ESKİ MEME SİLİKONLARI TEHLİKELİ OLUR MU? ESKİ MEME SİLİKONLARINI DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ Mİ? - Son Dakika
Advertorial Sondakika

ESKİ MEME SİLİKONLARI TEHLİKELİ OLUR MU? ESKİ MEME SİLİKONLARINI DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ Mİ?

ESKİ MEME SİLİKONLARI TEHLİKELİ OLUR MU? ESKİ MEME SİLİKONLARINI DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ Mİ?

Bayanlar için çok çok önem arzeden konulardan biri de meme estetiğidir.

05.02.2020 17:02  Güncelleme: 17:35
İlandır

Gerek küçük memelere sahip bayanların, gerek kilo alıp verme yada emzirme sonrası göğüslerinde hacim kaybı ve sarkma yaşayan bayanların, gerekse meme kanseri gibi nedenlere bağlı memesi alınan bayanların ameliyatlarında meme protezlerinin kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.

Eskiden üretilen meme silikonlarının maksimum kullanım ömürleri 8 - 12 sene arasındaydı. Vücutta 20 -25 yıl zarar vermeden kalanlarını da görmekteyiz. Ancak bunların patlayıp vücuda sızmayacağının ve zarar vermeyeceğinin garantisi yoktur.Yani şansa bırakılacak kadar basit bir konu değildir. Yeni geliştirilen silikonlarda bu durum söz konusu olmamaktadır. Artık son teknoloji ile ürettikleri meme silikonlarına ömür boyu garanti veren firmalar mevcuttur. Hatta ve hatta özellikle ince dokulu bayanlarda dışarıdan dalgalanma anlaşılmasın diye memeye daha iyi hacim vermesi amaçlı içinde %100 dolgulu exra jel adı verilen patlasa bile vücuda dağılmayan silikonları üretmişlerdir.

Koheziv jel dolgulu bu yeni tip meme protezleri 2000'li yıllarda piyasaya girmiştir. O nedenle 2000 senesinden önce vücuda gerek estetiği için gerekse rekonstrüksiyon amaçlı kanser vs. sonrası alınan memenin (mastektomi) yerine yeni meme onarımı için yerleştirilen meme silikonlarının değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü eski tip meme protezleri zamanla aşınmakta ve içindeki silikon yıllar içinde vücuda sızabilmektedir. Yayılan silikon amiloidoz gibi çeşitli hastalıklara hatta ve hatta böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklara kadar varan ciddi durumlara yol açabilmektedir. Bundan dolayı akışkan jele sahip eski tip meme protezi taktıran kişilerin; Eski meme silikonunu ne zaman değiştirmeliyim? Acaba meme silikonum patladı mı? Takılan meme silikonu vücuduma zarar verdi mi? sorularına cevap MR çektirmesi gerektiğini söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Değiştirilmesi uygun görülen silikonlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da deforme olmuş memeye yeniden form kazandırılabilmektir. Plastik cerrahi hekiminin, eski meme protezine bağlı memede oluşan şekil ve deformasyonun derecesini iyi saptaması gerekli ki yeni seçilecek meme silikonu ile mevcut formu düzeltebilsin. Çünkü meme silikonunu değiştirirken beraberinde memeye dikleştirme, meme ucunu yukarı kaldırma, meme yanlara kaydı ise orta hatta yaklaştırma ameliyatları da gerekebilir.

Sonuç olarak ilk kez yaptıracak olan bayanların yada önceden konulan meme silikonunu değiştirmesi gereken bayanların, ameliyatını yapan plastik cerrahi hekiminden operasyonda hangi marka ve çeşit meme silikonu kullanıldığına dair meme protezinin kimlik kartını istemesi ve bu kartı ömür boyu saklaması tavsiye edilmektedir. Çünkü dünyadaki büyük meme protezi üreticileri kendi silikonları için ömür boyu garanti vermektedirler.

Doç Dr. Erdem GÜVEN

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı

Son Dakika Advertorial Sondakika ESKİ MEME SİLİKONLARI TEHLİKELİ OLUR MU? ESKİ MEME SİLİKONLARINI DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ Mİ? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement