Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Yemen'in sınırlarını kapatan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine, insani yardım kuruluşlarının ülkeye girişine derhal izin vermesi çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin son üç gündür Yemen'e giden MSF uçaklarına geçiş izni vermediğini açıklayan MSF, acil yardıma ihtiyacı olan çok sayıda kişiye hayat kurtarıcı tıbbi ve insani yardım ulaştırılmasının doğrudan engellendiğini duyurdu. MSF, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine, insani yardımların götürülebilmesi için derhal ülkeye erişim izni verilmesi, Yemen'e ve Yemen içinde ulaşımın hiçbir şekilde engellenmemesi çağrısında bulundu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri 6 Kasım'da Yemen'deki tüm sınır kapılarının, limanların ve havaalanlarının hemen kapatılacağını bildirmiş, "insani yardım ekipleriyle malzemelerin giriş ve çıkışının" gözden geçirileceğini açıklamıştı. Ancak bu vaat bugüne kadar yerine getirilmedi.
İzin taleplerine rağmen, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin üç gündür MSF uçaklarının Cibuti'den Sanaa'ya ve Aden'e uçmasına izin vermediğini belirten MSF Yemen Program Direktörü Justin Armstrong, "İnsani yardım, iki buçuk yıldan uzun süredir devam eden savaş nedeniyle zor şartlar altında yaşayan Yemen halkı için acil ve çok büyük bir ihtiyaç. Yemenlilere yardım ulaştırılabilmesi için insani yardım çalışanları ve malzemelerinin Yemen'e girişinin sağlanması şart" dedi.
Yemen'de ülke çapında sağlık hizmetlerine erişim son derece kısıtlı durumda. Çatışmalar sırasında yüzlerce sağlık tesisi kapandı, hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Yerinden edilen milyonlarca Yemenli, temel ihtiyaç maddelerine, yeterli gıda ve temiz suya ulaşamıyor. Ablukanın Yemen halkı üzerindeki etkisinin şimdiden görülmeye başlandığını belirten Armstrong, Yemen'deki durumu şu sözlerle anlattı:
"Yüz binlerce insanın hayatı tehlikede. Büyük yerleşim yerlerinde benzin fiyatları olağanüstü yükseldi; dizel yakıtı ve yemek pişirmede kullanılan tüpgaz bulmak git gide zorlaşıyor. Yurt dışından gelen temel ilaçlar ise sınır kapılarında takılıyor. Zaten çökmüş olan Yemen ekonomisinin daha da ağır bir krize gireceği kesin. Bu da Yemenlilerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamalarını iyice güçleştirecek. Bu nedenle insani yardım hayati önem taşıyor."
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin açıklaması, insani yardım kuruluşlarının Yemen'deki bazı bölgelerden uzak durmaları yönünde daha geniş bir uyarı da içeriyor. Bu bölgelere gidilmemesi, krizden en çok etkilenen insanların temel sağlık hizmetlerinden daha da fazla mahrum kalması anlamına geliyor. Bu tür koşullar, insani yardımın temelinde yatan tarafsızlık ilkesine ters düşüyor; zira tarafsızlık gereği, insani yardım hiçbir siyasi kaygı gözetilmeden ona en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılmalıdır.
Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Yemen'deki çalışmaları
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Yemen'de 13 hastane ve sağlık tesisinde faaliyet yürütüyor ve ülkenin 11 vilayetinde ( Taiz, Aden, El Dali, Saada, Amran, Hacca, İbb, Sanaa, Hudeyde, Abyan ve Lahc) 18'den fazla hastaneye destek veriyor. Dünya çapındaki en kapsamlı yardım programlarından birini Yemen'de sürdüren MSF'nin 82'si uluslararası personel olmak üzere yaklaşık bin 600 çalışanı burada görev yapıyor. MSF bunun yanı sıra Yemen Sağlık Bakanlığı'na bağlı bin 100'den fazla çalışana maddi destek veriyor. - TAİZ
Son Dakika › 3. Sayfa › Msf: 'Sınırların Kapatıldığı Yemen'de İnsani Yardım Girişine Derhal İzin Verilmeli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?