Fatih'i Anlatan Minyatürler Yeniden Yayımlandı - Son Dakika
Kültür Sanat

Fatih'i Anlatan Minyatürler Yeniden Yayımlandı

İBB Kültür AŞ tarafından Ord. Prof. Dr. Ünver'in hazırladığı, içinde Fatih Sultan Mehmet ile ilgili minyatürler yer alan "Fatih'in Defteri" adlı eserin tıpkıbasımı gerçekleştirildi.

30.12.2014 13:18

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ tarafından Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in hazırladığı, içinde Fatih Sultan Mehmet ile ilgili minyatürler yer alan "Fatih'in Defteri" adlı eserin tıpkıbasımı gerçekleştirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, minyatür türündeki çalışmalardan oluşan eserde, Fatih Sultan Mehmet'in üç portresi, üç tuğrası, annesi Hatice Hüma Hatun, babası Sultan II. Murat, hocası ve yakınında bulunan alimler Molla Hocazade, Molla Gürani, Akşemsettin, Molla Hüsrev, Molla Zeyrek, Ali Kuşçu ve Sadrazam Mahmut Paşa bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmet'in 49 yıl süren ömrünün hatırasına 50 sayfa olarak hazırlanan eserde, Fatih Camisi, Harbi Mescidi, Çanakkale'de bir cami, Fatih Medreseleri, Topkapı Sarayı Hazine Dairesi, Bab-ı Hümayun, Edirne Sarayı'nda Cihannüma Kasrı, Çinili Köşk, Daruşşifa, Tabhane, Eski Saray, Yedikule ve Rumeli Hisarı'na ait çizimler de mevcut.

İstanbul'un fethinin 500. yıl dönümü 1953'te, Ünver'in "Fatih Sultan Mehmet'e manen sunulmak üzere hazırladım" dediği ve tek nüsha olarak düzenlenen kitapta, sulu boya ile yapılan köşe ve kenar süslemeleri yer alıyor.

Eserde, Süheyl Ünver tarafından özellikle "defteri incelerken yorulanların gözlerini dinlendirmeleri için" boş bırakılan birkaç sayfa dikkati çekiyor.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara'nın katkısıyla orijinal özelliklerine sadık kalınarak yayımlanan, Ünver'in minyatür türündeki çalışmalarından oluşan bu esere, bir de Ünver'in söylediği, kızı Gülbün Mesara tarafından kaydedilen açıklamalar eklendi.

- Süheyl Ünver

Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, 88 yıllık ömrünün 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlikte bulunmak, el yazması eserler üretmek, defterler hazırlamak, esaslı bir arşiv kurmak, ilmi makaleler, gazete yazıları, kitap, risale, broşürler yayınlamak ve şiirle meşgul olarak geçirdi.

Akademik hayatı boyunca Türk Tıp Tarihi'nin seçkin bir temsilcisi olarak yurtiçi ve yurtdışında sayısız kongre ve toplantıya katılıp bildiriler sunan ve bu sahada sayısız neşriyata imza atan Ünver, Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun kuruculuğu ve azalığı, Türkiye Tıp Encümeni, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Milletlerarası Tıp Tarihi Cemiyeti kuruluşlarına üyelik yaptı.

Ünver, 14 Şubat 1986'da İstanbul Kalamış'taki evinde hayatını kaybetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Fatih'i Anlatan Minyatürler Yeniden Yayımlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement