Başbakan Yardımcısı İşler Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Başbakan Yardımcısı İşler Açıklaması

Başbakan Yardımcısı İşler Açıklaması

"(Cumhurbaşkanlığı seçimi) Çatı adayın tutması için temelin, duvarların ve tabanın sağlam olması lazım. Baktığınız zaman bunun böyle olmadığını görüyoruz.

06.06.2014 18:13

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "Çatı adayın tutması için temelin, duvarların ve tabanın sağlam olması lazım. Baktığınız zaman bunun böyle olmadığını görüyoruz. Böyle giderse çatı aday, 'çıta aday'a dönüşecek, AK Parti'nin adayı ilk turda büyük bir zafere imza atacak" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'u makamında ziyaret eden İşler, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşler, bir gazetecinin, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik muhalefetin "çatı aday" arayışıyla ilgili sorusu üzerine, bu konuda henüz isim telaffuz edilmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçileceğini hatırlatan İşler, şöyle devam etti:

"Bu durumda partilerin kendi adaylarını çıkarması en doğru olandı. AK Parti'nin adayı aşağı yukarı belli. 30 Mart seçimlerini göz önünde bulundurarak, AK Parti adayının ilk turda hiçbir sıkıntı olmadan kazanacağını düşünüyoruz. Diğer partiler, muhalefet partileri bir acizlik ve çaresizlik içinde. Kendi adaylarını çıkaramadılar ve şimdi 'çatı aday' konusunu ortaya attılar. Ziyaretler yapılıyor, bir sonuç alınamadı. Çatı adayın tutması için temelin, duvarların ve tabanın sağlam olması lazım. Baktığınız zaman bunun böyle olmadığını görüyoruz. Böyle giderse çatı aday, 'çıta aday'a dönüşecek, AK Parti'nin adayı ilk turda büyük bir zafere imza atacak."

Yerel seçimler öncesi Türkiye'nin gergin günler geçirdiğini dile getiren İşler, bunun sona ermesi gerektiğine değindi.

İşler, cumhurbaşkanlığı seçimine iki ay kaldığını anımsatarak, "Kampanyalar başladığı zaman gayet medeni bir şekilde, hakaret etmeden, vurmadan, kırmadan, saldırmadan, eleştirerek, gerekli kampanyalar yapılıp cumhurbaşkanlığı seçimini sakin ve huzurlu bir ortamda geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Çözüm süreci

Bir basın mensubunun, "terör örgütünün çocuk kaçırması" ile ilgili sorusunu da yanıtlayan İşler, iktidara gelir gelmez olağanüstü hal uygulamasını kaldırdıklarını, ret ve inkar politikalarına son vererek milli birlik ve beraberlik projesini hayata geçirdiklerini anlattı.

Çözüm sürecinin 1,5 yıldır başarıyla sürdürüldüğünü ve son olarak demokratikleşme paketini açıkladıklarını belirten İşler, şunları kaydetti:

"Türkiye, 1983'te kurulan PKK terör örgütünden, o günden bugüne kadar büyük sıkıntılar çekti, acılar yaşadı. Bu örgütün elindeki gerekçeleri teker teker aldık. Kürtçe yasaktı. Yasak olmaktan çıkardık ve üniversitelerde Kürt dili bölümleri, Kürtçe araştırma merkezleri ve enstitüler kuruldu. Kürtçe lisans eğitimi var, master ve doktora eğitimleri başladı. Televizyon kanalları 24 saat yayın yapıyor. Dergi, gazete ve kurslar var. En son yaptığımız düzenlemeyle özel okullarda Kürtçe eğitimi verilebilecek. Özgürlük alanını genişletmek, demokrasi çıtasını yükseklere çıkarmak için her türlü adımı atıyoruz. Yeterli mi, değil. '2023 hedeflerimiz arasında 5 maddeden biri ileri demokrasi' dedik. Buna ulaşmak için her türlü adımı atmaya kararlıyız."

İşler, Türkiye'deki 77 milyon kişinin, kendisini birinci sınıf vatandaş hissetmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyerek, bu konuda kararlı olduklarını ve azimle bu işin üzerine gittiklerini bildirdi.

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirmenin en önemli koşulunun, terörün son bulması, kan ve gözyaşının durması olduğuna dikkati çeken İşler, kan ve gözyaşıyla söz konusu hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağına değindi.

İşler, ülkede 30 yılda çok acılar çekildiğini, çok kan kaybedildiğini ve artık daha fazlasına tahammüllerinin kalmadığını dile getirerek, çözüm süreci başladığından bu yana 1,5 yıl içinde kan ve gözyaşı akmadığını belirtti.

"Çözüm sürecinden geri gidiş diye bir şey söz konusu olamaz"

Terör örgütünün çocuk kaçırması ve annelerin eylemlerini değerlendiren İşler, şöyle konuştu:

"Ailelerin, özellikle annelerin olaya el koyup BDP'li Diyarbakır Belediyesinin önünde oturma eylemi, protesto yapmaları, çocuklarını örgütten geri istemelerini, bunu daha önce de söyledim, milat olarak değerlendiriyorum. Artık anneler olaya el koymuştur, artık gözyaşı aksın istemiyor, yüzleri gülsün istiyorlar. Zaman ağlama zamanı değil, gülme zamanı olmalı. Kavga zamanı değil, barış, huzur zamanı olmalı, kaos zamanı değil. Çözüm süreci başlatıldığında o bölgeye giden milletvekilleri içinde ben de vardım. Gördüm ki oradaki insanlar artık barışa, huzura susamış. Başlattığımız çözüm sürecinden dolayı mutlu olduklarını, yüzlerinin güldüğünü, gözlerinin içinin güldüğünü, ışıldadığını gördük. Çözüm sürecinden geri gidiş diye bir şey söz konusu olamaz. Oradaki halkımız, orada yeniden çatışma olsun, kan aksın, buna müsaade etmemekte kararlı. Annelerin bu eylemi, protestosunun, bunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Bu annelerin eylemini, aynı zamanda bölgedeki tehdide insanların prim vermediğinin, korku duvarını aştıklarının bir göstergesi olarak değerlendiriyorum. Çözüm sürecinin bunda büyük katkısı var."

"Türkiye'nin kaybedecek zamanı da enerjisi de yok"

Başbakan Yardımcısı İşler, Türkiye'de geçmişte büyük sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

Son askeri darbenin yaşandığı 12 Eylül 1980 öncesini anımsatan İşler, "Sokak çatışmaları vardı. Gençlerimiz birbirini vuruyor, kırıyor, öldürüyordu. Sürekli kan kaybediyorduk. Ülke, ekonomik ve siyasi olarak da geri gidiyordu. Şimdi son bir yıldır sokakları terörize etmek, sokakları harekete geçirmek isteyen, Gezi olayları diye başlayan olaylar bir yıl kaybettirdi. Türkiye'nin kaybedecek zamanı da enerjisi de yok. El birliğiyle güçlü bir şekilde, birlik ve beraberlik içinde 2023 hedeflerine hepimizin kilitlenmesi lazım ve sakin olmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazeteci, İşler'e, "paralel yapı" ile ilgili yargı sürecinin durumunu sordu. İşler, bu konuda mücadelenin sürdürüldüğüne işaret ederek, "30 Mart seçimlerinde milletimiz bize bu örgütle mücadele yetkisini verdi. 17 Aralık'tan itibaren bürokraside gerekli tedbirleri almaya başladık ve bunları artırarak devam ediyoruz. Olay artık yargıya intikal etmiştir. Bekleyip göreceğiz, yargı ne tür kararlar verir. Bunun Türkiye için tehdit olduğunu, darbe girişimi olduğunu çok yüksek sesle ifade ettik. Bu olayların elbette hesabı sorulacak. Zaten yargılamalar başladı" diye konuştu.

Daha sonra İşler'e Yağcıbedir halısı veren Uğur, "Geçen hafta kızınız evlendi. Tebrik ediyoruz. Bu hediyeyi de sizin aracılığınızla kendisine veriyoruz" dedi.

İşler, Vali Ahmet Turhan'ı da makamında ziyaret etti. Turhan, ildeki çalışmalar hakkında İşler'e bilgi vererek, zeytinyağı, Balıkesir kolonyası ve Yağcıbedir halısı takdim etti. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Yardımcısı İşler Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement