir tarihe erteliyoruz. Böylesi acıların bir daha yaşanmamasını Yüce Allah'tan temenni ediyoruz" denildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Urfa'da 'Kara Ölümler' Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement