Ankara: TBMM'de Fransa'ya Misilleme - Son Dakika
Politika

Ankara: TBMM'de Fransa'ya Misilleme

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, 'Türkiye'nin, Fransa'nın Cezayir'de Yaptığı Soykırımı Kabul Etmesine' Dair Hazırladığı Yasa Teklifini TBMM Başkanlığı'na Sundu.

09.10.2006 20:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, 'Türkiye'nin, Fransa'nın Cezayir'de yaptığı soykırımı kabul etmesine' dair hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

'Türkiye'nin, Fransa'nın Cezayir'de yaptığı katliamı açıkça kabul ettiğini' içeren teklifin gerekçesinde sözde Ermeni soykırımını reddedenlere para ve hapis cezası verilmesi için yasa çıkarma hazırlığında olan Fransız yönetiminin, Cezayir'in soykırım suçlaması konusunda tam tersi tutum sergilediği belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanı Phlippe Douste-Blazy'in, Cezayir lideri Abdülaziz Buteflika'nın 'Fransa'nın yaptığının soykırımla eşdeğer olduğunu' söylemesine tepki göstererek, bu konularda siyasetçilerin değil, tarihçilerin iyi karar verebileceğini söylediği kaydedildi.

"Siyasi amaç uğruna gerçekleri çarpıtarak tarihi yeniden yazmaya kalkan Fransız politikacılar, öncelikle Anadolu ve Cezayir'de işledikleri insanlık suçlarının ve katliamların hesabını vermek zorundadır" denilen gerekçede, Cezayir'i işgal eden Fransa'nın yüzbinlerce Cezayirli'yi katlettiği, 1990 yılı başında ise demokratik yollarla iktidara gelen bir partiyi cunta yöntemiyle uzaklaştırdığı savunuldu.

Gerekçede teklifin, "Kardeş Cezayir halkının işgalci ve sömürgeci Fransızlar'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinin her döneminde şehitlerinin hatırasını tazelemek, Fransa'nın Cezayir'de yapmış olduğu katliam ve insanlık suçlarını tescil etmek, bu tür nezaketsizliklere çanak tutacaklara, 'Türk milleti olarak bizim alnımız açıktır' hatırlatmasını yapmak üzere" hazırlandığı ifade edildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ankara: TBMM'de Fransa'ya Misilleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement