10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Yerel

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Antalya'da siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajları yayınladı.

09.01.2012 17:09

Antalya'da siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajları yayınladı.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın 1961 yılında çıktığını hatırlattı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle 9 gazete sahibinin durumu protesto etmek için 3 gün boyunca gazete çıkartmama kararı aldığını anlatan Sapan, bu gelişme karşısında gazetecilerin 10 Ocak 1961 tarihinde, haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için İstanbul'da yürüyüş yaparak patronların boykot kararına karşı 11, 12 ve 13 Ocak'ta "basın" adıyla kendi gazetelerini yayınladıklarını bildirdi.

Bu tarihten sonra 10 Ocak tarihinin "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlandığına değinen Sapan, 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak'ın "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladığını vurguladı.

Sapan, açıklamasında, "Basın özgürlüğünün çok tartışıldığı AKP iktidarında 18'i imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü, toplam 97 gazetecinin tutuklu olması, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel olmaktadır" dedi.

-Saadet Partisi İl Başkanı Galip Akın-

Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Galip Akın da, basın özgürlüğünün, şeffaf yönetim ilkesinin de yapı taşlarından olduğunu vurguladı. Akın, gazetecilerin yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığıyla yaşanan bölge ve dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumluluk üstlendiğini kaydetti.

Gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması ve basın çalışanlarının haklarının AB standartlarına kavuşturulmasının demokrasiye de güç katacağına işaret eden Akın,

"Özgür basının olmadığı ve eleştiri hakkının kullanılmadığı ortamlarda, kamuoyunun demokratik hak ve görevlerini yerine getirmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle basına büyük görevler düşmektedir." dedi.

-ATB Başkanı Çandır-

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, basın çalışanlarının elde ettiği bilgileri paylaşarak halkın "haber alma" hakkını kullanmasında önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydetti. Çandır, basın çalışanlarının demokrasi ve insan haklarının gelişmesindeki rolünün gözardı edilemeyeceğine değindi.

Basın çalışanlarının kamu adına yaptığı haberi alma ve paylaşma görevini daha sağlıklı yerine getirebilmesi için gerekli ortamın hazırlanması gerektiğini vurgulayan Çandır, basını güçlü olan ülkelerde demokrasi kavramının daha güçlü bir zemine oturduğuna dikkati çekti.

Basında çok sesliliğin önemine işaret eden Çandır, tarihin her döneminde halkın gözü, kulağı ve sesi olan basın çalışanlarının daha iyi koşullarda hizmet vermesini diledi.

Çandır, "Doğru, ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeyen basın çalışanlarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, zor ve önemli görevlerinde başarılar diliyorum" dedi.

-ESDER Şube Başkanı Çevik-

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Antalya Şubesi Başkanı Aydın Çevik, tarafsız bir basının, toplumun bilinçlenmesinde önemli payı olduğunu bildirdi. Gazetecilerin zor şartlar altında, hayatlarını da riske atarak çalıştıklarına değinen Çevik, "Tüm zor şartlara rağmen, en iyi şekilde görevini yerine getirme çabası içinde olan ulusal ve yerel basındaki çalışanlar, tüm yurdun sesi olmaya dün olduğu gibi bugün de devam etmektedirler" dedi.

Yerel basının önemini de vurgulayan Çevik, yerel basının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de basına ve çok sesliliğe daha çok ihtiyaç duyulduğuna değinen Aydın Çevik, farklı görüş ve düşünceleri objektif şekilde ortaya koyan, tarafsız basının toplumun bilinçlenmesindeki rolüne de dikkati çekti.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement