Edirneli Yazar Kitabını Tanıttı - Son Dakika
Kültür Sanat

Edirneli Yazar Kitabını Tanıttı

Edirneli yazar Sabriye Cemboluk (68), Meriç Nehri'nin öte tarafında bıraktığı anneannesi ve kardeşlerinin özlemini anlattığı "Son Talika" adlı romanını gazetecilere tanıttı.

15.05.2016 18:20

Edirneli yazar Sabriye Cemboluk (68), Meriç Nehri'nin öte tarafında bıraktığı anneannesi ve kardeşlerinin özlemini anlattığı "Son Talika" adlı romanını gazetecilere tanıttı.

Cemboluk, kentteki bir kitabevinde düzenlenen imza gününün ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dönemin sosyal yaşamıyla tarihi birleştiren biyografik bir roman yazdığını söyledi.

Şimdilerde Yunanistan topraklarındaki Sofulu köyde Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler'in henüz birbirlerini ötelemediği dönemlerde imam, haham ve papazların bir arada, dostça sohbet ettikleri zamanlarda insanların arasına ayrılık tohumlarının serpiştirildiğini ve sonrasında savaşların, muhasaraların, isyanların ve göçlerin birbirini takip ettiğini dile getiren Cemboluk, "Ebruli bir ipliğe benzeyen ailemin fertleri, ayrılık rüzgarlarına, göçlere, sürgünlere ve kıyımlara göğüs gererken birbirlerinden kopmamaya, geçmişlerini ve geleceklerini kaybetmemeye, bunun için de en küçük umut kırıntılarına tutunmaya çalıştılar. Anneannem, kendi anneannesinin gerçek adını hiçbir zaman bilmedi. Yahudi olan anneannesinin asıl adı Selanik'te Müslüman dedesiyle evlendikten sonra geçen zaman içinde unutulmuştu. 1900'lü yılların başlarında yaşayan Tatar Mahmut Ağa'nın, Emine Hanım'ın, Abdullah Efendi'nin, Nefise Hanım'ın, küçük Hasan'ın, ablaları Habibe ve Lebibe'nin, ailenin birer ferdi sayılan Raşel'in ve Katina'nın isimleriniyse çok şükür hala biliyor, hala hatırlıyorum." diye konuştu.

"Son Talika"da bir göç hikayesini işlediğini kaydeden Cemboluk, "Burada yer alan herkes, bir yerden bir yere göçmüş. O dönemin en etkin göç aracı da talikalardır." dedi.

Cemboluk, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitabının ilk baskısını 2 yıl önce Almanya'da yaptığını belirterek, Stanford Üniversitesinin kütüphanesinde yer alan kitabın örnek gösterildiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Edirneli Yazar Kitabını Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement