Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock - Son Dakika
Emlak

Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock

Moğolistan\'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock

17.01.2018 20:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uçsuz bucaksız Moğolistan bozkırının ortasında yükselen bir garip kaya. İnsanların antik çağlardan itibaren çeşitli hislerle üzerine bir şeyler karaladıkları devasa bir granit kütlesi… Sıkı durun, Battsengel bölgesinde bulunan Taikhar Rock sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Geçmişten Bugüne Eskimeyen Bir Gelenek

Kilometrelerce uzanan geniş ve düz bir arazide ilerlerken aniden karşınıza, etrafını saran coğrafyayla bütünüyle uyumsuz eğri büğrü bir yapı çıkıyor. Aslında 20 metre yüksekliğe sahip söz konusu granit bloğun en dikkat çekici özelliği şeklinden ziyade insanların ona yükledikleri anlam. Kayanın yüzeyinde 150 farklı yazı bulunuyor. Kargacık burgacık yazılmış sözcükler kayayı tepeden tırnağa kaplıyor ve yazılar son 1500 yılı kapsıyor. En eskisi M.S. 6. asra dayanan karalamalar genellikle Türk dillerinde kaleme alınmış. Kayanın üzerinde Moğolca, Tibetçe ve Çince gibi farklı dillerde de sözcükler mevcut. Yazıtlar gösteriyor ki Taikhar Rock ve çevresi son 1500 yıldan fazla zamandır insanlar için önemli bir merkez konumunda.

Taikhar kayasının üzerine yazı yazma işi 600'lü yıllardan bugünlere kadar devam eden bir gelenek halini almış durumda. Her ne kadar yakın geçmişte not düşülen mesajlar genellikle politik sloganları ya da sonsuzluğun vurgulandığı ilan-ı aşkları içerse de yine de ortaya çıkan sonuç, tarihin akışında önemli bir eser olma niteliği taşıyor.

Ayrıca Taikhar Rock'ın en tepesinde bulunan kutsal taş yığını da yine bu bölgenin dinsel bakımdan önemini vurgulamak amacıyla insanlar tarafından oraya yerleştirilmiş.

Taikhar'ın Sırrı

Peki ama bozkırın ortasında sıra dışı bir biçimde yükselen bu kayanın var olma sebebi ne? Aslında bu konuda ortaya atılan iki farklı ve birbiriyle hiç alakası olmayan bir açıklama bulunuyor. Bunlardan biri son derece mistik bir hikayeye dayanırken diğeri kafi miktarda bilimsellik içeriyor.

İnanışlardan ilkine göre çok eski zamanlarda yaşayan Bukhbilgt isimli bir dev, bugün Taikhar Rock olarak bilinen bu devasa granit bloğunu yerde bir delik açmak için kullanmış. Devin bu hareketinin altında yatan sebep ise o noktayı kendine mesken tutan yine devasa boyutlara sahip bir yılanın varlığı imiş. İkinci ve Taikhar Rock'ın ortaya çıkmasına dair çok daha akla yatan bir başka olasılık ise bölge yakınında bulunan nehirle alakalı. Tahminlere göre nehir zamanla granit dağları aşındırıyor ve milyonlarca yıl içinde bölgenin sular altında kalmasına sebep oluyor. Böylece ortaya Taikhar Rock gibi bir doğal tarihi eser çıkıyor.

Eğer yolunuz Moğolistan'a düşerse bu gizemli kayayı ziyaret etmeyi ve insanoğlunun tarihteki yolculuğuna bir de Taikhar Rock aracılığı ile şahitlik etmeyi unutmayın.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement