Engelliler Haftası - Son Dakika
Güncel

Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

Zonguldak'ta Engelliler Haftası dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

10.05.2019 16:02

Zonguldak'ta Engelliler Haftası dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

Zonguldak Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesince organize edilen etkinlik kapsamında, Madenci Anıtı önünde toplanan engelli vatandaşlar, valilik binasına kadar yürüdü.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Akgül, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin daha sonra beraberindekilerle Vali Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti.

Bektaş, ziyarette yaptığı konuşmada, Zonguldak'ın dezavantajlı kesimlerin gerek örgütlenmesi, gerekse aktivite ve üretkenliğin sağlanması açısından verimli bir il olduğunu söyledi.

Kentte örgütlü yapının fazla olduğunu ifade eden Bektaş, şöyle konuştu:

"Örgütlü ve herkes hakkını sonuna kadar savunuyor. Bu da engelliler adına iyi bir şey. Toplumun yüzde 12'si engelli oldu ama eskiden yüzde 8 civarlarındaydı. Giderek engelli oranı artıyor. Engelliler dezavantajlı kesimler ve pozitif ayrımcılığı hak ediyorlar. Bu kapsamda onlara bir miktar pozitif ayrımcılık da yapılıyor. Ülkemiz son yıllarda bu konuda kurumsal kapasitesini, sistemini, mekanizmasını ve mevzuatını da geliştirdi. Eskiden hep gizlemeye çalıştığımız engellilik olayını normal olması gerektiği şekilde hep birlikte omuzlamak zorundayız. Ülkemizde birçok gelişmiş ülkelerde olmayan şeyler oldu. Bu anlamda biz ülkemizle ve devletimizle gururluyuz. Yapanlara, emek verenlere ve katkısı olanlara teşekkür borçluyuz."

Erdoğan Bektaş, engellilik oranlarının artmasının sebepleri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu konuda en önemli sebeplerden birinin sezaryenle doğum gösteriliyor. Bu konuda da bir algının oluşturulması lazım. Hem talep açısından hem de hizmet sunumu açısından bu oranların düşürülmesi gerekir. Türkiye ortalaması yüzde 46, Amerika ortalaması yüzde 15, İngiltere ortalaması yüzde 13. Bizde yüzde 46 ve İngiltere'de yüzde 13, Bunu daha aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Zorunlu tıbbi hallerde sezaryen gerekiyorsa yapılacak ama bunu bir fantezi olarak rahat doğum olsun diye yaptığınızda öbür tarafa böyle yansıyor. Bu konu çok önemli ve toplumda farkındalığın gelişmesi lazım."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engelliler Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement