Kars Aşıklar Bayramı Başladı Aşıklar Bayramı Başladı - Son Dakika
Güncel

Kars Aşıklar Bayramı Başladı Aşıklar Bayramı Başladı

Kars Aşıklar Bayramı Başladı Aşıklar Bayramı Başladı

Kars'ta bu yıl 8'incisi düzenlenen, 'Uluslararası Kras Aşıklar Bayramı' merhum Murat Çobanoğlu'nun kabrinin ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü ile başladı.

22.02.2013 20:31

Kars'ta bu yıl 8'incisi düzenlenen, 'Uluslararası Kras Aşıklar Bayramı' merhum Murat Çobanoğlu'nun kabrinin ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü ile başladı.

Sazın ve Sözün Ustalarını Buluşturuyoruz sloganı ile yola çıkilen Aşıklar Bayramı'na 8 ülkeden ve Türkiye'nin 81 ilinden yaklaşık 200 aşık katıldı. Sabah saatlerinde başlayan tören ilk olarak Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş ve aşıklar, Karslı aşık merhum Murat Çobanoğlu'nun kabrini ziyaret etti. Çobanoğlu'nun mezarı başında dua okuyan ozanlar, yanlarında getirdikleri sazın teline bu kez onun için vurarak üzüntülerini dile getirdi.

Kabristanda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Murat Çobanoğlu bu sanatın ileriye taşınmasında birçok insanın yetişmesine öncülük etmiştir. Yurt dışı ve yurt içinden gelen sazın ve sözün değerli üstatlarına hoş geldiniz diyorum. Bilindiği üzere kültürleri belirleyen bir takım öğeler vardır. bunlardan birisi de aşıklık geleneğidir. Aşıklık geleneği kültürün temel taşlarından birisidir. Sazın ve sözün üstatları da sazın, sözün mimarlarıdır. Yaşadıkları toplumların değerleriyle üzülen, onların sevinçleriyle neşelenen bir yapıları vardır. Rahmetli Çobanoğlu da sazın ve sözün üstatlarından birisiydi, bu geleneğin, bu sanatın gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Bizler de mezarı başında kendisini anıyor, Allah'tan rahmet diliyoruz dedi.

Kabri başında Murat Çobanoğlu'nu ziyaret eden Aşık Yener Yılmazoğlu da Çobanoğlu'nun da en büyük isteğinin bu bayramı Kars'ta düzenlemek olduğuna dikkat çekerek, 'Murat Çobanoğlu'nun en büyük isteği Konya Aşıklar Bayramı'nı Kars'a getirmekti. Bu bayram 4 yıl Kars'ta onunla birlikte yaşadı. Şimdi bu bayram daha fazla genişletilerek bugün 8'incisi düzenlendi. Bizler de bütün dostlarımızla birlikte buradayız. Kültürün temel taşı olan aşıklık kültürünü Serhat Kars'ta, bu karlar, buzlar diyarında sıcacık insanlarıyla Türkiye'ye tanıtacağız. Belediye Başkanımıza da bu organizasyon için bizleri misafir ettiği için teşekkür ediyor, başta Murat Çobanoğlu olmak üzere bütün merhum üstatlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz diye konuştu.

Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Erzurumlu Aşık İhsan Yavuzer ise şunları söyledi

'Bugün hepimiz onun için buradayız. O her zaman kalbimizde, gönlümüzden hiç çıkmayacak. Şunu da istiyorum ki Murat Çobanoğlu'na değer verdiğimiz gibi bütün aşıklarımıza değer verelim. Reyhani, Mevlit İhsani, Sümmani, Şinni Baba gibi dünyadan göçmüş birçok aşığımızı da unutmamamız gerektiğinin hatırlatmasını yapmak istiyorum.

Murat Çobanoğlu'nun heykeli önünde toplanan yüzlerce aşık hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kar yığınları arasında Mesut Yılmaz Parkı'nda objektiflere poz verdiler. Ardından da batıda yaşan Karslı ve Erzurumlu aşıklar özledikleri kar yığınlarına uzanarak türküler söyledi.

Protokol ve aşıklar daha sonra kortej eşliğinde yürüyüşe katılarak davullu zurnalı gösteri yaptılar. Faikbey, Kazımpaşa caddelerinden yürüyerek Cuma Namazı için Evliya Camii'ne giden aşıklar yürüyüş sırasında da bol bol değişler söyledi.

AKP Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da kortejde aşıklara eşlik etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kars Aşıklar Bayramı Başladı Aşıklar Bayramı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement