100. Yılında Türk ve Dünya Tarihinde Sarıkamış Harekatı'nın Yeri" Paneli - Son Dakika
Güncel

100. Yılında Türk ve Dünya Tarihinde Sarıkamış Harekatı'nın Yeri" Paneli

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGÜ) Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, "100. Yılında Türk ve Dünya Tarihinde Sarıkamış Harekatı'nın Yeri" konulu panel gerçekleştirdi.

16.12.2015 18:00

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGÜ) Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, "100. Yılında Türk ve Dünya Tarihinde Sarıkamış Harekatı'nın Yeri" konulu panel gerçekleştirdi.

MSGÜ Bomonti Kampüsü'ndeki panelde Prof. Dr. Bingür Sönmez, Türk tarihi açısından en dramatik olaylarından biri olan Sarıkamış Harekatı'na dair değerlendirmelerde bulundu.

Sönmez, Sarıkamış'ta Osmanlının hüküm sürdüğü tüm coğrafyalardan binlerce Mehmetçiğin savaşa katılarak şehit düştüğünü belirtti.

Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerlerin "tek kurşun atmadan" yaşamlarını yitirdikleri iddiasına tepki gösteren Sönmez, "Sarıkamış Harekatı'nın 90. yıl anma törenlerine kadar bir gecede tek kurşun atmadan donarak, titreyerek yaşamını yitiren zavallılar gibi gösterilen bu Mehmetçikler, birer kahramandır. Savaş 15 gün, 15 gece sürmüştür, göğüs göğüse, süngü süngüye savaşlar olmuştur fakat tabiata karşı mücadele etmek mümkün olmamıştır" ifadelerini kullandı.

Sönmez, Sarıkamış Harekatı'na deniz yoluyla destek götüren iki alay asker, ordunun kışlık giyim ihtiyacı, haritalar, keşif için kullanılması düşünülen iki tayyare, bir tayyare bölüğü, üç pilot ve Kafkasya'da isyan çıkartacak Çerkez reislerini taşıyan üç geminin Rus donanması tarafından batırılmasına ve bu durumunun Sarıkamış'a giden yardımlarda aksamaya neden olduğuna dikkati çekti.

Sarıkamış Şehitleri'nin, harekatın 100. yılı münasebetiyle tüm ülkede yaz, kış yürüyüş etkinlikleriyle anılacağını belirten Sönmez, "Ayağınıza sıcak bir ayakkabı, sırtınıza kalın bir palto, sofranıza bir tas sıcak çorba aldığınız zaman lütfen Sarıkamış şehitlerini hatırlayınız" diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez'e, konuşmasının ardından teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100. Yılında Türk ve Dünya Tarihinde Sarıkamış Harekatı'nın Yeri' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement