Atoder'den Dayanışma Gecesi - Son Dakika
Yerel

Atoder'den Dayanışma Gecesi

Atoder\'den Dayanışma Gecesi

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Hasta olan insanlarımızın tedavileri, onların sıkıntı ve sorunlarının giderilmesi hepimize düşen bir görevdir." Dedi.

22.02.2012 12:27

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Hasta olan insanlarımızın tedavileri, onların sıkıntı ve sorunlarının giderilmesi hepimize düşen bir görevdir." Dedi.

Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Koruma ve Dayanışma Derneği (ATODER) tarafından Öğretmenevi'nde düzenlenen dayanışma gecesinde konuşan Vali Coş, sağlık alanında yararlı çalışmalarda bulunan dernek üyelerini kutladı. İnsan hayatında en önemli şeyin sağlık olduğunu ifade eden Coş, şöyle konuştu:

"İnsanlarımızın sağlığının korunması için devletimiz ve bu yöndeki kurumlarımız her türlü tedbiri almaktadır. Çünkü hasta olan insanlarımızın tedavileri, onların sıkıntı ve sorunlarının çözülmesi bizim görevimiz. Bu sorunların çözümünde tabi ki sadece devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarımıza da görevler düşüyor. ATODER bu anlamda üzerine düşeni yapan, yararlı ve duyarlı bir sivil toplum kuruluşudur. Bu organizasyonu gerçekleştirdikleri için tebrik ediyor, hepinize sağlıklı, huzurlu günler diliyorum."

Geceye katılan Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Akdeniz Anemisinin genetik geçişli bir hastalık olduğunu ve önlem alındığında önlenebilen bir hastalık olduğunu belirtti. Türkiye de yaklaşık 1 milyon 500 bin Talasemi taşıyıcı olduğunu dile getiren Ünüvar, "Evlilikten önce Talasemi testi yaptırmak gerekmektedir. Bu test ücretsiz ve devlet hastanelerinin Talasemi merkezlerinde yapılmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 9 yıldır sağlıkta donuşum programı uygulanmakta, Bu program insanların hasta olduğu zaman doktora erişimini ve doktora gittiği zaman da ilaca erişimini kolaylaştıran bir programdır. Devletimiz vatandasın sağlığını korumak adına elindeki her turlu imkanı seferber etmektedir. Yanı bugün itibariyle Adana'da Talasemiyle ilgili konu gerek eski bir sağlık müsteşarı olan milletvekili olarak, gerekse valimiz tarafından benimsenmiştir. Biz her türlü sosyal sorumluluk projesinde varız." diye konuştu.

ATODER Başkanı Ali Kılıç'da Talasemi hakkında bilgiler vererek, "Talasemi, sağlıklı görünen taşıyıcıları ile genetik olarak nesiller boyu taşınır. Rastlantısal olarak ebeveynlerin her ikisinin de taşıyıcı olduğu evliliklerde, her çocuk dörtte bir hasta olma riski taşır. 2002 verilerine göre ülkemizde resmi kayıtlara geçen 4 bin Talasemi hastası vardır, ancak kayıtlı olmayan hastalarla bu sayı daha da artmaktadır. Bu hastalık erken tanı ve testler sayesinde önlenebilen bir hastalıktır. Halkımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Talasemi ve Orak Hücre Anemisi bulaşıcı bir hastalık değildir. Kan hastası olarak doğmak çocuklarımızın kaderi olmasın." İfadelerini kullandı.

Geceye, İl Sağlık Müdürü Selahattin Akyol, Aile, Sosyal Politikalar İl Müdürü İpek Kobaner, Yeşilköy Belediye Başkanı Mithat Altunay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ATODER üyeleri katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atoder'den Dayanışma Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement