Her 10 Başvurudan 9'U Tüketici Lehine Sonuçlanıyor - Son Dakika
Güncel

Her 10 Başvurudan 9'U Tüketici Lehine Sonuçlanıyor

Yargıtay'ın verdiği emsal kararlar ve yeni Tüketici Kanunu ile birlikte tüketici mahkemelerine açılan dava sayıları geçmiş yıllara oranla büyük bir artış gösterdi.

28.10.2014 11:53

Açılan dava sayısı 2003-2013 yılları arasında 21 kat arttı. Avukat Cevat Kazma, tüketici mahkemelerine yapılan başvuruların %90, tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların %93 oranında tüketici lehine sonuçlandığını belirtti.

Yürürlüğe giren tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve Yargıtay'ın emsal nitelikteki kararları tüketici mahkemelerindeki yoğunluğu arttırdı. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2003'te tüketici mahkemelerine 6 bin 358 dava açılırken bu rakam 2012 yılında 54 bin 571'e ulaştı. En fazla artış ise 137 bin 42 dava ile 2013 yılında yaşandı.

Başvuruların büyük bölümünü kredi kartları, tüketici kredileri, bankaların faiz dışı ücret ve komisyon bedelleri ile ilgili konular oluşturuyor. Tüketici mahkemelerine yapılan her 10 başvurudan 9'u tüketici lehine sonuçlanıyor.

Konu hakkında görüşlerini dile getiren Avukat Cevat Kazma, 2012-2013 yılları arasında görülen artış nedeninin dosya masraflarının iadesine ilişkin davalar olduğunu belirtti. Bilinçli olan her tüketicinin hakkını aramasının gerekli olduğunu vurgulayan Kazma, "Tüketiciler haklarını arama konusunda her geçen gün daha da bilinçleniyor. Bu durum yargıya olan güveni de sağlamlaştırıyor. Tüketiciler haklarını aradıkça piyasadaki ürün ve hizmet kalitesi de arttıracaktır" diye konuştu.

"Bankaların kurduğu hakem heyetleri tarafsızlıktan uzak"

Türkiye Bankalar Birliği, tüketici mahkemelerindeki ve hakem heyetlerindeki yoğunluğu göz önünde bulundurarak kendi hakem heyetlerini kurmaya başladı. Ancak bu hakem heyetine yapılan başvuruların yalnızca %10'u tüketici lehine sonuçlandı. Söz konusu heyetin bankaları çatısı altında toplayan bir kuruma bağlı olduğu için tarafsızlıktan uzak olduğu söyleyen Avukat Cevat Kazma, vatandaşların, tarafsız olan Tüketici Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmasının daha doğru olacağı uyarısında bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Her 10 Başvurudan 9'U Tüketici Lehine Sonuçlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement