Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi - Son Dakika
Güncel

Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantının düzenlendiği salon detay görüntüler Toplantı öncesi tanıtım filmi gösterimi Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş'ın konuşması Ceyhan Havzası taşkın yönetim planının hazırlanması projesi Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Akbaş: "2013'de başladığımız havza ölçeğinde taşkın yönetim planları çalışmalarını ülke genelindeki tüm havzalara yayarak, 25 havzanın yönetim planlarının tamamını 2021 yılına kadar tamamlamayı hedefledik" "Türkiye de iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında gözüküyor.

15.02.2016 17:44

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantının düzenlendiği salon detay görüntüler

Toplantı öncesi tanıtım filmi gösterimi

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş'ın konuşması Ceyhan Havzası taşkın yönetim planının hazırlanması projesi

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Akbaş:

"2013'de başladığımız havza ölçeğinde taşkın yönetim planları çalışmalarını ülke genelindeki tüm havzalara yayarak, 25 havzanın yönetim planlarının tamamını 2021 yılına kadar tamamlamayı hedefledik"

"Türkiye de iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında gözüküyor. Hatta bilimsel çalışmalar en fazla etkilenecek ilk üç ülke arasında olduğunu gösteriyor"

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, havza ölçeğinde taşkın yönetim planları çalışmalarını ülke genelindeki tüm havzalara yayarak, 25 havzanın yönetim planlarının tamamını 2021 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklediklerini bildirdi.

Orman ve Su İşleri· Bakanlığınca Ceyhan Havzası için taşkın yönetim planı tanıtımı için bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Akbaş, Türkiye'de su yönetiminde yetki ve sorumluluk sahibi 7 bakanlık, 15 kurum kuruluş ile 30'a yakın mevzuat bulunduğunu anımsattı.

Akbaş, yaşanan karışıklığın önüne geçmek, ulusal ve uluslararası düzeyde su yönetiminde koordinasyon sağlamak, suyun havza bazında yönetimiyle ilgili çalışmalar yapmak, mevzuatların AB'ye uyumunu koordine etmek amacıyla 2011'de Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de artık suya havza bazında yönetim anlayışı getirildiğini ifade eden Akbaş, şunları belirtti:

"Suyun kalite ve miktar olarak daha verimli yönetilmesi için tüm havzalarımızda havza koruma eylem planlarını hazırladık. Türkiye'de 25 havzanın hepsinin eylem planını tamamladık. Bu planlarda su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi için kısa, orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirler, kurumların görev ve sorumlulukları, öncelik sıralaması ve iş planları yapıldı. Bugüne kadar suya yaklaşımımız daha çok miktar boyutu itibariyleydi. Artık suyu havza bazında değerlendirdiğimiz gibi çalışmalarımıza kalite boyutunu da kazandırmış bulunuyoruz."

Taşkınların yönetimi

Akbaş, taşkınların etkin bir şekilde yönetilmesinin daha önemli hale geldiğini anlatarak, taşkınlarla ilgili günü kurtarıcı önlemler almak ya da lokal çözümler bulmak yerine kalıcı, sürdürülebilir ve tüm aktörleri içeren bir taşkın yönetim planı hazırlanmasının önemine inandıklarını ifade etti. Akbaş, şöyle dedi:

"Bu kapsamda çalışmalarımız ulusal taşkın yönetimi anlayışıyla, nehir havzaları ölçeğinde, birbirini tamamlayan yapısal ve yapısal olmayan tedbirleri bir arada değerlendirilerek olası kayıpları en aza indirmeyi hedefleyerek ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdümlü bir program çerçevesinde belirlemeye yönelik gerçekleştirilmektedir. 2013'de başladığımız havza ölçeğinde taşkın yönetim planları çalışmalarını ülke genelindeki tüm havzalara yayarak, 25 havzanın yönetim planlarının tamamını 2021 yılına kadar tamamlamayı hedefledik. Bu yönetim planlarıyla, muhtemel risklerin ve bu risklerden kaynaklanan olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla taşkın öncesi, esnası ve sonrasında yapılacak çalışmalara yönelik tedbirler belirlenmektedir."

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının tamamlandığını, Antalya'nın da bu yılın haziran ayında sona ereceğini aktaran Akbaş, 2015 sonunda başlanan Sakarya, Susurluk ve Ceyhan havzaları planlarının 2018 yılı sonunda bitirileceğini, bu yıl da 4 havzada taşkın yönetim planının ihale edileceğini belirtti.

İklim değişikliği

Akbaş, peş peşe sağanak ve uzun süren hafif yağışlarla oluşan taşkınların ciddi kayıplara yol açtığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye de iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında gözüküyor. Hatta bilimsel çalışmalar en fazla etkilenecek ilk üç ülke arasında olduğunu gösteriyor. Özellikle güney bölgelerimizde yağışların azalacağı, kuzey bölgelerimizde artacağına dair tahminler bulunmakta. Bazı bölgelerde yağış miktarının 2040-2050'li yıllarda yüzde 10-15 artacağı, devamlı ve şiddetli yağışların olacağı tahmin edilmekte. İklimin değişmesiyle yağışların şekli ve şiddeti de değişiyor. 30 günde yağması gereken yağış bir günde veya 2-3 saatin içinde gelebiliyor. Dolayısıyla aynı miktarda yağış almış olsa bile bunun, özellikle taşkın gibi farklı boyutları oluyor."

Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planı kapsamında taşkın ön risk değerlendirmesi, taşkın tehlike haritalarının oluşturulması çalışmaları gerçekleştirilecek.

Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement