Yaptırımlar Nedeniyle Hindistan'ın İran Petrolü İthalatı Azaldı - Son Dakika
Sektörel

Yaptırımlar Nedeniyle Hindistan'ın İran Petrolü İthalatı Azaldı

Nakliyat ve petrol sektöründeki kaynaklara göre, ABD'nin Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekileceği ve Tahran'a yeniden yaptırım uygulanacağını ilan etmesinin ardından Haziran ayında Hindistan'ın İran'dan ithal ettiği ham petrol oranında düşüş yaşandı.

13.07.2018 09:31

Nakliyat ve petrol sektöründeki kaynaklara göre, ABD'nin Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekileceği ve Tahran'a yeniden yaptırım uygulanacağını ilan etmesinin ardından Haziran ayında Hindistan'ın İran'dan ithal ettiği ham petrol oranında düşüş yaşandı.

Veriler, Hindistan'ın Mayıs ayında günde 705 bin 200 varil İran petrolü ithal ettiğini gösterirken bu rakamın Haziranda günlük 592 bin 800 varile gerilediğine işaret etti. Buna göre kısa süre içerisinde petrol ithalatında yüzde 16'lık bir düşüş gözlemlendi. İran'ın Çin'den sonra en büyük ikinci petrol ithalatçısı olan Hindistan, rafineri şirketlerinden İran'ın petrol kaynaklarına alternatif bulmalarını istedi. Çünkü Hindistan ABD'nin yeni yaptırımları gereği, İran'dan petrol ithalatını kesmek zorunda kalabilir.

Hindistan hükümeti, geçtiğimiz ay rafineri şirketlerinden İran petrolü ithalatında büyük kesintiler olması veya tamamen durmasına karşı hazırlıklı olmalarını talep etti. Özel rafineri şirketleri tarafından yapılan düşük alımlar, Hindistan'ın İran petrolü ithalatını azaltmış olsa da, devlet şirketleri alımlarını artırdı. Veriler göre, Hindistan'daki rafineri kapasitesinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan devlet rafineri şirketlerinin günlük 5 milyon varillik kapasiteye ulaştı.

Devlet rafineri şirketlerinin İran'dan petrol alımları geçtiğimiz yıl Haziran ayına kıyasla bu yıl Haziran ayında yüzde 10 artarak 454 bin varil seviyesine ulaştı. Hindistan'ın devlet rafineri şirketleri, İran'ın doğal gaz sahasını geliştirme hakları konusunda bir anlaşmazlık üzerine 2017-2018 mali yılında İran'dan petrol ithalatını kesmişti. Ancak, İran'ın nakliyat masraflarını üstlenmesi ve geri ödeme süresini 60 güne uzatmasının ardından Nisan ayında yeniden başladı. Bu adım mali yılda ithalatın artırılmasına yönelik yeni planlar yapılmasını sağladı.

Verilere göre, mevcut mali yılın Nisan-Haziran arası döneminde Hindistan'ın İran petrolü ithalatı bir önceki döneme göre yüzde 24 artışla yaklaşık 647 bin varile ulaştı. Bununla birlikte veriler, devlet rafineri şirketlerinin günlük yaklaşık 191 bin 700 varil olan ithalatının bu dönemde iki katına çıkarak yaklaşık 413 bin 400 varile yükseldiğini gösterdi.

Hindistan'ın Haziran ayında petrol ithalatının yıllık bazda yüzde 10.1 artışla 4.82 milyon varile ulaştığına işaret eden veriler, Meksika, ABD ve Azerbaycan'ın yanı sıra Ortadoğu'daki diğer tedarikçilerden petrol alımlarında yükseliş olduğunu gösterdi. Aynı şekilde bu veriler, Hindistan'ın İran'dan yaptığı petrol ithalatının bir önceki yıla göre yüzde 19.5 oranında arttığını ortaya koydu.

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Yaptırımlar Nedeniyle Hindistan'ın İran Petrolü İthalatı Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement