Atatürk'ün Marmaris'e Gelişinin 80. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Atatürk'ün Marmaris'e Gelişinin 80. Yıl Dönümü

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin 80. yıl dönümü, resmi törenle kutlandı.

02.03.2015 17:56

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin 80. yıl dönümü, resmi törenle kutlandı.

Atatürk'ün 80. yıl önce ilçeye yaptığı ziyaret dolayısıyla bu yıl üçüncü kez resmi tören düzenlendi. Geçen hafta etkili olan şiddetli yağış nedeniyle bu haftaya ertelenen ve Marmaris Kaymakamlığı tarafından Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törene, aralarında Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ve Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat'ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende halk oyunları gösterisi sunuldu. Atatürk'ün ilçeyi ziyarette kullandığı Ege vapurunu temsilen üzerinde büyük bir Türk bayrağı bulunan yat, törenin yapıldığı deniz kıyısına yanaştı.

Tören kapsamında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu, kısa süreli konser verdi. Askeri bandonun çaldığı müzik, izleyicilerden alkış aldı. Bazı vatandaşlar müzik eşliğinde zeybek oynadı. Tören sonunda askeri bando, marş eşliğinde alandan ayrıldı.

AA'nın haberiyle kanıtlandı

Araştırmalar sonunca Atatürk'ün, Marmaris'e 30 Ocak 1933 ve 23 Şubat 1935 tarihlerinde ilçeye geldiği belirlendi. 23 Şubat'taki ziyarette Atatürk'ün ilçede bir gün kaldığı için asıl geliş tarihi olarak bunun kabul edilmesine karar verildi. "Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin resmi törenle kutlanması için daha önce yapılan başvurular, "ziyaretler resmi kaynaklarda yer almadığı" gerekçesiyle kabul görmedi. Girişimler sonucu Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığından gönderilen raporda, Atatürk'ün 30 Ocak 1933 ve 23 Şubat 1935 tarihlerinde Marmaris'e 2 defa geldiği ancak ziyaret olarak 23 Şubat 1935'in kabul edilmesi gerektiği bildirildi.

Raporda, Anadolu Ajansının (AA) geçtiği ve bazı gazetelerde yer alan Atatürk'ün Marmaris'i ziyaret haberleri kaynak olarak gösterildi. AA'nın servis ettiği haberde, "Reis-i Cumhurumuz Atatürk, Ege vapuruyla saat 19.00'da limanımıza geldiler. Marmaris şimdiye kadar görülmemiş bir sevinç ve şenlik içindedir" denildiği belirtildi. Bunun üzerine Marmaris Kaymakamlığı, 23 Şubat'ı Atatürk'ün Marmaris'e geliş günü olarak resmi törenle kutlanmasına karar kıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atatürk'ün Marmaris'e Gelişinin 80. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement