Filistinli Üreticilerin Umudu, "Meçhul Hurma" - Son Dakika
Güncel

Filistinli Üreticilerin Umudu, "Meçhul Hurma"

Filistinli Üreticilerin Umudu, "Meçhul Hurma"

Eriha Hurma Üreticileri Derneği Başkanı Casir: "Kaliteli hurma üretimi, özellikle de 'Meçhul' türü yeni olmasına rağmen Filistin için umut verici" "Bu yıl 4 bin ton elde edildi, rekolteyi artırmayı planlıyoruz" Hurma üreticisi İsavi: "Üretimimizi artırarak özellikle Türkiye pazarına girmek.

30.09.2014 12:52

Batı Şeria'nın Ürdün sınırında yer alan bölgedeki Filistinli hurma üreticileri, İsrail'in engellemelerine rağmen "Meçhul" adıyla bilinen hurmadan daha fazla gelir elde etmeyi planlıyor.

Eriha Hurma Üreticileri Derneği Başkanı Me'mun el-Casir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin topraklarında yetişen "Meçhul hurması"nın bölgenin en önemli gelir kaynaklarından birini olduğunu ifade etti.

Söz konusu hurmayı "Filistin'in beklenen petrolü" şeklinde nitelendiren Casir, "Kaliteli hurma üretimi, özellikle de 'Meçhul' türü yeni olmasına rağmen Filistin için umut verici" dedi.

Hurma ihracatında gelecek yıllarda atağa geçmeyi planladıklarını anlatan Casir, "Filistin'de bu yıl 4 bin ton elde edildi, rekolteyi artırmayı planlıyoruz. 7 yıl sonra yıllık 20 bin ton 'Meçhul hurması' elde etmeyi umuyoruz" diye konuştu.

Söz konusu hurma türünün piyasada kilosunun 5 dolardan satıldığını aktaran Casir, Türkiye pazarını değerlendirebileceklerini ancak ürünün daha çok yerel pazarda tükendiği için Türkiye'ye yalnızca 800 ton ihraç edildiğini belirtti. Casir, gümrük muafiyetinin de üreticilerin işini kolaylaştırdığını dile getirdi.

"Ürünlerimizi Türkiye pazarında satmak istiyoruz"

Bölgede hurma bahçesi bulunan Naim el-İsavi, her geçen yıl daha yüksek rekolte elde etmek için büyük çaba sarf ettiğini ifade etti. Bahçesinde 10 bin hurma ağacı bulunduğunu bunların her birinden yılda 30-40 kilogram ürün elde ettiğini kaydeden İsavi, hedefinin dış pazarlara açılmak olduğunu söyledi.

Filistinli çiftçilerin, ürünlerini Türkiye pazarında satmak istediğini dile getiren İsavi, "Üretimimizi artırarak özellikle Türkiye pazarında satmak istiyoruz. Çünkü tam gümrük muafiyeti uygulanıyor" dedi.

Hurma ağacının 7 yaşına geldiğinde 80 ila 100 kilogram arasında ürün verebildiğini belirten İsavi, şunları kaydetti:

"Bu yılki hasat sezonu sona ermek üzere. Yeni arazilere ekim yaptığımız takdirde ürünleri artırma imkanımız var. Ancak, hurma sektörünün karşılaştığı birçok sorun söz konusu. Bunların başında yeterli miktarda su bulamamak ve fazla ürünleri saklayacak soğuk depo imkanına sahip olamamak geliyor."

Batı Şeria'nın Ürdün sınırında yer alan bölge, ürün yetiştirme açısından en verimli topraklara sahip ancak İsrail, yüzde 90'ını işgal ettiği toprakları askeri bölge şeklinde değerlendirip, Filistinlilerin ekim alanlarına kısıtlıyor. - Ramallah

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinli Üreticilerin Umudu, 'Meçhul Hurma' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement