D-8 Genel Sekreteri Mousavi Karabük'te - Son Dakika
Yerel

D-8 Genel Sekreteri Mousavi Karabük'te

8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Karabük'te temaslarda bulundu.

26.03.2015 16:36

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Karabük'te temaslarda bulundu.

Mousavi, ilk olarak Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan'ı makamında ziyaret etti.

Özcan'dan odanın çalışmaları ve kent hakkında bilgiler alan Mousavi, öncelikli hedeflerinin üye ülkeler arasında ticaret hacmini arttırmak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin D-8'de kurucu ülke olmakla kalmadığını aynı zamanda birçok sektörde lider ülke olduğunu belirten Mousavi, "1997 yılında kurulduğumuzda 8 ülkenin ticaret hacmi 15-20 milyar dolar arasıydı. 2012 yılında geldiğimizde ise rakam 150 milyar dolar. Kuala Lumpur Deklarasyonu'na göre 500 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. Kabul edilen yol haritasına göre, 2018 yılı sonunda D-8 üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaşması gerekiyor" diye konuştu.

Mousavi, bu durumun kendileri için hem bir fırsat hem de bir kabus olduğunu vurgulayarak, "Bu yüzden özel sektör temsilcilerini uyarmak istiyorum. Bu 8 ülkede çok fazla potansiyel var ama istenilen düzeyde bu ilişkiler, bu hacim arttırılamadığı için biraz daha gayretli ve hep birlikte çalışmayla bu hedefe ulaşmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

- Bir milyardan fazla nüfus

D-8'in üç kıtaya yayılmış üyeleriyle aslında diğer örgütlere kıyasla çok farklı uluslararası bir örgüt olduğunu belirten Mousavi, şöyle devam etti:

"Bir milyardan fazla nüfusu var. Büyük bir potansiyeli, zenginliği var. Türkiye, İran ve Endonezya gibi çok sanayileşmiş, çok zengin üye ülkeleri var. Aslında bu bizler için bir nimet ama bu potansiyeli harekete geçirecek özel sektöre ihtiyacımız var. Özel sektörün daha fazla diplomatik ve uluslararası toplantılara entegre edilmesi gerekiyor."

Seyed Ali Mousavi, üye ülkeler arasındaki ticareti, aynı zamanda insanların refah seviyesini arttırarak kardeşlik bağlarını biraz daha pekiştirmek istediklerini kaydetti.

Daha sonra Karabük Valisi Orhan Alimoğlu'nu ziyaret eden Mousavi, D-8'in kurulma aşamasını anlattı ve üye ülkelerin durumları hakkında bilgiler verdi.

Türkiye gibi Karabük'ün de her açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğunu, D-8 olarak Safranbolu ve Karabük'te büyük bir organizasyon yaparak tanıtım açısından buraya destek olabileceklerini belirten Mousavi, İslam dünyasının refah seviyesini yükseltmek için birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Son olarak Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat'ı ziyaret eden Mousavi, eğitimde iş birliğinin önemini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel D-8 Genel Sekreteri Mousavi Karabük'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement