SSM'nin Yeni Sergisi - Son Dakika
Güncel

SSM'nin Yeni Sergisi

SSM\'nin Yeni Sergisi

SSM'nin oryantalizmin1001 yüzünü mercek altına aldığı yeni sergisinin konaklama sponsoru The Grand Tarabya oldu.

03.05.2013 17:03

"Oryantalizmin 1001 Yüzü"nün Konaklama Sponsoru The Grand Tarabya Oldu

Sanatseverlerin ziyaretine açılan sergi, oryantalizmin boyutunun değiştiği 19. yüzyıla odaklanırken, "Oryantalizm" yaklaşımı; bilim, sanat, moda, mimari gibi farklı alanlar üzerinden irdeleniyor. Sergi, oryantalizmin bilim dünyası üzerindeki etkisinden Doğu'nun stili ve zengin kumaşlarından etkilenen Batı modasına, Batı mimarisindeki Doğu etkisinden arkeolojideki yansımalarına kadar pek çok konuya ışık tutuyor. Resim, arkeolojik buluntu, sahne kostümü, "Şarkiyat" konulu kitaplar ve fotoğrafların yer aldığı sergi kapsamında, oryantalizmin çeşitli açılardan inceleneceği seminer dizileri, film gösterimleri ve çocuk atölyeleride düzenleniyor.

Oryantalizmin 1001 Yüzü sergisi, The Grand Tarabya'nın konaklama desteğiyle gerçekleşiyor. Konu hakkında bilgi veren The Grand Tarabya Genel Müdürü Bora Göymen"The Grand Tarabya olarak SSM ile işbirliğinde kültür ve sanata destek vermekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Otelimizin yerinde 19.yüzyılda bulunan ve İstanbul'un en önemli yapılarından biri olan Mıgırdiç Tokatlıyan Oteli'nin,Oryantalizm akımının İstanbul odaklı yayılımına da bir anlamda katkıda bulunmuş olması, mirasımızı serginin temasıyla bağdaştırıyor. Serginin seyahat bölümündeki Tokatlıyan Oteli'nin resmi de bize bu akımdaki yerimizi hatırlatıyor. " dedi.

Oryantalizme, Napolyon Bonapart'ın 1798'de gerçekleştirdiği Mısır seferi sonrasında Avrupa'da Doğu'ya ilgi ve merakın arttığı bir dönem çerçevesinde çok yönlü bir bakış açısıyla yaklaşan Oryantalizmin 1001 Yüzü sergisi, aynı zamanda Batı ile Doğu arasındaki etkileşimleri ve yakın dönemdeki tartışmaları da dikkate alıyor. İçeriği dolayısıyla Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden, uzman akademik bir kadrodan oluşan bilimsel danışma komitesinin desteğiyle hazırlanan sergi, bu sayede Oryantalizm kavramını,sadece Batılı merkez tarafından kontrol edilen tek taraflı bir söylem olmaktan çıkarıp, farklı alanlara yansımaları ve etkileri ile geniş bir yelpazede ele alıyor.

Serginin açılışını takiben iki gün boyunca düzenlenen konferans programı kapsamında serginin bilimsel danışma komitesinde de yer alan profesörler, oryantalizmi mimari,müzik, sinema ve resim gibi alanlar üzerinden kimi zaman disiplinler arası karşılaştırmalı olarak anlatacak. 11 Ağustos'a kadar SSM'de ziyaret edilebilecek sergi süresince, konferans programları, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Bağdat Hırsızı, Binbir Gece gibi filmlerin gösterimleri, çocuk veyetişkin eğitimleri gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SSM'nin Yeni Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement