Deniz Baykal: Tarım Sigortası Sistemi İşlemiyor - Son Dakika
Güncel

Deniz Baykal: Tarım Sigortası Sistemi İşlemiyor

Deniz Baykal: Tarım Sigortası Sistemi İşlemiyor

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde fırtına ve yağmur nedeniyle zarar gören alanları inceleyen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, tarım sigortası sisteminin işlemediğini, sistemin yeniden gözden geçirilerek aksaklıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

15.01.2015 17:01

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde fırtına ve yağmur nedeniyle zarar gören alanları inceleyen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, tarım sigortası sisteminin işlemediğini, sistemin yeniden gözden geçirilerek aksaklıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, fırtına ve şiddetli yağmurda zarar gören tarım alanlarını incelemek üzere Kumluca'ya geldi. Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Arif Bulut ve Gürkut Acar, İl Başkanı Cavit Arı ve İlçe Başkanı Nail Kamacı'nın eşlik ettiği Deniz Baykal, Adrasan, Mavikent, Beykonak ve Göksu mahallerinde incelemelerde bulundu. Tarım alanları zarar gören üretici ve esnafa 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan Deniz Baykal, Kumluca Belediyesi'ne geçerek AK Partili Başkan Hüsamettin Çetinkaya'yı makamında ziyaret etti.

Kumluca Belediyesi'nin afetle ilgili gereken çalışmayı yaptığını söyleyen Deniz Baykal, Başkan Çetinkaya'ya da 'geçmiş olsun' dileğini iletti. Gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü kaydeden Baykal, üreticinin büyük zarara uğradığını vurguladı.

'ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 85'İ KAYITLI DEĞİL'

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan'ı da makamında ziyaret eden Baykal, şöyle konuştu:

"Ülkemizde maalesef tarım sigortasında istenilen sonuca ulaşılamadığını görüyoruz. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kredi kullanan çiftçilere tarım sigortası zorunluluğu getirilmesine rağmen, 2015 yılı itibariyle Antalya'da yüzde 7'si, Kumluca'da ise Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 16 bin çiftçiden ancak yüzde 15'i sigorta yaptırmış. İlçemizdeki çiftçilerin yaklaşık yüzde 85'inin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmadığı düşünüldüğünde, durumun vahameti ortadadır. Sigorta yaptıran çiftçilerimizin de çok büyük bir bölümü Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi çeken çiftçilerimizdir. Bu veriler tarım sigortası sisteminin işlemediğinin bir göstergesidir. Bu nedenle tarım sigortası sistemi yeniden gözden geçirilerek, aksaklıkları giderilmelidir."

'MALİ KAYNAK OLUŞTURULMALI'

Deniz Baykal ve beraberindeki heyet daha sonra Kumluca ile benzer durumda olan Finike'ye geçti. İlçe Başkanı Okan Tanır ve partililerle görüşen Deniz Baykal, bölge çiftçisinin zarar görmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Son yıllarda daha sık görülen aşırı yağış, hortum, sel ve don felaketlerinden birinin daha yaşandığını söyleyen Baykal, "Bu tür hadiselerde zararın en asgari seviyede olması için devletin önlemler alması gerekiyor. DSİ'nin dere yatakları ve kesiklerin düzenlenmesi konularında çalışmalar yapması gerekiyor. Çiftçilerimizin zarar tespitlerinin iyi yapılabilmesi ve ciddi mali kaynaklar oluşturulması lazım" dedi.

'10 BİN DÖNÜMDE ZARAR VAR'

Deniz Baykal buradan Finike Ziraat Odası'na geçerek Başkan Halil Sarıçobanoğlu'dan bilgi aldı. Ziyarete Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı da katıldı. Ziraat Odası Başkanı Sarıçobanoğlu, tahmini 10 bin dönüm alanda zarar olduğunu kaydederken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı çalışmalar neticesinde gerçek zararın ortaya çıkacağını vurguladı. - Finikeantalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Deniz Baykal: Tarım Sigortası Sistemi İşlemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement