İncir Koruma Altına Alınsın, Üretimi Desteklensin" - Son Dakika
Ekonomi

İncir Koruma Altına Alınsın, Üretimi Desteklensin"

İncir Koruma Altına Alınsın, Üretimi Desteklensin"

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı: "Üretim ve ihracattaki liderliğimizi sürdürebilmek amacıyla incir üretimine üretici bazında desteğin arttırılması, üretim sahalarımızın korunması, bu sahalarda kalite ve verim açısından iyileştirici uygulamaların çoğaltılması gerekiyor" "Okul kantinlerinde boyalı gıda.

18.08.2014 14:49

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Türkiye'nin incir üretim ve ihracatından dünyada en önemli ülke konumunda olduğunu hatırlatarak, "Üretim ve ihracattaki liderliğimizi sürdürebilmek amacıyla incir üretimine üretici bazında desteğin arttırılması, üretim sahalarımızın korunması, bu sahalarda kalite ve verim açısından iyileştirici uygulamaların çoğaltılması gerekiyor" dedi.

Tarhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin incir üretimi ve ihracatında dünyada ilk sırada yer aldığını, kurutmalık incir çeşidi "Sarılop" ve sofralık incir çeşidi "Bursa Siyahı" ile rekabet edebilecek bir başka incir çeşidinin dünyada bulunmadığına dikkati çekti. TUİK 2013 verilerine göre Türkiye'de 298 bin 914 ton taze incir üretiminin yapıldığını ifade eden Tarhan, şu bilgileri aktardı:

"Bu üretimin yüzde 62'lik kısmı olan 186 bin 870 ton üretimle Aydın ilk sırada yer alırken, Aydın'ı 32 bin 997 tonla İzmir, 25 bin 384 tonla Bursa illeri takip ediyor. Aydın'da üretilen incirin yüzde 94-95'i kuru incir olarak değerlendirilirken, kalan yüzde 5-6'lık kısmı ise taze incir olarak tüketiliyor. Kuru ve taze incir üretim ve ihracatından ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlanıyor. Sektörde 35 bin civarında çiftçi ve ailesinin faaliyet gösterirken işleme, paketleme tesislerinde binlerce kişi istihdam ediliyor, iç ve dış ticaretinden 300 milyon dolardan fazla gelir elde ediliyor."

İncirin besin değerinin birçok meyve türüne göre yüksek olduğunu ve bunun da talebi arttırdığını ifade eden Tarhan, ABD, Kanada, Meksika ve İsviçre'nin kuru incir, Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere'nin ise sofralık incir ihracatından ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

İncir tarımı koruma altına alınmalı

"İncir tarımının zeytin gibi koruma altına alınması rakipsiz olduğumuz üretim ve ihracatımıza devam etmemizi sağlayacak önemli bir konu" ifadesini kullanan Tarhan, şu görüşlerini paylaştı:

"Üretim ve ihracattaki liderliğimizi sürdürebilmek amacıyla incir üretimine üretici bazında desteğin arttırılması, üretim sahalarımızın korunması, bu sahalarda kalite ve verim açısından iyileştirici uygulamaların çoğaltılması gerekiyor. İncirin koruma altına alınması ve izinsiz olarak ağaç kesimine gidilmemesi, ağaç sayısının arttırılmasının özendirilmesi gibi konularda gerekli tedbirlerin alınması, ayrıca incir yetiştiriciliği yapılan alanların desteklemeye esas arazi kapsamına dahil edilmesi son derece önemli konular."

Dünyada Türkiye'nin ilk akla gelen ürünün inciri olduğunu belirten Tarhan, "incirin turizm elçisi" olarak kabul edilmesini önerisinde bulundu.

Okul raflarında incir olmalı

Türkiye'de kişi başına yıllık kuru incir tüketim miktarının 200-250 gram, taze incir tüketiminin ise 400-600 gram seviyelerinde olduğuna dikkati çeken Bilal Tarhan, besin değeri yönünden zengin olan incirin iç tüketim miktarlarının da mutlaka arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Tarhan, "Gerek incir üreticilerini bilinçlendirmek, gerekse iç piyasadaki incir tüketimini artırmak amacıyla ilkokul düzeyinden başlayarak tanıtım çalışmalarının yapılmalı. Okul kantinlerinde boyalı gıda maddeleri yerine raflarda incirin yer almasını istiyoruz" diye konuştu. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İncir Koruma Altına Alınsın, Üretimi Desteklensin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement