Rusya'nın Geri Çevirdiği Sebzeye Yüzde 40 Zam - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'nın Geri Çevirdiği Sebzeye Yüzde 40 Zam

Rusya kapıları kapadı, sebze-meyve almıyor. "İhracat nedeniyle fiyat artıyor" bahanesi artık geçersiz. Ancak vatandaş ucuzluk beklerken fiyatlar yüzde 40 zamlandı.

06.01.2016 12:59  Güncelleme: 13:02

Rusya'nın Türkiye'den gıda ithalatını yasaklaması, beklendiğinin aksine, Türkiye'de sebze ve meyve fiyatlarını ucuzlatmadı. Rusya'nın yasaklama kararını ilan ettiği 30 Kasım'dan itibaren Türkiye'deki sebze meyve fiyatlarında yüzde 40'a varan oranda artış meydana geldi.

Milliyet gazetesinden Fehim Genç'in haberine göre Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in 30 Kasım'da yaptığı açıklamayla fiilen başlayan ve 1 Ocak'tan itibaren de resmen yürürlüğe konan ithalat yasağı, Türkiye'de sebze ve meyve fiyatlarında beklenen ucuzluğu getirmedi. Aralık ayı başından itibaren Rusya'nın sebze-meyve yüklü TIR'ları geri çevirmeye başlamasıyla kamuoyunda fiyatların düşeceği beklentisi hakim olmuştu.

TIR'LAR DÖNDÜ

Önceki yıllarda fiyat artışlarına gerekçe olarak ileri sürülen, "Rusya'ya ihracat yapılıyor, fiyat o nedenle artıyor" gerekçesinin ortadan kalktığını gören vatandaş filesini daha ucuza doldurmayı beklerken, yüzde 40'a varan fiyat artışıyla şoke oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) her ay açıkladığı üretici-hal-pazar-market fiyatları istatistiklerine göre, gıda fiyatlarına yine zam üstüne zam yağdı. Bir aylık sürede, kabak fiyatı yüzde 37, patlıcan yüzde 26, sivri biber yüzde 16, salatalık yüzde 15, karnabahar fiyatı yüzde 13 yükseldi.

DOMATES YİNE ZİRVEDE

Rusya'ya ihraç edilen gıda maddelerinin başında domates yer alıyor. Türkiye Rusya'ya her yıl ortalama 350 milyon dolarlık domates ihraç ediyor. Yasaktan önce Rusya'ya 2015'in ilk 9 ayında 280 milyon dolarlık domates ihraç edildi. Rusya'nın Türk ürünlerine gümrükleri kapatmasıyla domates ihracatının bıçak gibi kesilmesine rağmen, iç piyasada fiyatları artmaya devam etti. 30 Kasım'da 3.60 TL olan bir kilo domatesin market fiyatı, 5 Ocak'ta ortalama 3.90 TL'ye yükselerek 4 liraya yaklaştı. Domatesin fiyatı bir ayda yüzde 8 oranında artış gösterdi.

PORTAKALA % 7.5 ZAM

Rusya'nın ithalat yasağı koyduğu ürünlerden olan narenciyede fiyat artışı durmadı. Rusya'da giden narenciye TIR'larının geri çevrilmesine rağmen portakal ve mandalina fiyatları, Türkiye marketlerinde artmaya devam etti. 30 Kasım'da markette 2 liraya satılan bir kilo portakalın fiyatı 2.25 TL'ye çıktı. Rusya'ya ihracatı olmamasına rağmen portakal fiyatı bir ayda yüzde 7.5 arttı. Elma fiyatı yüzde 7.6 zamlanarak, 3 liradan 3.25 TL'ye çıktı. 30 Kasım'da 2.10 TL olan mandalinanın fiyatı, bir ayda yüzde 2 zam görerek, 2.15 TL'ye yükseldi.

GIDA KOMİTESİ'NİN KARARI BEKLENİYOR

Sürekli artan gıda fiyatlarının enflasyon hedefini de saptırdığını tespit eden hükümet, fiyatları izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için bir yıl önce Gıda Komitesi'ni kurmuştu.

9 Aralık 2014'te Resmi gazete'de yayımlanan genelgeyle kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşarının başkanlığında, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ile Maliye bakanlıklarının müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı'ndan oluşuyor.

Komite, dağıtım zincirindeki yapısal sorunları, üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki ilişkiyi ve fiyatlardaki dalgalanmaların boyutunu takip etmek ve gereken önlemleri hükümete iletmekle görevli. Piyasayı disipline etmesi beklenen komitenin, ihracat olmamasına karşın fiyatların zamlanmasına karşı karşı alacağı kararlar merakla bekleniyor.

'SUİSTİMAL EDİLİYOR'

Şemsi Bayraktar TZOB Genel Başkanı
"Rusya'nın ambargo kararı bazı çevreler tarafından suiistimal ediliyor. Ambargo nedeniyle üretici fiyatları düşerken, marketteki fiyatlar ise kat kat arttı. Üreticide, 50 kuruş olan portakal markette 2.24 TL, 96 kuruş olan elma 3.24 TL, 66 kuruş olan mandalina 2.15 TL'ye satılıyor. Üretici ile market arasındaki fiyat farkı, portakalda yüzde 347, maydanozda yüzde 316, patateste yüzde 287, elmada yüzde 236, havuçta yüzde 231, mandalinada yüzde 225 oldu."

'ÇARPIK DÜZEN VAR'

İbrahim Yetkin TZD Genel Başkanı
"Türkiye'de sebze meyvenin tüketiciye sunulmasında çarpık bir düzen var. Bu düzen devam ettiği sürece fiyatlar düşmez. Bu yapısal bir sorun. Bu nedenle üreticinin satış fiyatı ile tüketicinin satın aldığı fiyat arasında yüzde 400 fark oluşuyor. Kazanan sadece aracı kesimler oluyor. Yılda 50 milyon ton sebze meyve üretiliyor. Buna rağmen fiyatlar sürekli artıyor. Gıdadaki fiyat sorunu çözümlenmeden Türkiye'de enflasyon sorunu çözümlenemez."

PAZARIN YARISI BÜYÜK MARKETLERİN ELİNDE

Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu Burhan Er ise, konuya ilişkin şunları söyledi: "Fiyat artışları sebzede söz konusu. Narenciyede bir fiyat artışı yok. En azında hallerde bunun böyle olduğunu söyleyebilirim. Sebzedeki artışın nedeni ise ürün azlığı. Mal serada. Ve şu sıralar havalar da yağışlı olduğu için üretici malı çıkaramıyor. Bu da fiyat artışına yol açıyor. Öte yandan, Rusya'nın uyguladığı bir ambargo var bazı ürünlere. Ancak, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Rusya'ya mal gönderilmeye devam ediyor" dedi. Burhan Er, sebze meyve piyasasında büyük market zincirlerinin pazarın yüzde 50'sini ellerinde tuttuklarını belirterek "Pazarın yarısı bu marketlerin elinde. Kalan kısmı ise, manav, küçük marketler, ve pazarcı esnafının elinde. Dolayısı ile büyük marketler piyasayı istedikleri gibi yönlendirebiliyor. Bu marketlerin depolama imkanları ve mali güçleri de olduğu için istedikleri zaman istedikleri kadar malı alıp stoklayabiliyor" dedi. (Kaynak:Milliyet)


Rusya\'nın Geri Çevirdiği Sebzeye Yüzde 40 Zam

Son Dakika Ekonomi Rusya'nın Geri Çevirdiği Sebzeye Yüzde 40 Zam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (51)

  • Obama: Amerikada yasiyorum burda dana etinin kilosu 7 dolar benzin 1 galon(4 litre) 3 dolar araba desen yeni wolkswagen ler 13 bin dolardan satisa cikiyor burda bir seye zam gelse millet sokaga dokuluyor Turkiyede piyasa meyve sebzeden gecilmiyor urunlere zam geliyor butun mikroekonomik kurallara aykiri olarak millet sesini cikarmiyor demek dandik ulkeyle gelismis ulke arasindaki insan zihniyeti farki boyle oluyor. 16 0 Yanıtla
  • BETER OLUN: beter olsunlar, rusya dahil hiçbir yere satamasınlar.bunların fiyat düşmesin diye malları denize döktüğünü de biliriz biz.BETER OLUN 13 0 Yanıtla
  • hasan: düşmesi gereken sebze meyve git gide pahalanıyor bizlerde böyle bir anlayış var çöpe atarız hama halka ucuz vermeyiz yazıklar olsun 13 0 Yanıtla
  • .: akkoyunlarda para coook onların umrundamı 9 3 Yanıtla
  • cano: iddasına varım rusya sebze meyveyi bizden daha ucuza yiyor 11 1 Yanıtla
    trabzonn: zatenn öylee iddaya girmeye gerek yokki aynı tarladan çıkan ürünün yarısını rusyaya yarısınıda türkiye pazarına sürüyolar türkiye 5 liraya yerken aynı ürünü rusya 2.5 liraya yiyo yıllardırr bunun sorumlusuda rusya degill türkiyeyi yönetenler 4 1
  • birazmantik: her zaman akp yi suclayan muhalefet zihniyetler bu yukselis acaba her kış mevsiminde yasanan olagan artıs zaten.. her yil bunlar olurken bu yil mazaret hukumet mi oldu 1 10 Yanıtla
    Gerçek: İşine bak.oku biraz.bunun siyasetle alakası yok. Bu ticaret değil bu yahudi anlayışı olunca kışda yazda farketmez.kanı bozuklar onu okyanus a döker yine Müslümana vermezler.adınada üretim,kış,kriz...derler aynı senin dediğin gibi 3 2
  • adanali soner: koyunlar beter olun 7 3 Yanıtla
  • ak umut : onlar konusur ak parti yapar 0 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement