Çubuk'ta Dondurmacılar Denetlendi - Son Dakika
Yerel

Çubuk'ta Dondurmacılar Denetlendi

Çubuk\'ta Dondurmacılar Denetlendi

Çubuk'ta belediye zabıta ve sağlık işleri ekipleri dondurma üretimi ve satışı yapan işyerlerine yönelik denetimlerini artırdı.

07.06.2013 11:10  Güncelleme: 11:11

Ankara'nın Çubuk ilçesinde havaların ısınması ile birlikte dondurma tüketimi de artarken, belediye zabıta ve sağlık işleri ekipleri dondurma üretimi ve satışı yapan işyerlerine yönelik denetimlerini artırdı.

Çubuk Belediyesi Zabıta ve Sağlık İşleri Müdürlüğü personellerinden oluşturulan ekipler tarafından yapılan denetimlerde imalathanelerin ruhsat belgelerinden hijyen koşullarına kadar bütün ayrıntılar titiz bir şekilde incelendi.

Çubuk genelindeki imalathanelerde yapılan denetimlerde bazı imalathanelerdeki üretimlerin uygun koşullarda yapıldığı tespit edilirken, bazı imalathaneler ise imalata uygun olmaması sebebiyle belediye ekipleri tarafından yasal süreç başlatıldı. Denetimlerde tarihi geçmiş ve kullanılması uygun olmayan ürünlere ise el konulurken, uygunsuz koşullarda üretim yapan imalathane sahiplerine imalathanelerini uygun koşullara getirmeleri için 15 gün süre verdi. Buna göre 15 gün içerisinde eksiklerini gidermeyen, hijyen kurallarına uymayan imalathanelere ceza kesilecek.

Denetimlerle ilgili bilgi veren Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, denetimlerin aralıksız devam edeceğini kaydederek, "Havaların ısınmasıyla vatandaşlar dondurma taleplerini arttırdılar. Dondurma tüketimi artınca halkın sağlığını ilgilendiren bir konu olduğu için Zabıta ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz de denetimlerini artırdı. İlçedeki dondurma imalathanelerinin ve satış yerlerinin tamamını ruhsat, hijyen yönünden, sağlıklı dondurma üretiyorlar mı, üretmiyorlar mı bu anlamda kontrol ederek denetliyoruz. Uygun yerler var, uygun olmayan yerler var. Uygun yerlere teşekkür ediyoruz. Uygun olmayan yerlere de gerekli olan uyarılar yapılarak, belli bir süre verdikten sonra tekrar kontrole gideceğiz. Eğer istediğimiz şartlar oluşmamışsa, o iş yerlerine gerekli cezai müeyyide uygulanacak" dedi.

İmalathanelerin hijyen kriterlerini değerlendiren Çubuk Belediyesi Denetim Ekibi sorumlusu Veteriner Hekim Bekir Kılınç, mevsim itibarıyla özellikle çocukların da yoğun bir şekilde tüketmiş olduğu dondurma mevsimine girildiğini söyleyerek, bu nedenle denetimlerini yoğunlaştırdıklarını belirtti. İlçe genelinde üretim yapan 15 işletmenin denetlendiğini vurgulayan Kılınç, "Çubuk Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Sağlık İşlerinin ortaklaşa yürüttüğümüz gıda üreten ve satan yerlerde gerekli denetimler periyodik olarak devam etmektedir. Mevsim itibari ile artık yaz dönemine geldiğimiz için şu anda en önemli çocuklarımızın da yoğun bir şekilde tüketmiş olduğu dondurma mevsimine girmiş bulunuyoruz. Denetim anında işyerlerinde aradığımız dört tane temel kriterimiz var. Birincisi gıda güvenliği ile ilgi kullanılan ürünlerin güvenliği, ikincisi personel hijyeni, üçüncüsü de ekipmanın hijyeni konularıdır. Burada temel kural üçüne de aynı titizlikle uyulmasıdır. Ayrıca en önemlisi her hangi bir katkı maddesi olmadan doğal sütten ve bizzat meyvenin özü katılarak yapılan bir dondurma, üretim aşamasındaki temel kurallardan birisidir. Katkı maddesi ile üretim yapılan yerler uyarılırken, tarihi geçmiş ürünlere de el koyduk. Birkaç yer haricinde denetlediğimiz yerlerde sağlık açısından çok büyük bir sıkıntı yok. Ama dondurmanın daha sağlıklı olarak vatandaşlarımıza ulaşması için denetimlerimize devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

DENETİMLERDEN VATANDAŞLARDA İŞLETMECİLERDE MEMNUN

Doğal ürünlerden dondurma yaptıklarını söyleyen işletmeci Mahmut Özer, "Biz doğal yapmaya çalışıyoruz gerçek meyve ve süt kullanıyoruz, hijyene dikkat ediyoruz. Biz hiçbir zaman için denetimlerinden rahatsız değiliz. Aksine memnunuz, sık sık gelmelerini tavsiye ederiz. Çünkü siz bizi ne kadar denetlerseniz, biz haklın gözünde o kadar başarılı olmuş oluruz ve eksiklerimizi gideririz. Bizi her 15 günde veya en geç 1 ayda bir denetlerseniz daha memnun oluruz" diye konuştu.

Gıda üretimi yapan tüm işletmelerin denetlenmesini isteyen işletmeci Güney Subaşı, "Gıda olarak her esnafın denetlenmesi lazım fırın, bakkal, pastane sağlık açısından denetlenmesi iyi olur. Denetlenmek bizleri rahatsız etmez, bilakis memnun oluruz. Çünkü biz işimizi yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Denetimlerden çok memnun olduğunu söyleyen vatandaşlardan Hüsnü Çakır da, "Ben bu denetimlerden dolayı memnunun. Sağlık açısından gerekli hizmetlerinin yapılmasını, her şeyin temiz ve hijyenik olmasını istiyorum. Kesilen etlerin, tavukların, pastanelerin, dondurmacıların denetlenmesini istiyorum. 'Temizlik imandandır' Hadisi Şerifine dayanarak her şeyin temiz olmasını istiyorum. Bu hususta da belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Belediye Başkanı Lokman Özden'e teşekkür eden Hasan Şen ise, "Zabıtalar tarafından denetleme yapılırsa daha da sağlıklı gönül rahatlığıyla dondurma yiyebiliriz. Haftada birkaç kez zabıtaların denetimi olursa seviniriz, bundan dolayı Çubuk Belediye başkanımıza da teşekkür ederiz" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çubuk'ta Dondurmacılar Denetlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement