Tayland'da Anayasa Tasarısı Referanduma Götürülüyor - Son Dakika
Güncel

Tayland'da Anayasa Tasarısı Referanduma Götürülüyor

Tayland'da cunta yönetimi, ülkede yaygın biçimde eleştirilen anayasa tasarısını referanduma götürme kararı aldı.

19.05.2015 18:20

Tayland'da cunta yönetimi, ülkede yaygın biçimde eleştirilen anayasa tasarısını referanduma götürme kararı aldı.

Cunta yönetimi, üyelerini ordunun belirlediği komite tarafından yazılan anayasa tasarısının, halk tarafından kabul görüp görmeyeceğinin belirlenmesi için referanduma götürülmesini onayladı.

Referandum kararı, Cunta yönetiminin lideri ve Başbakanı Prayuth Çan-oça ile askeri yönetimin yaptığı toplantı sırasında alındı.

Karar, Tayland'da geçen yıl yapılan darbe sonrası için planlanan ilk genel seçimlerin 2016 yılı ağustos ayına ertelenmesi anlamına geliyor.

prachamati.org adresli internet sitesinde dün yayınlanan bir anket, katılımcıların yüzde 93,5'inin, anayasa tasarısının referanduma götürülmesinden yana olduğunu ortaya koymuştu.

Tartışmalı maddeler

Anayasa tasarısı, seçilmiş siyasetçilerin yetkilerinin sınırlandırılmasını amaçlayan tartışmalı bölümler içeriyor.

Tasarıdaki en tartışmalı maddede, milletvekili olmayan birinin, Temsilciler Meclisi'nin üçte ikisinin onayıyla başbakan seçilmesi öneriliyor. Bir diğerinde de senatörlerin, eski siyasetçiler veya subaylar dahil olmak üzere üst düzey kamu personeli tarafından aday gösterilenler arasından seçilmesi öngörülüyor.

Anayasa tasarısında, "üst düzey siyasi makam sahiplerinin davranışlarının etik olup olmadığını gözlemleyecek ve yakın takibe alacak" ve "popülist politikaları" resmen yasaklayacak ulusal etik kurulu oluşturulması önerisi de yer alıyor.

Tayland'da darbeyle devrilen Yinglak Şinavatra, muhafazakar grupların desteğiyle "popülist politikalar" yürütmek ve yolsuzlukla suçlanıyordu.

Ülkede genel seçimlerin daha önce 2016 yılı başında yapılmasının planladığı belirtiliyordu.

Yinglak'ı, 2006'da darbeyle devrilen sürgündeki ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın kuklası olmakla suçlayan halk, Taksin'in ülkeye dönebilmesine imkan tanıyan tasarının 2013 yılı ekim ayı sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ayaklanmıştı.

Büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden Yinglak, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da Anayasa Tasarısı Referanduma Götürülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement